夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公好鐘意買嘢俾我, 例如衫褲鞋,銀包,手機,手錶,手袋, 所有野都無問我鐘唔鐘意,只要佢鐘意就會買俾我, 但本身我無叫佢送任何野俾我, 我同佢TASTE上亦有好大分歧, 所以好多時佢送的禮物我都係唔鐘意.
我多次表明唔好買嘢俾我, 我需要我會買, 雖然好多時我都揀極都揀唔到, 但唔代表我需要佢送俾我架嘛, 特別係衫褲鞋真係好難扮鐘意, 一套衫褲著到自己肥騰騰咁點著出去呢....上年送左件褸俾我, 我著完仲俾同事話我著件膠袋上身做乜, 但件褸成二千蚊, 唔著又好嘥, 著又好似行走中的紅白藍膠袋~

講左咁多年都仲係咁, 我同佢講想送野俾我, 不如同我一齊去揀, 佢就話咁樣會無晒驚喜, 但次次收禮物都係驚嚇居多, 鬧交果陣仲俾佢話我唔識感恩, 有個好老公都唔知足, 唉, 我真係唔知呢種情況我係咪要感恩.....

不過家庭開支都係佢付出居多, 佢話佢自己啲錢我唔應該干涉佢點用, 正如佢都無干涉我點用自己啲錢, 又好似好有道理咁, 不過而家經濟又唔係特別好, 情願留個錢喺身邊都好過收自己唔鐘意的禮物, 我咁樣諗好錯咩? 我地都係小康之家, 唔想嘥錢啫, 但一咁講佢就會嬲!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

簡單
你話最鐘意9999金,買金就得

零食狂    發表於 22-9-23 19:00

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁又真係難搞d, 因為在佢角度佢係「一番好意」,可唔可以同佢講自己已經好多衣物,屋企細真係唔需要買咁多新嘢,如果佢想俾你驚喜,叫佢用個budget 來揀餐廳,食餐好的?因為食落肚至少冇咁浪費,你又可以扮到佢揀的餐廳都好驚喜好有水準咁,俾多些鼓勵佢(餐廳揀差極有限啩。。。)

男爵府

你同佢講多啲時裝嘢,佢咪知你鍾意乜。
有老公送嘢比你,真係好難得架喇

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

叫佢送張附屬卡仲好啦!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我通常叫老公折現或佢會叫我買完同佢收返錢就得

伯爵府

回覆 manandyin 的帖子

真係唔好意思, 笑咗
不如你又畀啲驚嚇佢, 買啲佢應該唔會喜歡嘅禮物畀佢, 正所謂以其人之道還治其人之身, 讓佢感受一下。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

買金啦, 保值。同老公講, 5要飾金, 係金, 怕佢選金器taste 5岩你。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

manandyin 發表於 22-9-23 17:40
老公好鐘意買嘢俾我, 例如衫褲鞋,銀包,手機,手錶,手袋, 所有野都無問我鐘唔鐘意,只要佢鐘意就會買俾我, 但 ...

樓主你就好啦! 有得曬!(emoji)

男爵府

老公好鐘意買嘢俾我, 例如衫褲鞋,銀包,手機,手錶,手袋, 所有野都無問我鐘唔鐘意,只要佢鐘意就會買俾我, 但 ...

我老公唯一一次買野俾我,唔記得咗係生日或者情人節,只係記得禮物係兩盒染髮劑,佢話因為佢窮到窿及無本事,令我生活艱難,滿頭白髮,只能買呢個⋯⋯我當時憤怒到極點!之後,冇再收過任何禮物啦!相比之下,你確實應該感恩!

子爵府

你唔用唔着,佢知唔知?覺唔覺?
我第一時間諗,轉頭賣鬼咗佢

侯爵府

RoseRosa 發表於 22-9-23 23:56
我老公唯一一次買野俾我,唔記得咗係生日或者情人節,只係記得禮物係兩盒染髮劑,佢話因 ...
嗄, 我以為佢只係苦中作樂, 亦都對畀唔到好生活你, 表示歉意咁, 又估唔到你咁嬲。

複式洋房

你都好..我之前送野比C6佢都彈三彈四.後來發現唔係件禮物問題.係邊個送既問題.

複式洋房

你都好..我之前送野比C6佢都彈三彈四.後來發現唔係件禮物問題.係邊個送既問題.

侯爵府

回覆樓主:

講極唔聽咁固執嘅

侯爵府

RoseRosa 發表於 22-9-23 23:56
我老公唯一一次買野俾我,唔記得咗係生日或者情人節,只係記得禮物係兩盒染髮劑,佢話因 ...

收到唔啱用嘅禮物、其實都係得個吉

男爵府

Prosperous 發表於 22-9-24 00:32
嗄, 我以為佢只係苦中作樂, 亦都對畀唔到好生活你, 表示歉意咁, 又估唔到你咁嬲。
...

佢一pat 爛泥廿幾年都扶唔上牆,再做埋呢啲行為更顯得肉酸,我梗係嬲啦,同佢由有到冇,見佢撐唔起頭家,仍然對佢不離不棄,已經算係咁啦,但要我感動及明白佢嘅歉意,佢慳啲啦⋯⋯

Prosperous    發表於 22-9-25 02:16

男爵府

gilgilgilgil 發表於 22-9-24 09:30
收到唔啱用嘅禮物、其實都係得個吉

最主要係睇吓邊個送

侯爵府

我老公都係咁上下,成日買d 佢「覺得」我有需要既野比我,但其實我想折現多d好就好在佢潮過我。又係全世界都話你身上福中不知福。

但我都係想慳返d錢,而家經濟又唔好,唔知聽日咩事

子爵府

回覆樓主:

我覺得直接話比佢知「自己想要嘅」嘢,等佢去買 例如我想食魚生叫佢出去魚尚買。我想要珍珠耳環send條link比佢去鄰住買。再唔係 買完比張單佢。~~好方便~~

首頁

尾頁

跳至