3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡係18年嘅細B,讀緊K1,覺得佢比大半年果D大B學嘢唔得慢,驚佢遲啲上小學會讀得辛苦,想幫佢留級可以點樣做?

子爵府

係超細b?邊方面跟唔到?認字?其實可以睇多一年,佢地4歲開始有機會躍進

男爵府

開心吸收勳章

先同學校班主任溝通小朋友有冇大問題,有冇邊方面跟不上需要留級?佢下學期評估如何?學校是最清楚小朋友能力,交比學校決定好啲。

K1 都係認字母、數數、顏色、對比、畫下缐條,學習自理能力。比較簡單,睇吓邊方面唔達標準再衡量。

男爵府

fumay310 發表於 22-8-23 16:48
囡囡係18年嘅細B,讀緊K1,覺得佢比大半年果D大B學嘢唔得慢,驚佢遲啲上小學會讀得辛苦,想幫佢留級可以點 ...
18年12月讀k1?應該算係大B哦

我囡囡17年12月,依家4歲9個月,讀緊K3,先係細B。

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

子爵府

係咪講緊9月升K2?
細B其實學術好多都跟到,但社交、表達能力呢啲方面有明顯差距

複式洋房

CCHINGC 發表於 22-8-23 17:04
係超細b?邊方面跟唔到?認字?其實可以睇多一年,佢地4歲開始有機會躍進 ...

阿女本身係讀緊happyschool,功課方面啲嘢係較少,平時D功課油下顏色,下学期先有少少畫線條,上學期對畫畫完全冇興趣,下學期先開始肯填下顏色,讀咗一年K1,呢一年來感覺學習方面都係比較遲少少,自理能力和寫字方面都較差,老師都話要加強寫字,驚K2會學得辛苦。同埋個女本身性格比較心急同好易有挫敗感,平時啲嘢一做唔到就即刻失控,然後就唔肯再試。我自己都係想再睇下佢k2啲表現,如果真係學得辛苦係咪可以同學校溝通下可否比佢讀多年?

複式洋房

janede1314 發表於 22-8-23 17:10
先同學校班主任溝通小朋友有冇大問題,有冇邊方面跟不上需要留級?佢下學期評估如何?學校是最清楚小朋友能 ...

係咪要學板同意先可以留級?如果家長單方面想幫佢留級可以點做?

男爵府

開心吸收勳章

fumay310 發表於 22-8-24 14:27
係咪要學板同意先可以留級?如果家長單方面想幫佢留級可以點做?

將自己意願同學校反映左先,睇吓老師點講。下星期巳經開學,如果佢哋覺得你小朋友唔得,已經一早同你講要留班。而家你想留班也唔知學校有冇k1學位比你,因為佢預咗k2 班比你。

另外你個間係津校定私校?如果津校要問學卷點算。

老師話加強寫字在家抽多啲時間練習

子爵府

回覆 fumay310 的帖子

或者我分享我大囡嘅學習經驗,由於我本身都唔鼓勵幼兒太早學習學術,例如N班就學晒字母、K1就學寫字,因為呢段時間佢地真係唔係學習學術階段,尤其寫字,因為手肌發展未成熟,但宜家學術走得太前,所以學校會希望小朋友加強。

我女兒都係10月底出生細B,無讀N,K1時學校表現唔錯,除左認字同執筆,K1升K2時,26個字母未認得晒,但開左學之後就識,K2上學期老師仲話佢寫字無信心,唔肯寫,但一到下學期,突然自己睇住字模仿,我明白家長會好急,但其實小朋友佢地需要自己開竅,我大囡係準備好就會叮一聲,唔夠信心就點都唔試個種,所以佢寫成點,我都唔擦佢,等佢寫晒先,真係好離譜先同佢講呢個位可以再好D,宜家佢係非常喜歡學習,所以需要摸清楚,小朋友屬於邊類,唔好太急

複式洋房

CCHINGC 發表於 22-8-24 15:54
回覆 fumay310 的帖子

或者我分享我大囡嘅學習經驗,由於我本身都唔鼓勵幼兒太早學習學術,例如N班就學晒 ...

謝謝你嘅分享!其實佢K1下學期都算進步咗好多㗎啦,來緊9月升k2我都會觀察住先,希望佢到時會大躍進!

男爵府

回覆樓主:

疫情下,做大b好過做細b。。。各樣能力都明顯較細b好。。讀書慢慢長路,唔急一時,仲要疫情,小朋友都追得辛苦

大宅

香蕉煎餅 發表於 22-8-24 21:18
疫情下,做大b好過做細b。。。各樣能力都明顯較細b好。。讀書慢慢長路,唔急一時,仲要疫情,小朋友都追得 ...

非常同意

尤其這三年疫情,根本冇乜上課,始終網課時間太短,超細b的發展很難大躍進

已刪除用户

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

我就睇唔到大b有幾叻,反而細b(包括我仔11月尾出世)學習更勝大b...我覺得係睇小朋友本身嘅能力。 當然,女仔真係會早熟啲嘅

大宅

fumay310 發表於 22-8-24 14:22
阿女本身係讀緊happyschool,功課方面啲嘢係較少,平時D功課油下顏色,下学期先有少少畫線條,上學期對畫畫 ...

我女係17年12月細b,k1基本上跟唔上,做咩都好吃力甘,但升上k2頭兩個月寫字都仲吃力,但第三個月開始各方面明顯有進步,下學期仲經常比老師讚佢。平時多啲鼓勵小朋友比多啲信心佢

男爵府

Carmen8080 發表於 22-8-25 22:25
18年幾月 ? 我仔都係18年十月 我比佢做大b 我覺得對佢係好 反而佢有自信因為叻過同班嘅同學 做左大佬咁:h ...

男仔做大b好,自信完全唔同,領導角色對男仔成長有好處

子爵府

回覆樓主:

學習同大細b冇關,每個小朋友吸收能力都唔同。我大仔k1完全唔肯執筆,k2上學期好勉強寫幾個字,下學期突然大躍進,k3完全冇問題,今年已經升小一。
如果真係擔心,去做評估,再做下訓練 小朋友學嘢真係好快,無需太擔心。

男爵府

幼稚園課程淺, 就以為無乜野. 一上到小學就知.
有親戚12月尾細B. 幼稚園佢媽唔覺. 一升小一就全部唔合格, 仲要派左間谷校.

到佢媽媽接受, 想俾佢留一年. 佢又追到少少, 雖然都係中下游, 輪到學校唔肯.

到高小啦, 因為搬屋要轉校. 新校想寫刷靚個成績, 就主動叫佢地讀低一級. 結果輪到小朋友感覺唔好.

大宅

fumay310 發表於 22-8-24 14:22
阿女本身係讀緊happyschool,功課方面啲嘢係較少,平時D功課油下顏色,下学期先有少少畫線條,上學期對畫畫 ...

同我仔一樣 我哋都係18年10月

首頁

尾頁

跳至