自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

以我為例,咁多份工試過一次響日本公司做,job title 真係好靚,好高級, 以當時我的資歷,應該未咁快可以咁高級。 但而家諗返,那高級的title真係salary比market place 平一截。

事源公司新來有個響日本公司做咗15年嘅畀人炒咗,去到我公司做,我比對返同職位員工,佢竟然少人$7000,對比的員工只不過先過佢入公司一年多。 二人年紀相約,學歷亦差唔多。 但當然已做一年的同事,之前去過許多大公司及出名外資公司做。

可有同感

伯爵府

回覆樓主:

我做過一次日本公司
福利和人工都好過香港人老闆嘅公司
但日本社長超勁勁難頂,服從度要好高,做錯事要好正式道歉寫悔過書

vv.lam    發表於 23-11-2 16:10
goldpiglet    發表於 23-10-30 22:58

珊瑚宮

回覆樓主:

未必一定低, 起碼我以前唔係。
不過做過日本公司真係有d怕
老闆真係好old style日本人, 日日早上企係度被佢訓話起碼半個鐘或以上, 講來講去都係個2/3個point,晒你時間。
女職員永遠被睇低一線,仲要幫老細沖茶。

珍珠宮

小談心 發表於 23-3-2 21:28
我做過一次日本公司
福利和人工都好過香港人老闆嘅公司
但日本社長超勁勁難頂,服從度要好高,做錯事要好正 ...

好嚴謹下喎 我以為只有唔準時到呢啲小型規矩添

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

以前做日本公司話福利好,而家日本經濟差,日本人變得好姑寒,而家既日本公司手緊好多,日本人係好鍾意開會,全日用好多時間在開會中

珍珠宮

工作環境對女人唔太friendly
如果甘心做小薯係ok
假期都多
但有心想搏殺就唔好留
唔會俾女人咁易升職上位

伯爵府

做過一次日本公司,唔會低過市價。不過日本工作文化超唔啱我。

珍珠宮

回覆樓主:

人工低,加幅低,無晉升空間,只係比較穩定唔會輕易炒人

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我以前做過日本公司15 年,人工福利好好,年年Bonus 4-6 個月,可惜公司北上,我選擇接受遣散,不內部調職。送多3 個月人工。

珍珠宮

BOBO128 發表於 23-3-2 23:17
我以前做過日本公司15 年,人工福利好好,年年Bonus 4-6 個月,可惜公司北上,我選擇接受遣散,不內部調職 ...

你啱,我醒起我嗰份日本工都至少有十四個月糧, 可能因為咁每個月月薪唔高

珍珠宮

怪獸青BB 發表於 23-3-2 23:11
人工低,加幅低,無晉升空間,只係比較穩定唔會輕易炒人

全中,呢個都係我那日本公司嘅印象

男爵府

可愛教主2 發表於 23-3-2 20:34
以我為例,咁多份工試過一次響日本公司做,job title 真係好靚,好高級, 以當時我的資歷,應該未咁快可以 ...

我做咗日本公司十五年,褔利好,每位員工每年免費到私家醫院全身檢查、膳食津貼、交通津貼、公司請人來為員工免費上與工作有關的課程 (不經不覺我都拎咗幾張證書)、假期多。日本人上司有禮要求嚴格、重視品質、經常開會。

珊瑚宮

回覆樓主:

以前做日本公司,傳統管理,部長科長……除夕有忘年會,大家拍吓手掌,每年攪兩次日本見學,每次十幾人去 總結感受係份工好似亞媽教仔咁

複式洋房

侯爵府

cbeyond 發表於 23-3-2 21:33
未必一定低, 起碼我以前唔係。
不過做過日本公司真係有d怕
老闆真係好old style日本人, 日日早上企係度被 ...

珍珠宮

我初畢業時,做過1個月日本公司文員仔

兩位AM日日被D日本人manager 大大聲鬧,門口大聲鬧到去房間盡頭,我還以為返工就是這樣

而家工作20年啦,才發現沉默/安靜才是最好,都唔明有咩好大聲鬧

大宅

廷廷媽 發表於 23-3-2 21:39
以前做日本公司話福利好,而家日本經濟差,日本人變得好姑寒,而家既日本公司手緊好多,日本人係好鍾意開會 ...

想請問傳統的大型日本公司(有二百人), 加薪幅度是以評核報告的分數為準則嗎? 全公司都加差不多%還是因人異?

男爵府

日本人要求好似好高

侯爵府

回覆樓主:

我做過好幾間日本公司, 我覺得間間嘅福利package都有啲唔同, 有啲就好少假期,但bonus多, 有D就多啲假期, 仲有暑假放, 人工就中規中舉, 唔好以為識日文係一種技能,人工可以叫高啲, 其實同一間公司識日文同唔識日文唔會相差好遠, 甚至乎可以話係一樣, 連每年加人工嘅幅度都一樣,但工作會多啲, 因為老細有乜事都搵你, 勁唔抵! 結論就係, 日本老細係唔識知人善用, 識日文嘅會越做越覺得冇癮, 有種黑狗得食白狗當災嘅感覺。

男爵府

回覆樓主:

我曾經做過一間日本公司,人工係比較低,但年尾花紅雙糧又特別好,另外女同事放產假係比足嘅,呢點我諗大公司嚟講係好少有

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊