自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

除非受害者係你家人或朋友,否則喺電視或者網路上睇到嘅意外片段,係不會構成PTSD.

https://www.instagram.com/p/Cg1We6MP8DO/?igshid=MDJmNzVkMjY=

大宅

treeholehk.psychology 《澄清關於 MIRROR 事件 PTSD 之誤導資訊》

唔係去到最極端嘅情況, 我哋都唔想出聲。但今次見到有一篇咁樣嘅報導《專家推算27萬人患PTSD 有人見12子廣告湧負面情緒》, 作為一個推廣心理學嘅團體,我哋有責任指出呢份報導係誤導、欠缺事實根據、 而且違反心理學界對 PTSD嘅普遍認識。

大宅

首先,根據《精神疾病診斷與統計手冊第五版》創傷後壓力症嘅診斷準則,除非受害者係你嘅親密家人或朋友(A 1.3)項或者你因工作理由持續或接觸到創傷的極端可怖細節(A 1.4 “repeated or extreme exposure to aversive details of the traumatic event”),否則喺電視或者網絡上睇到意外發生嘅片段,係唔構成PTSD。

大宅

其次, 新聞引述嘅研究數據係完全冇列明出處。 我地做過學術搜尋亦見唔到有期刊發表相處嘅結論,希望文中所謂嘅專家補充研究數據,因為有公信力嘅新聞引述之數據需於學術研究期刊上發表,而唔係「嗱, 根據我哋嘅專業觀察呢,就大約會咁多人患上PTSD嘅。」 喺缺乏有公信力嘅研究數據之下, 貿然估計香港會有 27 萬人患上 PTSD, 極度不負責任。

大宅

今次我哋急於澄清,係因為病態化壓力症狀對個社會係極唔健康,亦都不利真正患上 PTSD 嘅朋友求助。 面對重大嘅事件, 感到強烈嘅情緒反應係人之常情,唔需要病態化。 希望各位網民警惕心理學假資訊, 並在亂世中保持清醒。 如各位受MIRROR 事件, 你睇返我哋之前YouTube頻道嘅建議,或者參考喺香港可靠嘅心理學專業組織,例如香港心理學會臨床心理學組及輔導心理學部所作出嘅建議。

男爵府

由出事開始,已由為阿mo集氣,變到閙12子,上水又鬧,唔上水又鬧,
為反而反

大宅

Mami_08 發表於 22-8-5 02:49
由出事開始,已由為阿mo集氣,變到閙12子,上水又鬧,唔上水又鬧,
為反而反 ...

係。呢度d人成日都話專家講,咁專家夠話所有演出者都係事件嘅無辜受害者喇。
BK雖然流行為反而反,但如見到不當嘅報導我仍然會响呢度post, 絕不姑息誤導嘅新聞。

男爵府

nataliepml 發表於 22-8-5 02:20
除非受害者係你家人或朋友,否則喺電視或者網路上睇到嘅意外片段,係不會構成PTSD.

香港嘅專家, 都係要林太出聲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

nataliepml 發表於 22-8-5 02:55
係。呢度d人成日都話專家講,咁專家夠話所有演出者都係事件嘅無辜受害者喇。
BK雖然流行為反而反,但如見 ...

你都係呢度d人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nataliepml 發表於 22-8-5 02:20

叫人delete片,叫人 唔好再傳嗰陣又唔出嚟講
總有離別的時候

男爵府

Chowying 發表於 22-8-5 09:35

雙重標準係佢哋特色

公爵府

牛年勳章

咪係!成日搬龍門,佢哋唔攰㗎咩!
咁即係古會長做多咗啦 !

侯爵府

係咪PTSD各有觀點角度, 就算醫生斷症都可以唔同解讀, 尤其是精神層面上的

唔知算唔算PTSD, 但見到12鏡就諗起件事, 覺得唔開心同不安都好正常, 要時間淡忘

子爵府

呢幾年見到D乜乜團體關注組等,都知道係乜事啦!

珊瑚宮

咁閣下係乜人, 連x仔嗎

大宅

咩PTSD我唔識,但我依家見親佢哋d廣告,尤其嗰啲陰陰笑嘅相,我個腦就會出現嗰個震撼畫面,令人好不安!

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

上星期五晚上經過太子酒吧街,一見到啲人型啤酒廣告牌即刻諗起呢件事,仲要兩邊街都有

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

黑暴時 d 打人片、燒人片又唔見啲專家、心理醫生出嚟講嘢

ic34    發表於 22-8-5 10:38
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Mami_08 發表於 22-8-5 02:49
為反而反 ...

我都唔覺得為反而反,上水都要睇佢地講咩,話唔放棄站起來呢D就一定唔會支持啦,覺得好無人性!!!

珍珠宮

視乎當時情況對邊個有利丫嘛想封口果時咪話二次傷害囉,想蒲頭咪話冇影響囉

goldpiglet    發表於 22-8-5 11:40
yeung_ma    發表於 22-8-5 10:16
la_source    發表於 22-8-5 10:16

首頁

尾頁

跳至