自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

唔理認唔認罪, 都應該要坐監

https://std.stheadline.com/daily/article/2459263/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%85%A9%E5%89%8D%E5%9C%8B%E6%B3%B0%E7%A9%BA%E5%B0%91%E6%93%AC%E8%AA%8D%E7%BD%AA%E8%A2%AB%E6%8B%92
本港第五波疫情的確診數字在二月尾刷新高峰,被指率先將Omicron變異病毒帶入社區,並引發又一城望月樓群組的兩名前國泰空少,涉嫌在港隔離期間未有遵照規定外出用膳,其後確診感染。二人昨於東區裁判法院承認共三項「作為一個須遵照醫學監察規定的人,沒有遵照生主任所指明的條件」罪,辯方求情稱,二人真誠相信外出有合理辯解,主任裁判官嚴舜儀質疑此或是抗辯理由,遂拒絕接納兩被告的認罪答辯。 

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

想問吓究竟係「認罪被拒」定係「認罪答辯被拒」呢?完全唔同㗎喎⋯

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

KUDOS 發表於 22-5-1 09:12
想問吓究竟係「認罪被拒」定係「認罪答辯被拒」呢?完全唔同㗎喎⋯
...

“認罪答辯被拒“即何解?

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

正常如果被告認罪,法庭就會裁決其罪名成立,然後被告就求情。今次係被告認罪,但求情其間提出嘅理由俾法庭覺得係抗辯理由(defence)而非求情理由(mitigation)。
抗辯理由如果被接納係會令罪名不成立,而求情理由就係只會減輕判刑。
因為被告一邊認罪,另一邊又提出抗辯,所以個認罪就成為一個含糊答辯(ambiguous plea),咁基於疑點利益歸於被告,法庭就視被告不認罪,排期審訊,再裁決被告罪名是否成立。

大宅

回覆樓主:

認同一定要坐監,就係因為佢哋搞到死咗幾多無辜人 (有好多連最後見一面都無),令幾百萬人染疫同有後遺症,香港原本可通關都無埋……

絕對唔可以輕判

伯爵府

回覆:前國前國泰空少擬認罪被拒

所有參與暴動的人都需要坐監,越暴力坐監年期越長,這班暴徒以為在香港到處破壞和打人可以免負責任和特赥。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Heathcliff 發表於 22-5-1 09:35
正常如果被告認罪,法庭就會裁決其罪名成立,然後被告就求情。今次係被告認罪,但求情其間提出嘅理由俾法庭 ...

jm好叻,解釋清楚

琥珀宮

正常如果被告認罪,法庭就會裁決其罪名成立,然後被告就求情。今次係被告認罪,但求情其間提出嘅理由俾法庭 ...

佢個抗辨理由又真係同認罪互相茅盾

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 22-5-1 12:00
佢個抗辨理由又真係同認罪互相茅盾

個律師唔夠料?

琥珀宮

cmir 發表於 22-5-1 12:03
個律師唔夠料?

應該係,呢個case求減刑實際d

伯爵府

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

成日話BK高人多

伯爵府

thx 令我哋長知識了

男爵府

睛靈勳章

我曾在法庭見識過, 有個的士司機 又係咁,初時唔認罪,向法官申冤,後來佢為免麻煩要再上庭,改口話認罪,法官不接納他認罪。

男爵府

你好專業!受教!

水晶宮

2024年龍年勳章

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

回覆樓主:

條友話自己外出食飯係必要,真係無恥到極點,要重判

侯爵府

牛年勳章

勁、叻

水晶宮

即係佢哋覺得自己無錯

水晶宮

SafieldKEN 發表於 22-5-1 11:27
認同一定要坐監,就係因為佢哋搞到死咗幾多無辜人 (有好多連最後見一面都無),令幾百萬人染疫同有後遺症, ...

新聞話中央原本決定1月9號定10號比香港同內地通關的,後來見香港初爆就殺停

首頁

尾頁

跳至