自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我啲親戚多數好有錢, 多數做生意, 屋企住house 那隻.

我家普通人家, 細個經常遭白眼. 我而家係ftm, 經常比佢哋背後講我, 話我懶.

我而家間唔中也跟佢哋要見面, 例如紅白二事, 我想等我爸爸過身後, 同佢哋斷绝聯絡.

我咁做會唔會太絕呢?會唔會留條後路好D? 各位有冇試過同親戚斷絕聯絡?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bbchu0316 發表於 22-9-11 11:32
我啲親戚多數好有錢, 多數做生意, 屋企住house 那隻.

我家普通人家, 細個經常遭白眼. 我而家係ftm, 經常比 ...

不需要特別同人地斷聯絡

不過自己唔主動就得

cathngai    發表於 22-9-11 13:17
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

一切随緣.唔攀緣也唔需特意去拒絶聯絡

男爵府

我家普通人家, 細個經常遭白眼. 我而家係ftm, 經常比 ...

我又覺得一年一次嘅聚會,其實唔大問題,講真所謂嘅有錢,係真有錢定係中產先,我自己親家姐資產都係講緊幾億,有大概六個舖收緊租,同四,五層樓,佢都話自己只係中產,我大佬揸住十幾個物業收租.仲係上市公司管理層,都唔敢講自己有錢,都係話自己好普通中產,佢話同有錢人比,距離仲係非常大

而且佢從來唔會睇唔起啲親戚,相反就十分謙虛,疫情前每年年初一酒店中菜廳飲茶,都係我家姐畀錢,反而啲親戚,明明有錢,個個重要咋咋帝帝唔派利是,就算派都只係十蚊一封

所以呢個世界乜人都有,根本唔需要理人哋點睇自己,最緊要做好自己就得

大宅

baby1628 發表於 22-9-11 12:07

我又覺得一年一次嘅聚會,其實唔大問題,講真所謂嘅有錢,係 ...

伯爵府

隨自己心去做,想絕就絕...我成日都講,人不為己,天......

珊瑚宮

2024年龍年勳章

到時佢哋就唔會搵你,自然就冇聯絡

男爵府

我唔會刻意去黐金糠, 而且冇必要, 我有我生活, 咁就夠啦

大宅

一啲都唔會

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有啲親戚真係唔見好過見,最憎個啲平時扮晒嘢,有事就求你
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

有啲親戚都好多年無見,有時會喺街撞到。佢哋鍾意密密去我媽屋企收風,同佢哋仔女比較高低。而另一邊親戚就多數會關心下健康同埋工作順唔順利,呢啲就會見。

公爵府

2024年龍年勳章

我D親戚又唔係話似你嗰D咁,大富大貴,就一般生活無夏嗰種
但我都係紅白二事先會見
年輕一輩也不會特別聯絡
過時過節都係老豆(最細)打去講D祝福說話
有個住同一幢嘅親戚,算係聯絡得最密了
阿媽嗰邊親戚都响內地,我細個返郷下都會去見下嘅
後面應該好耐冇聯絡,D電話加下數字你就唔知了,想打也沒法
好似又唔覺D人有通知
老一輩都仲會念下舊,成日講舊"時"

我呢一輩,細個都冇一齊玩,大個亦冇話題,搵嚟唔知做乜
唔通同人講劇情
說實在朋友,如果只靠你一個聯繫,時間耐咗都冇癮了,就唔再搵了
親戚只不過是有點兒血緣關係,連朋友都不是
你估電視劇咩,一大堆人成日走出嚟聯誼

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

使乜「斷绝」, 佢地不會搵你喎,放心。
你不粘人, 人地也不會痴你。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

一切隨緣,緣盡皆天意,不可強求!

男爵府

richfish 發表於 22-9-11 12:18

所以通常串過碼頭咕哩嘅親戚,並唔係真正有錢嗰堆,依家啲人仲係十幾二十年前嘅思想,以為揸住三幾千萬就叫做有錢,其實依家極其量只係小康之家

子爵府

牛年勳章

不要花太多心思,想多了。
人家現在都系,因樓主爸爸仍保持聯絡,
而樓主只系紅白二事才出現,
這種聯系,日後應該都唔仲要。

珍珠宮

畀面勳章

有時親戚間見面系睇在老一輩的份上,當老一輩不在時,自然就少見。
見或不見都係睇有幾多情份。大家感情厚自然多見,感情薄自然少見。
唔需要多想

零食狂    發表於 22-9-11 19:33

伯爵府

回覆樓主:

是但啦,一年都唔知見到個幾次,唔主動聯絡,就算見都表面寒暄幾句就算無謂上心
有錢嘅人成日強調自己有錢。。成日show off都好無聊
仲有ftm仲辛苦過返工。。。

珍珠宮

老一輩走了,到時都唔會有聯繫。人地都唔會搵你

侯爵府

回覆樓主:

佢白鴿眼睇唔起人,又話人懶。其實見都唔洗見,佢背後講咩咪有得佢講,完全唔洗上心,又唔係要靠佢。唔洗等老豆走,直接唔見。

首頁

尾頁

跳至