自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(emoji)‍(emoji)

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

藍尾巴 發表於 22-9-23 16:33
用擦膠擦左先洗

Thanks

大宅

我本身會用碧蓮噴潔麗(鐵罐裝)噴左個女條校裙先洗,由N班到小二幾乎日日都會噴,大部份污漬(衣領、鉛筆、飯菜等等)都可以清除到,你可以試下噴下你女條校裙先洗!

大宅

nataliekayee 發表於 22-9-28 06:32
我本身會用碧蓮噴潔麗(鐵罐裝)噴左個女條校裙先洗,由N班到小二幾乎日日都會噴,大部份污漬(衣領、鉛筆、飯 ...

大宅

winnieliveshow 發表於 22-9-28 14:17

今日岩岩有一個例子!
話說我大女(小二)放學之後帶佢去食lunch之後去補習,食lunch個時已經好論盡成塊朱古力包跌左係自己條校服裙度,已經有兩撻朱古力漬,放補習話肚餓帶佢去食燒賣,結果又倒瀉豉油係校裙度,返到去用預潔劑噴晒成條校裙再放落洗衣洗,幾撻污漬都無晒!
係有一次畫國畫滴左幾滴墨水係條裙度,噴極都洗唔甩之外,其他污漬甚少噴唔甩!
attach1/tmp/phpfd0FtP
attach2/tmp/php05tKPv
attach3/tmp/phpLu7kcc
attach4/tmp/phpmTrczS

大宅

nataliekayee 發表於 22-10-6 10:24
今日岩岩有一個例子!
話說我大女(小二)放學之後帶佢去食lunch之後去補習,食lunch個時已經好論盡成塊朱古 ...

你囡好勁

大宅

Kellytai 發表於 22-10-6 10:35
你囡好勁

激死就真啦
呢啲事當然唔係第一次,係成日都會發生,好彩佢幼稚園個時已經有同學仔家長叫我用噴潔麗噴左佢條校服裙先洗(因為佢都係日日噴個女條校裙),如果唔係呢啲污漬我都唔點洗
仲有試過倒瀉水彩,刨筆機鉛筆碎等等,總之白色校裙每日返來都唔係白色,仲要試過問我點解日日都只係噴佢條校裙,妹妹啲衫唔噴(個陣妹妹未返學),到而家妹妹都返學,咪你們兩個套校服裙都要噴囉
attach1/tmp/phpysl2zc

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔校服,又係日日都有漬,日日都要噴

近期用了 藍月亮衣領淨,都好乾淨

大宅

JoannaD 發表於 22-10-6 20:41
我仔校服,又係日日都有漬,日日都要噴

近期用了 藍月亮衣領淨,都好乾淨

最慘係我女校服唔係淨係衣/裙領和袖口咁簡單,好多時係唔知搞乜成條裙都係,我平均兩三日就噴完一支

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

好有效

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

nataliekayee 發表於 22-10-6 10:24
今日岩岩有一個例子!
話說我大女(小二)放學之後帶佢去食lunch之後去補習,食lunch個時已經好論盡成塊朱古 ...

好似賣廣告咁

子爵府

nataliekayee 發表於 22-9-28 06:32
我本身會用碧蓮噴潔麗(鐵罐裝)噴左個女條校裙先洗,由N班到小二幾乎日日都會噴,大部份污漬(衣領、鉛筆、飯 ...

鉛子筆得唔得

大宅

granja 發表於 22-10-7 07:41
好似賣廣告咁

我都想有股份,係既話應該發左達

大宅

solim 發表於 22-10-7 08:22
鉛子筆得唔得

畫左幾筆係條裙度試過可以,不過佢試過玩到剪爛枝鉛子筆,漏晒啲墨落條裙度就唔得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

浸透, 用扇牌洗衣皂擦, 慢慢用手洗, 可去。 洗完放洗衣機再洗。

子爵府

回覆 nataliekayee 的帖子

如果(大人)白恤衫呢?
1. 係咪每次都用呢支噴領先落機?

2. 如果黃咗想白返, 係咪浸漂白水就得?

大宅

lily-of-valley 發表於 22-10-7 10:16
浸透, 用扇牌洗衣皂擦, 慢慢用手洗, 可去。 洗完放洗衣機再洗。

都有試過,因為試過買唔到噴潔麗,有同學媽咪講過用洗衣皂卒,但係要用手洗太麻煩,都係用預潔劑噴一噴就放入洗衣機方便啲。
之後有同學家長介紹過用Amway噴校裙,都試過,但係個枝太攻鼻,噴完兩個女校裙起碼打噴嚏流鼻水成個鐘,所以除非迫不得已都唔會用!
反而知道碧蓮噴潔麗藥房成日缺貨,而家一買就一箱,反正我兩個女,一個小學著4日裙,一個幼稚園著3日裙,我一個星期都用差不多3枝,一箱12枝岩岩夠噴一個月

大宅

minisheep 發表於 22-10-7 10:17
回覆 nataliekayee 的帖子

如果(大人)白恤衫呢?

大人恤衫都可以呀,原則上質料同小朋友校服係一樣,衣領、袖口漬絕對無問題(我女冬季校服恤衫衣領袖口返來都係黑色既,一樣噴完再放入機洗就變返白色)

你話件衫擺到黃左,我就唔太知點搞,比其他媽咪解答一下

首頁

尾頁

跳至