自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

剛剛收到消息,正正住樓下嗰家人個工人姐姐確診咗!
忽然感覺同自己好近,好擔心
因爲我棟大廈已經算低密度住宅,工人姐姐可能出邊惹返嚟
現階段有咩可以做到呢? 煲醋有用嗎?
樓上樓下係咪好易經空氣傳播呢?
麻煩大家可否俾下意見呢

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

happyLC2006 發表於 22-2-12 20:39
因爲我棟大廈已 ...

我隔離屋都中左,唔知依家有咩可以做

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

pomanlife 發表於 22-2-12 20:40

出入襟升降機掣用消毒濕紙巾

goldpiglet    發表於 22-2-13 00:49

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

擔心都冇用、咁多人確診、總有一個係左近。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

happyLC2006 發表於 22-2-12 20:39
因爲我棟大廈已 ...

每日倒水去渠口

男爵府

回覆樓主:

倒水入渠,關窗,樓下姐姐入左院未?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

angelfan07 發表於 22-2-12 20:42
出入襟升降機掣用消毒濕紙巾

今日全日開住空氣淨化機

珍珠宮

唔知啱唔啱
倒水入去水渠保持u型格長期有水
唔好開抽氣扇同抽油煙機。
要開窗的話揀開揚的方向開。洗手間,廚房天井果邊唔好開。
留家自我隔離。減少被傳同傳染人(若唔好彩已中)。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

大力大力 發表於 22-2-12 20:42
擔心都冇用、咁多人確診、總有一個係左近。

呢句真,總有一個係左近
無去驗,無病徵,好番都未必知
無發燒,輕微傷風感冒徵狀,係屋企幾日都自動好番
唔驚得咁多

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

開抽氣扇果陣唔好開窗,費事抽返出面天井啲風入嚟。去廁所後倒清潔劑入去。去水位倒漂白水,出入小心。

珍珠宮

回覆樓主:

其實確診無出聲,有病徵唔去檢,甚至唔知自己中咗嘅大有人在,。分分鐘係朋友同事,左右隔離,或同你擦身而過嘅人,邊擔心得咁多?唯有自己小心做好防疫,有唔舒服唔好收埋,做好本分先。

大宅

見步行步,擔心都冇用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我經歷左工人確診困在家7天,昨晚深夜終於接走

其實打左針,再加上外國數據,病徵確實輕微,不過持續,如重感冒。後生嘅保持身心健康,買定藥物睇門口,電解飲品助康復,信服食療,可煲竹䉀矛根紅蘿蔔芫茜,當水飲

家中清潔只能盡力做,減低出入次數,考慮儲備必須糧餉,如樓上提及,保持u型夠水,洗手及避免開門同時開抽氣扇,免做成負流抽入室外空氣

家中有幼老,未能打針的話,備定政府指定檢測劑,有熱線專人上門覆檢,亦會專線通報衛生署。困7日後,反思最大樽頸在於檢測及接通衛生署跟進
希望帮到解答迷思

子爵府

回覆樓主:

自我檢測,呢幾日儘量減少外出

翡翠宮

pomanlife 發表於 22-2-12 20:40

我回應係13樓,睇下帮唔帮到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 22-2-12 21:06

其實打左針,再加上外國數據,病徵確實輕微,不過持續,如 ...

7日
不要從別人的嘴裡去認識我

彩鑽殿

MM2H 發表於 22-2-12 21:09
我回應係13樓,睇下帮唔帮到

如果有小朋友未打針又點安排架?

男爵府

打3針新冠疫苗預防重症

翡翠宮

pomanlife 發表於 22-2-12 21:21

如果有小朋友未打針又點安排架?

睇到

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MM2H 發表於 22-2-12 21:06

其實打左針,再加上外國數據,病徵確實輕微,不過持續,如 ...

終於接走工人, 你可以放下重擔。有無自備檢測包? 如果有, 近日全家做密少少, 以保安全

首頁
12345...8

尾頁

跳至