自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

根本就係違反規例, 又話已經分開4間公司黎登記, 但承租人都不在香港, 唔好扮無辜, 仲要攞何志平黎講話食環針對佢
如果真係無錯點會唔爭取, 一出聲大把黃義務律師會幫你啦

被喻為大排檔名店的北角「東寶小館」,違反食環署規例被終止租約,店方今日表示不會向署方上訴決定結業。食環署回覆本網查詢時指出,據調查所得,該店四位攤檔承租人並非相關業務經營者,而四人長時間不在攤檔經營業務,甚至長期身處海外,因此已違反租約條款。

東寶負責人之一,人稱「露比」的餐廳經理張醒超今日(1日)接受訪問時表示,不會就食環署終止租約提出上訴,換言之,食肆須於周五(9月2日)前將攤檔工具清走,交還檔口予署方,他又謂,由於民政事務局前局長何志平曾於該店違反「限聚令」,因而被針對。

食環署發言人表示,該署去年開始發現北角渣華道街市熟食中心,當中四個攤檔懷疑有違規分租情況,遂展開詳細調查,包括自去年5月起多次向相關攤檔承租人查問。根據調查所得,事發時相關商業登記資料清楚顯示,該四位攤檔承租人並非相關業務經營者;而事實上,四位承租人長時間不在攤檔經營業務,甚至長期身處海外。因此,他們已違反「須以獨資經營者身分經營攤檔」的租約條款。

署方根據租約條款,於本年8月3日向有關攤檔承租人發出「擬終止租約通知書」。各攤檔承租人於收到通知書後曾向本署作出申述。經詳細審視,本署仍然認為有充分證據顯示攤檔承租人違反租約條款,遂於8月26日向各承租人發出「終止租約通知書」,終止與其簽訂的租約及收回有關街市攤檔。如承租人不滿上述終止租約的決定,可在「終止租約通知書」發出日期起計30天內,以書面方式向市政服務上訴委員會提出上訴。除非有充分理據並獲署方接納,否則攤檔在等候上訴結果期間不得營運;然而,若承租人需時安排將設備遷離攤檔,署方會酌情處理。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1869367/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%9D%B1%E5%AF%B6%E5%B0%8F%E9%A4%A8%E6%94%BE%E6%A3%84%E4%B8%8A%E8%A8%B4-%E9%A3%9F%E7%92%B0%E7%BD%B2%E8%AA%BF%E6%9F%A5-4%E6%89%BF%E7%A7%9F%E4%BA%BA%E9%9D%9E%E7%B6%93%E7%87%9F%E8%80%85-%E9%95%B7%E6%9C%9F%E8%BA%AB%E8%99%95%E6%B5%B7%E5%A4%96?utm_medium=social&utm_source=singtaohk_fb&utm_campaign=link_post&fbclid=IwAR2CHoV7XPsg504Tz06z-V5mcRhc-T3K5DTfKmVayiHAJDp554EenjtpxuM

侯爵府

回覆樓主:

其實係唔係租約人由政府手上租到鋪位(相信平租),而自己唔係經營者又長期唔喺香港,再二租比東寶做生意?咁咪即是冇本生利?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

SaSally 發表於 22-9-2 14:08
根本就係違反規例, 又話已經分開4間公司黎登記, 但承租人都不在香港, 唔好扮無辜, 仲要攞何志平黎講話食環 ...
你唔出聲.........好多人士都唔知道佢係唔對

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我見喺報道同埋Facebook轉載網民嘅意見都一面倒, 99%佢話佢抵死,執得遲罰得好

子爵府

虎到金來勳章

原來係咁

侯爵府

開心吸收勳章

其實食環已經講左東寶衰乜, 係D人掩耳盜鈴, 3X 年乜都賺夠, 正正經經租個地方再做好過啦, 如果真係咁好食.

20150618bb    發表於 22-9-2 17:06

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

因為疫情,政府俾1x萬舖頭,重有租金優惠,咁如果乘4咪好多,如果佢對租戶無減租,賺到盡。

伯爵府

根本東寶理虧,長期轉租比佢嗰啲違反曬租約,關咩何X平事

水晶宮

回覆樓主:

賊喊捉賊

la_source    發表於 22-9-2 17:10

男爵府

Glau 發表於 22-9-2 14:39
其實食環已經講左東寶衰乜, 係D人掩耳盜鈴, 3X 年乜都賺夠, 正正經經租個地方再做好過啦, 如果真係咁好食. ...

租金平過街鋪,價錢就同酒樓一樣,有啲仲食水深過酒樓。事緣疫情限枱人數,我哋要分2枱,落單後就叫佢哋將餸分兩枱,點知賣單就知死囉。我哋去酒樓分餸,酒樓都冇額外收費。根本賺到笑,當香港人係水魚。

侯爵府

其實佢用人地個牌,違反合约!取消佢是應該的。
其他,唔講啦,完

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

SaSally 發表於 22-9-2 14:08
根本就係違反規例, 又話已經分開4間公司黎登記, 但承租人都不在香港, 唔好扮無辜, 仲要攞何志平黎講話食環 ...

係咪可以告到佢坐監或者罰款?

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

咁多年佢賺唔少啦,有錢就搵舖做啦,當咗自己祖業咁

侯爵府

環保接龍勳章

佢呢D CASE 應該大量吧
奇怪今次食環咁快手?
有咩導火線呢

珍珠宮

減齡達人勳章

Shellyxlk 發表於 22-9-2 14:16
其實係唔係租約人由政府手上租到鋪位(相信平租),而自己唔係經營者又長期唔喺香港,再二租比東寶做生意? ...

佢隔離啲鋪位根本做唔到生意,咁佢又生意日日做唔停,咪租埋隔離啲鋪(對佢哋係雙嬴)。
其實個問題都唔係近排發生,只係政府某部門‘隻眼開隻眼閉’,又唔做嘢,佢咪由租隔離一間鋪位,慢慢發揚光大到幾個鋪位

大宅

回覆樓主:

Fb話$580蚊一隻雞,仲要收加一,酒樓級數

20150618bb    發表於 22-9-2 17:08

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

人哋做咗幾十年,食環而家先查到佢違反規例,真係犀利!冇一瓣掂,正一垃圾部門!

goldpiglet    發表於 22-9-2 20:00

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

違法左咁耐, 應該起碼判大額罰款

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

係咪陳淑莊喺西人面前大跳大唱無心睡眠果度呀?

水晶宮

其實東寶D 食物係一般咋, 有無人好似我咁次次食完成身油煙味, 仲要好嘈好嘈好嘈

首頁

尾頁

跳至