自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人十分氣憤, 我個呀女因發高燒入左法x醫院, 但預著個無醫得既醫生.

罪行1 : 仔細問他呀女因何發高燒, 一時就話支氣管炎, 一時話有細菌, 等緊report. 完全冇一個confirmanswer.

罪行2 : 同小朋友checking 時要求大人大力的捉住小朋友既手(我個女都成3.5 years old, 完全唔怕睇醫生, 跟本冇雖要咁做) 同佢講呀女會好合作, 但醫生說同佢checking時會郁到佢所以要捉住佢.
係一個專業既兒科跟本唔會咁做.

罪行3 : checking小朋友完全唔細心, 叫呀女開口俾佢checking, 一支棒就咁塞入去攪到呀女唔舒服 (睇過咁多兒科都未見過咁唔溫柔既醫生).

罪行4 : 巡房超級求其, 住左4日每次入嚟checking唔夠2分鐘就走, 問多佢兩句都唔願答, 就算問左, 都係問非所答!
完全冇detail咁同我地解釋做左dchecking, report出左只係話冇時.

罪行5 : 出院個日d report出齊晒, 再問呀女因咩是, 個話可能係病毒, 我話咩叫可能, 咁係唔係叫過濾性病毒, 佢話應該係, 生為一個醫生完全不負責人, 起初因為report未有又唔答係咩事, 到有report又唔sure究竟係咩事!

罪行6 : 出院開藥俾呀女, 唔問佢都唔知仲開抗生素
(
呀女只你得留咳), 我問佢都冇燒d report又冇菌, 係唔係唔雖要再食抗生素, 同時小朋友係唔係唔應該食咁多抗生素, 醫生話哦咁唔開啦. 有無攪錯, 有無雖要開你唔知既咩, 要問佢之前食個d係唔係抗生素, 個pk醫生仲話我都唔開俾你嫁啦, 冇關係!

罪行7 : 隔間床既1.5 years old小朋友出疹都唔知, 只係叫佢攞d大便去check, 完全有sense話俾個呀媽知佢如果出疹會有d咩要留意, 第二日問醫生係咩嚟, 先過話係出疹:evil: :evil: :evil: .

如果係一個有經驗醫生同仲係做兒科, 根本唔會見到嚟d情況發生.

佢係法x醫院有門診既, 大家小心!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 唐老鴨BB 於 09-6-11 10:50 發表
本人十分氣憤, 我個呀女因發高燒入左法x醫院, 但預著個無醫得既醫生.

罪行1 : 仔細問他呀女因何發高燒, 一時就話支氣管炎, 一時話有細菌, 等緊report. 完全冇一個confirm既answer.

罪行2 : 同小朋友ch ...

唉!所以我話小朋友一定要有個家庭醫生
問清楚醫生有無係醫院掛牌..
有就最好...無都問定佢佢識邊個醫生係果間醫院度
唔係遇到d咁的醫生...真係火都黎埋

洋房

遇到呢 d 醫生, 真係會嬲都震!!!
小朋友唔舒服要留院, 已經好心痛, 再撞著呢 d 無醫得既醫生, 我諗 eq 幾高都會忍唔住鬧返佢

咁樓主小朋友出院後, 有無出過佢睇其他醫生呀?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

罪行1 : 仔細問他呀女因何發高燒, 一時就話支氣管炎, 一時話有細菌, 等緊report. 完全冇一個confirm既answer.

如果法國醫院, 我情願葉建x醫生, 我囝好多次入院都係搵佢咋. 因為佢比較細心, 同問佢嘢答案都叫舒緩倒我囉, 不過我囝同佢一時時夾, 所以而家都無睇佢lu.

大宅

罪行6 : 出院開藥俾呀女, 唔問佢都唔知仲開抗生素
(
呀女只你得留咳), 我問佢都冇燒d report又冇菌, 係唔係唔雖要再食抗生素, 同時小朋友係唔係唔應該食咁多抗生素, 醫生話哦咁唔開啦. 有無攪錯, 有無雖要開你唔知既咩, 要問佢之前食個d係唔係抗生素, 個pk醫生仲話我都唔開俾你嫁啦, 冇關係!

最唔鍾意d醫生濫開抗生素,搞到d菌惡晒!

男爵府

係咪馬x康? 我以前睇過一次, 以後都唔會返轉頭.

男爵府

等待驗證會員

家庭醫生真係好緊要...旺角信和"梁子x"兒科醫生...好細心..但係主診浸會醫院

大宅

好媽媽勳章

係咪馬x超醫生呀??

伯爵府

我想問個醫生係咪叫馬x超啊???

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

應該係馬焯x啦係咪?
好多bad comment o架佢...但又好多人睇佢~

我個囡一路去法國e院都係睇楊霸成, 不過楊醫生冇係法國駐診喇...出o左去旺角自己開診所, 我咪跟住佢走囉~我個囡d千年鼻敏感都係食佢d藥先收到...

男爵府

我個囝細個都係睇佢架, 我都覺得佢好好!

原帖由 happynangel 於 09-6-11 11:15 發表
家庭醫生真係好緊要...旺角信和"梁子x"兒科醫生...好細心..但係主診浸會醫院

大宅

樓主不如比多個字,殃及池魚就唔好啦!

大宅

馬x康.
馬x超冇註院喇.
有媽咪話馬x康唔細心,串,成日叫人割包皮...搵錢....
但又有人話佢勁,有經驗。不過我以前睇過一次,都係頂佢唔順,醫生大把,無謂睇到一肚氣一舊雲。

洋房

我知道啦 THANKS...........

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 yijing 於 09-6-11 11:52 發表
馬x康.
馬x超冇註院喇.
但又有人話佢勁,有經驗。不過我以前睇過一次,都係頂佢唔順,醫生大把,無謂睇到一肚氣一舊雲。 ...

係!

男爵府

好媽媽勳章

yes, dr. P.S. Yeung is GOOD.

原帖由 蘇樂B 於 09-6-11 11:23 發表
應該係馬焯x啦係咪?
好多bad comment o架佢...但又好多人睇佢~

我個囡一路去法國e院都係睇楊霸成, 不過楊醫生冇係法國駐診喇...出o左去旺角自己開診所, 我咪跟住佢走囉~我個囡d千年鼻敏感都係食佢d藥先收到...:exci ...

男爵府

馬x康.
馬x超冇註院喇.
但又有人話佢勁,有經驗。不過我以前睇過一次,都係頂佢唔順,醫生大把,無謂睇到一肚氣一舊雲。 ...

乜佢係兒科醫2黎架...3年前..佢幫我做胃鏡架
~~

男爵府

馬x康.
馬x超冇註院喇.

我個囝就係其中一個被佢叫割包皮囉, 明明係去睇感冒, 點知佢叫阿囝脫褲比佢睇, 我都莫名其妙, 態度又串, 講真就算佢好夾我個囝, 我都唔會再返去睇.

好多網友都叫佢做 '包皮康':;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

我仔都睇過佢1次...我自己覺得佢比較惡c..又粗粗魯魯咁...其實2個仔之前係睇蔡榮豪ga...咁岩果日蔡醫生下晝冇得睇先睇佢....

首頁

尾頁

跳至