自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

日本免除ba4, ba5, ba2.12.1高發地旅客針紙及隔離
港人過去係大雜染!
赴日旅客風險級別 (由低至高分藍、黃、紅三等級)

藍色國家/地區:為最低風險,不管旅客疫苗接種情況,均免除入境時的檢測和居家隔離

包括:中國內地、香港、台灣、愛爾蘭、以色列、意大利、英國、澳洲、新加坡、瑞士、瑞典、西班牙、泰國、荷蘭、加拿大、南韓、丹麥、德國、尼日利亞、紐西蘭、挪威、美國、法國、保加利亞等。

--
根據格拉德斯通研究所和加州大學舊金山分校 (UCSF) 的研究人員今天發表在《自然》雜誌上的一項新研究,在未接種疫苗的人群中,感染 SARS-CoV-2 的 Omicron 變體幾乎不能提供對其他變體的長期免疫力。

沒有交叉變體保護

來自感染 Delta 的小鼠的樣本可以中和 Delta、Alpha,以及在較小程度上,Omicron 和 Beta 病毒。

然而,來自 Omicron 感染小鼠的血液只能中和 Omicron 變體。
--
日本科學家發布了一項研究預印本,奧密克戎前後變體之間的對比。

我們的統計分析表明,這些帶有 L452R/M/Q 的 BA.2 相關 Omicron 變體的有效繁殖數大於原始 BA.2 的有效繁殖數。中和實驗表明,BA.1和BA.2感染誘導的免疫對BA.4/5效果較差。細胞培養實驗表明,BA.2.12.1和BA.4/5在人肺泡上皮細胞中的複制效率高於BA.2,尤其是BA.4/5比BA.2更易融合。此外,使用倉鼠進行的感染實驗表明,BA.4/5 比 BA.2 更具致病性。

大宅

冇人留言嘅!
大家真係諗清楚,去旅行會唔會害左身邊嘅人?既然都忍咗咁耐,唔爭在再忍耐下啦

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都係咁諗! 放得你去旅行嘅國家,自己都未攪得掂個疫情,日日確診數字都係好高!我媽咪為咗去旅行都打齊針。不過我同佢講,除咗要預本身機票酒店費用、額外嘅返香港前檢測同隔離酒店費用之外,仲要份保險係保障到萬一響旅行期間中咗嘅醫療開支!

象牙宮

回覆樓主:

有關國泰職員咩事呀?佢地係犯規啫,唔係專登感染喎!病毒唔消失,係咪一世都困香港唔出外丫 可能你無親友係外地,係香港唔悶啦!國家要開放,人口流動,人民先有工作呀!

Boeing787    發表於 22-5-28 18:17

公爵府

Pa123 發表於 22-5-28 14:24
日本免除ba4, ba5, ba2.12.1高發地旅客針紙及隔離
港人過去係大雜染!
赴日旅客風險級別 (由低至高分藍、 ...

最主要係全球咁多新病毒,去到中招就死得。醫藥費咁貴

男爵府

無話可說 發表於 22-5-28 18:10
有關國泰職員咩事呀?佢地係犯規啫,唔係專登感染喎!病毒唔消失,係咪一世都困香港唔出外丫 可 ...

妳又賣慘勒,厭唔厭架?乜去幾百港人帶黎好多工開?若惹delta返黎,7日隔離係唔夠,改隔離14日仲益酒店多d工開添。

水晶宮

Pa123 發表於 22-5-28 19:01
妳又賣慘勒,厭唔厭架?乜去幾百港人帶黎好多工開?若惹delta返黎,7日隔離係唔夠,改隔離14日仲益酒店多d ...

你同政府講啦,做返14/21日強制隔離。政府放寬得,人哋返嚟咪依足規矩做囉。點解咩都要扯上國泰空少呢而且,第5波擴散開本身就係隔離酒店出事
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

妳又賣慘勒,厭唔厭架?乜去幾百港人帶黎好多工開?若惹delta返黎,7日隔離係唔夠,改隔離14日仲益酒店多d ...

不如你唔好出街 咁就最安全
你控制唔到d人去唔去旅行
人地合法出入境

珍珠宮

2024年龍年勳章

有些人只會從自身利益出發 別人的消費券也想據為己有

男爵府

happystich 發表於 22-5-28 19:08
人地合法出入境
不如妳唔準我上網發言啦

子爵府

Pa123 發表於 22-5-28 19:11
不如妳唔準我上網發言啦

冇唔準 咁你開得post我覆下你姐

子爵府

happystich 發表於 22-5-28 19:08
人地合法出入境

唔驚嘅咪照去囉!樓主只係好心提醒,冇人話要控制你好冇?

子爵府

OHIMESAMA 發表於 22-5-28 19:13
唔驚嘅咪照去囉!樓主只係好心提醒,冇人話要控制你好冇?

我又唔係香港 我點去都同香港無關
咁我又點會覺得樓主控制我呢
只係見樓主咁擔心
我又俾返個合理建議佢咁解
控制唔到個環境 一係自己融入
一係自我隔離

伯爵府

回覆樓主:

全世界都陸續回復正常生活,病毒唔會消失,打齊針又有葯,政府又放寬,仲想點?有人覺得長期唔出外無問題,有人唔得,咁驚嗰啲自己留係屋企啦!

男爵府

Pa123 發表於 22-5-28 14:24
港人過去係大雜染!
赴日旅客風險級別 (由低至高分藍、 ...

兩年來決定唔會再到日本

子爵府

happystich 發表於 22-5-28 19:20
我又唔係香港 我點去都同香港無關
咁我又點會覺得樓主控制我呢
只係見樓主咁擔心

你呢啲都叫合理建議?

子爵府

OHIMESAMA 發表於 22-5-28 19:31
你呢啲都叫合理建議?

上海大把人到依家都仲居家隔離緊啦
你覺得唔合理咩? 留係屋企係最好架喎
一係你俾個你認為合理嘅建議樓主

子爵府

happystich 發表於 22-5-28 19:33
上海大把人到依家都仲居家隔離緊啦
你覺得唔合理咩? 留係屋企係最好架喎
一係你俾個你認為合理嘅建議樓主

咁可能你覺得新冠死亡率過百萬嘅美國先合理啦!

珍珠宮

.

子爵府

OHIMESAMA 發表於 22-5-28 19:52
咁可能你覺得新冠死亡率過百萬嘅美國先合理啦!

唔係好明你想表達咩野喎
點解講講下日本 又講到美國嘅
美國d人留係屋企架咩?
佢地唔洗帶口罩架喎
咁樣樓主會覺得好危險

首頁

尾頁

跳至