自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救!請問有冇律師介绍,樓上漏水落我家,吾肯負責,已有鐘乳石,食環話驗吾到.萬分感謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 ayts2001 的帖子

經驗之談...
漏水未必係直接樓上問題, 可能係再樓上或樓上隔離單位, 可以要求有關部查下...
我試過
漏水漏到落雨咁...最後發現係樓上隔離單位...

opclk99    發表於 23-4-28 22:32

大宅

MARCHYAN 發表於 23-2-17 11:14
回覆 ayts2001 的帖子

經驗之談...

近來我家都有漏水問題
請問最後你點解決?
謝謝幫忙。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

尼加拉瓜 發表於 23-4-28 19:07
近來我家都有漏水問題
請問最後你點解決?
謝謝幫忙。

我要求管理處關食水&鹹水試,樓上單位隔離單位試,逐樣去試…最後搵到源頭

大宅

MARCHYAN 發表於 23-4-29 15:25
我要求管理處關食水&鹹水試,樓上單位隔離單位試,逐樣去試…最後搵到源頭
...

管理處說他們沒有權力去閂人水喉,
但你發現了源頭後他們就願意維修咁順灘?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

尼加拉瓜 發表於 23-4-29 15:57
管理處說他們沒有權力去閂人水喉,
但你發現了源頭後他們就願意維修咁順灘?
...

如果係食水漏,可找水務署
放下自在

子爵府

ayts2001 發表於 23-2-17 10:48
求救!請問有冇律師介绍,樓上漏水落我家,吾肯負責,已有鐘乳石,食環話驗吾到.萬分感謝
...

我試過發現露台天花不斷漏水,最後發現原來係上兩層嘅單位,暗喉爆裂,導致到我長期漏水,最神奇就係我樓上兩層都冇事,淨係我個單位不停漏水,後來先至知道原來水係跟裂紋走,上兩層牆身冇裂紋,竟然就唔會滲水,水原著上兩層樓落我度,變成瀑布

大宅

...

香港有關於滲水漏水的法律真係需要完善,滲水辦更應該改革。

滲水辦搵到源頭的個案的百份比好低, 而且好多時一拖唔知幾多年, 上網 google 一下要幾難睇有幾難睇。

首先搵公証行搵左源頭, 同評估損失, 再決定小額定搵律師去區域。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

滲水辦

我屋企搞左好耐(應該都有10年8年啦)有part係驗到樓上漏, 終於佢自稱整左

而家仲有度係咸水漏, 滲水辦話唔關佢地事, 叫我地揾公證行驗(佢話預計萬幾2萬), 維修完再小額錢責claim返管理處(唔過額既話)

真係唔想搞, 好煩
c6叫我揾吓有邊間公證行得

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MARCHYAN 發表於 23-4-29 15:25
...

都係㗎,真係未必直接樓上單位滲漏,學樓上話齋,分分鐘係樓上隔離單位,跟隨裂縫慢慢滲落嚟,所以真係要搵專家去逐個單位測試,仲要嗰個單位肯俾你入,因為分分鐘俾你驗完係佢問題,佢仲要負責維修賠償,所以好多都會拒絕,呢啲case真係有排攪!

男爵府

...

找公證行,唔好浪費時間等滲水辦的報告,嘥時間嘥心機

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

漏水問題唔需要嘥錢揾律師,律師點證實你屋企漏水源頭係樓上呢?先揾管理處check/call滲水辦/揾公証行揾出滲水源頭,証實係樓上滲/漏落嚟你先可以向樓上追討。如果有晒證據樓上都不肯賠償,而你追討既數目不超過$75,000, 你可以入禀小額錢債向樓上追討

大宅

ysy87 發表於 23-4-29 18:42
找公證行,唔好浪費時間等滲水辦的報告,嘥時間嘥心機

無錯, 而家好多人都零同理心, 一定要搵公証行然後 claim 佢先有轉機,再衰 d 就要告。

珍珠宮

TMC3012 發表於 23-4-29 17:09
滲水辦

我屋企搞左好耐(應該都有10年8年啦)有part係驗到樓上漏, 終於佢自稱整左

上面唔整,你點整都冇用

寶石宮

babytt2 發表於 23-4-29 23:37
上面唔整,你點整都冇用

佢比左張單滲水辦話整左, 但我相信只係整面冇整底, 因為都唔覺佢有工程做過 , 肯做既都叫挨到幾年既

珍珠宮

TMC3012 發表於 23-4-29 23:59
佢比左張單滲水辦話整左, 但我相信只係整面冇整底, 因為都唔覺佢有工程做過 , 肯做既都叫挨 ...

漏水真的很煩,正苦又唔幫受害人!

大宅

TMC3012 發表於 23-4-29 23:59
佢比左張單滲水辦話整左, 但我相信只係整面冇整底, 因為都唔覺佢有工程做過 , 肯做既都叫挨 ...

面油除水油無咩用, 好快又滲過。。。

一定要次次 claim 到佢怕先會肯認真整

寶石宮

阿花花 發表於 23-4-30 00:20
面油除水油無咩用, 好快又滲過。。。

一定要次次 claim 到佢怕先會肯認真整

預左十年八年要搞一次
又唔係危樓,又冇能力換樓, 真係

大宅

TMC3012 發表於 23-4-30 12:18
預左十年八年要搞一次
又唔係危樓,又冇能力換樓, 真係

油除水油頂唔到十年八年, 一般年幾就再滲...

寶石宮

阿花花 發表於 23-4-30 22:29
油除水油頂唔到十年八年, 一般年幾就再滲...

咁佢話整左, 滲水辦話會上去望喎
預左過幾年又黎過

首頁

尾頁

跳至