自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

頭先去普通藥房配藥,我排第二,後面有三個人排隊。跟住排我前面嗰個女人係咁同個藥劑師喺度鬧政府,個藥劑師都同佢要咩藥就快啲配,唔好講其他嘢,佢係打工,又唔係政府官員,關佢鬼事。跟住個女人話死唔斷氣,講咗好耐先講要配啲咩藥。跟住藥劑師聽到都唔妥,問佢啲藥邊個食。跟住佢勁大聲話「我食呀!我確診咗呀!冇人比藥我食呀!依家個喉嚨痛到死呀!」。嚇到全個藥房嘅人即刻走晒

真係想知道而家確診咗係咪都可以落街

珍珠宮

adamsdevlin0123 發表於 22-2-22 09:46
頭先去普通藥房配藥,我排第二,後面有三個人排隊。跟住排我前面嗰個女人係咁同個藥劑師喺度鬧政府,個藥劑 ...

正常唔應該出門
佢應該搵人幫手買

大宅

正常要居家隔離,佢唔守規矩,不過可能佢獨居冇人幫到手,都明白佢好勞氣

girlbear    發表於 22-2-22 13:36
wcpcelia    發表於 22-2-22 10:50

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無人幫到佢, 唯有自己買葯
其實佢可以CALL抗疫的士去睇醫生喎

放下自在

珍珠宮

adamsdevlin0123 發表於 22-2-22 09:46
頭先去普通藥房配藥,我排第二,後面有三個人排隊。跟住排我前面嗰個女人係咁同個藥劑師喺度鬧政府,個藥劑 ...
正常唔可以, 但如果佢無人幫手, 又家居隔離, 自己走左落街都無法

珍珠宮

回覆樓主:

宜家確診可以去門診睇醫生

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

而家有好多快測兩條線既人﹐照出街架........有人照去打針添呀 (當然佢自爆自己兩條線﹐想快D打﹐之後梗係比人趕走啦)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

自己中招發晦氣,好似嗰啲中咗愛滋病然後專登周圍傳染俾人咁

男爵府

回覆樓主:

周圍都係呀

伯爵府

Xmas吸收勳章

只可以講有良知嘅確診人士唔會出街, 但依家嘅問題係政府咩都做唔到, 又冇任何指引, 任由市民自生自滅.

侯爵府

cattz288 發表於 22-2-22 09:49
無人幫到佢, 唯有自己買葯
其實佢可以CALL抗疫的士去睇醫生喎
...

初確無,要等樽仔驗完確診有number先可以去指定診所。我識人中左,佢快測初確,搵人幫佢拎樽仔去驗等左兩日仲未有結果,仲等緊,但佢又咳又痛。所以獨居無人幫果啲真係要自己出去買藥或食物

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lingluk1306 發表於 22-2-22 09:56
初確無,要等樽仔驗完確診有number先可以去指定診所。我識人中左,佢快測初確,搵人幫佢拎樽仔去驗等左兩 ...
樓主講果個確左丫嘛
放下自在

大宅

回覆樓主:

會吾會係佢自己在家快測就show係中左,之後落街買藥食。

見到有人講,快測中左,打去衞生署,衞生署話吾當,要樽仔再驗先算。 所以真心吾識。而且可能佢1個人住,打電話無人聽,救助無援?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呢D人不負責任... 明知自己有事仲要出街... 仲要講野係到播毒... 過份

大宅

冇辦法了. 好似我朋友, 自己測試中左, 話搞左幾日, 都拎唔到樽仔. 之後好番冇事了. 而家, 當冇事發生過, 照上班了.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 HAPPYBOBB 的帖子

係架
好似我一家咁,自己救自己

大宅

冇辦法了. 好似我朋友, 自己測試中左, 話搞左幾日, 都拎唔到樽仔. 之後好番冇事了. 而家, 當冇事發生過, 照上班了.

大宅

虎到金來勳章

有啲人獨居或仔女已經移民,根本搵唔到人幫手買藥,但都唔怪得佢既,政府配套做得太差啦,唔出街買藥唔通留在家等死咩?
或者全家一齊中招,都要派個人出黎買藥。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

佢應該約指定的士睇醫生,不過唔係人人會合作。

瑪瑙宮

咁你算唔算密切接触者

首頁
12345...8

尾頁

跳至