自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友返k2被老師話佢唔合作,手多多,背好書包又周圍整。呀仔性格係比較容易分心嘅小朋友,又冇耐性,平時都已經不停同佢傾依個問題,唔可以多手整老師野,返學要聽話咁。但佢每過一排,老師就話開始唔合作依啲,搞到接放學都好大壓力。你地小朋友係學校唔合作點處理?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

啱開學一星期,遲D會習慣!小朋友多手你有無say no 定尤佢?係時候要比D指令stop 佢,話佢知唔可以,小朋友係好難坐定 ,咁老師有咩建議?

大宅

Gorgor0612 發表於 22-9-9 13:03
啱開學一星期,遲D會習慣!小朋友多手你有無say no 定尤佢?係時候要比D指令stop 佢,話佢知唔可以,小朋 ...

K1時老師已經話佢,叫排隊,仲走去整其他野。因為佢被老師話佢,喊,所以每次老師放學都同我講。不過老師又冇講建議。希望大啲好啲啦,每次被老師話其實佢都唔開心,但每次同佢講完答應咗會合作,但轉頭又開始唔聽講

大宅

Gorgor0612 發表於 22-9-9 13:03
啱開學一星期,遲D會習慣!小朋友多手你有無say no 定尤佢?係時候要比D指令stop 佢,話佢知唔可以,小朋 ...

平時佢出街多手我都會叫停佢,有時唔聽我會好惡鬧佢,但軟嘅又係咁,硬嘅都仲係咁…

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

其實都冇得點, 小朋友好奇心好難完全禁止, 只可以平時在家時教下佢唔好影響人, 己所不欲, 勿施於人既道理, 大大下自然控制到.....

珍珠宮

kawainnn 發表於 22-9-9 13:15
平時佢出街多手我都會叫停佢,有時唔聽我會好惡鬧佢,但軟嘅又係咁,硬嘅都仲係咁…
...

唔好惡! 小朋友淨係會記得你好惡而喊唔記得自己錯D咩! 試下同佢講no, 要xx, 例如坐唔定,同佢講行來行去唔可以,要坐定! 大人要多兩倍耐性,做啱要狂讚,多D静態活動如一齊阅讀,畫畫! 小朋友唔會喝兩喝聽,我哋只會越喝越大聲但佢越大聲越唔聽!

珍珠宮

回覆樓主:

記得佢做啱要讚佢叻! 走黎走去比交叉nonono, K2 好細但要有耐心教!

大宅

Gorgor0612 發表於 22-9-9 13:23
唔好惡! 小朋友淨係會記得你好惡而喊唔記得自己錯D咩! 試下同佢講no, 要xx, 例如坐唔定,同佢講 ...

我會再試下比啲耐性,可能真係自己唔夠耐性,平時講完,仲係咁,見到就變到好勞氣。可能再改變下自己先,要冷靜啲。我可能又太心急,一下要佢變乖。

伯爵府

首先媽媽要了解小朋友背後點解會咁做,之後要有同理心咁同小朋友講媽媽明白,但我地可以用其他方法代替,再比D例子,平時見到佢做到就要表揚下佢,重點係要講原來小朋友記住媽媽講既說話喎,媽媽真係好開心(emoji)

我細仔都係咁,最開頭日日收到老師電話,我都有解釋過細仔咁做一定有原因,只係唔識表達,日子耐左,老師發現細仔做事係有原因,例如係學校大喊,係因為比賽輸左唔開心… 之後返到屋企再教佢點樣用口仔講出黎,唔識講就諗下點樣表達

加油

子爵府

個老師本身問題多啲喎

子爵府

對幼兒唔好講唔好做d咩,直接同佢講需要做咩,例如用眼睛望喎,而唔係唔好攪d野,平日在家同佢建立規則,即係有咩可以做,宜家可以做咩,切忌講大道理,反而可以親身示範,如果你攪亂佢d玩具(真係做,唔係講),佢會點呢?等佢學習同理心

水晶宮

BK Milk勳章

kawainnn 發表於 22-9-9 12:54
小朋友返k2被老師話佢唔合作,手多多,背好書包又周圍整。呀仔性格係比較容易分心嘅小 ...

係咪一向手多多?
教佢想掂需要舉手問老師,

嗰樣嘢唔係你既,
唔可以未問人就攪,

我仔都係周身郁既小朋友,
但從來只眼觀,
不用手掂人哋嘅野,

水晶宮

BK Milk勳章

mybabylove 發表於 22-9-9 13:33
首先媽媽要了解小朋友背後點解會咁做,之後要有同理心咁同小朋友講媽媽明白,但我地可以用其他方法代替,再 ...

小朋友手痕咪周圍掂

水晶宮

回覆樓主:

呢d真係大大吓會改善。得閒多d提佢,你都話佢聽咗會好d。

佢仲細個,悶呀好奇呀,就自然會多手摸吓,其實都好正常。唔係太離譜,唔使太執着,亦無謂鬧佢。

珍珠宮

似adhd

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

小朋友返k2被老師話佢唔合作,手多多,背好書包又周圍整。呀仔性格係比較容易分心嘅小 ...

我個女K1果時都係咁, 佢冇讀N, 一讀K1 頭一個月日日比老師叫我留低同我傾計 老師話佢想同人玩但唔識表達, 叫我教佢表達, 例如用口問 "可唔可以同你玩?" 而唔好用手搞左人先, 同埋老師話叫我帶多 D 佢去公園喎 (其實我都唔知有乜關係) 一星期起碼去 5-6 日果隻....
咁我係屋企就成日用兩隻公仔扮傾計, 例如 A 問 B 可唔可以同你玩呀咁, 跟手教佢要咁樣先岩.... 咁幾個月之後, 就改善左好多喇.....你仔仔係搞東西唔係搞人, 我諗都可以試下呢 D 方法ge...
不過女仔又可能易教 D....

大事化小, 小事化毛.........

男爵府

似adhd

男爵府

無咩特別辦法,性格問題,只可以講完又講提完又提,我仔细個時,接放學,老師一定有投訴,面皮一日厚過一日 不過小朋友會越大越定,我仔而家已經無比老師投訴

水晶宮

Moti 發表於 22-9-9 14:16
似adhd

我覺得有傾向過度活躍,如果佢眼睛係周圍轉冇時停,如果佢講野係冇停過口,如果佢好難坐定10分鐘靜止活動的話,就要帶佢做評估,睇吓有邊d合適的幫助幫到佢。

珍珠宮

kmbb519 發表於 22-9-9 14:25
我個女K1果時都係咁, 佢冇讀N, 一讀K1 頭一個月日日比老師叫我留低同我傾計 老師話佢想同人玩但 ...

幼兒去公園玩學到好多社交技巧,加上透過觀察同模仿其他小朋友會學識點樣同人相處

你用兩隻公仔傾計呢個方法好好,透過角色扮演小朋友會更加容易理解到

首頁

尾頁

跳至