自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

老家人仙遊了, 家中固網電話想轉到我名下, 但今日去HKT搞, 點知轉名要join 新plan, 而且係貴plan, 每月HKD198 (30月合約), 請問...除此之外, 有什么方法可以keep住個電話號碼?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

emt1314 發表於 22-8-14 16:20
老家人仙遊了, 家中固網電話想轉到我名下, 但今日去HKT搞, 點知轉名要join 新plan, 而且係貴plan, 每月HKD1 ...

我個人經驗(HGC家居電話+寛频)

打上hotline, email先人死亡證
同新登記人身分證和住址證明就ok
繼續用到原有月費和合约完再續新約
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

emt1314 發表於 22-8-14 16:20
老家人仙遊了, 家中固網電話想轉到我名下, 但今日去HKT搞, 點知轉名要join 新plan, 而且係貴plan, 每月HKD1 ...

就算你帶number 走都應該要搞咗轉名先

生人就可以揾新公司轉名,帶number走一次過,先人唔肯定

其實唔轉名都可以繼續用
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

https://www.hkt.com/staticfiles/HKTCorpsite2/Customer%20services/Consumer%20support/hmat/Recontract%20Form%20-%20LTS%20(Chi).pdf
可以填form轉名㗎
試吓打去1000問CS, 可能門市職員無咁清楚

男爵府

回覆樓主:

照計可以轉

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔可以轉, 已故無得搞.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

hfl2000 發表於 22-8-14 16:30
https://www.hkt.com/staticfiles/HKTCorpsite2/Customer%20services/Consumer%20support/hmat/Recontract% ...

我今天跑了二家HKT店了,所有証明齊全,都不能就咁轉名,一定要join 30個月貴plan(emoji)(emoji)
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

kitbebe 發表於 22-8-14 17:34
唔可以轉, 已故無得搞.

可以轉名,但要join 30個月貴plan.

珍珠宮

hfl2000 發表於 22-8-14 16:30
https://www.hkt.com/staticfiles/HKTCorpsite2/Customer%20services/Consumer%20support/hmat/Recontract% ...

(emoji)(emoji)

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emt1314 發表於 22-8-14 17:56
固網電話唔可以, 連埋上網先得.

珍珠宮

森永牛乳 發表於 22-8-14 16:30
就算你帶number 走都應該要搞咗轉名先

生人就可以揾新公司轉名,帶number走一次過,先人唔肯定

老人家無合約,現在每月付$130元,我只想保住個號碼,所以想轉名,join 平plan(emoji)

侯爵府

emt1314 發表於 22-8-14 17:56

本身都已經無合約,應該唔會迫你簽30個月先至俾你轉名吓
你有冇打去hotline 1000問CS/ 用app login Live Chat呢?門市啲職員唔清楚呢啲/想引你join plan真係唔出奇㗎喎⋯
打1000問CS得既話,填form交去改啦,唔駛再問門市職員

侯爵府

hfl2000 發表於 22-8-14 18:48

本身都已經無合約,應該唔會迫你簽30個月先至俾你轉名吓

又或者你直接print呢張form出來填咗fax去1002,就算得唔得都應該會有CS直接聯絡返你
https://www.hkt.com/staticfiles/HKTCorpsite2/Customer%20services/Consumer%20support/hmat/Recontract%20Form%20-%20LTS%20(Chi).pdf

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

轉去hkbn可以嗎?

子爵府

emt1314 發表於 22-8-14 18:01
老人家無合約,現在每月付$130元,我只想保住個號碼,所以想轉名,join 平plan(emoji)
...

宜家都要搞掂咗個轉名先

https://eshop.hk.chinamobile.com/tc/corporate_information/Data_N_VAS/fixed-line-number-service.html

珍珠宮

森永牛乳 發表於 22-8-14 22:09
宜家都要搞掂咗個轉名先

https://eshop.hk.chinamobile.com/tc/corporate_information/Data_N_VAS/fixed- ...

謝謝指教!

侯爵府

emt1314 發表於 22-8-15 13:52
謝謝指教!

你唔係話用緊PCCW咩?點解變咗中國移動

珍珠宮

hfl2000 發表於 22-8-15 13:58
你唔係話用緊PCCW咩?點解變咗中國移動

我住唐樓, 只可以用PCCW, 無變過中國移動呀

侯爵府

emt1314 發表於 22-8-15 14:10
我住唐樓, 只可以用PCCW, 無變過中國移動呀

我見樓上嗰位jm係俾中國移動條link你喎,你多謝佢,我以為我攪錯咗

珍珠宮

hfl2000 發表於 22-8-15 14:19
我見樓上嗰位jm係俾中國移動條link你喎,你多謝佢,我以為我攪錯咗

我未入條Link, 禮貌上要多謝人

我都要多謝你, 提醒我條link係中國移動

首頁

尾頁

跳至