自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有人搵我投資台式cafe, 本身嗰班股東做開飲食業,有時做得好有時麻麻地。
租金成7萬一個月,要請兩個伙記加part time,皮費都10幾萬個月,得十幾個座位,我計過數,人均消費$100,每日起碼做60個客先breakeven, 嗰度啲餐廳時不時都轉吓,除咗有間拉麵同日本冰做得耐之外…… 之前炸豬扒做咗12年都冇做……

我覺得圍皮都好難,點解咁多人想做呢?

大家覺得有得做嗎?如冇,其中一個股東係我好朋友,我想暗示叫佢唔好投資,應該點同佢講好呢?

男爵府

回覆樓主:

係做都做台式飲品店,出貨快,成本低,唔駛受制d客唔走,如果開台式cafe100元杯,咁比得咁會價錢,你預人地坐幾耐走?坐你1,2個鐘,咁你會唔會趕客?又或者有冇特色可以比人打下卡?會唔會似貓cafe咁,每個鐘計加飲品?

大宅

回覆 j947 的帖子

台式飲品呢幾年執咗好多,唔會考慮喇。而且間舖十幾個位,佢哋諗住做食嘢。
平日附近啲舖都冇咁多人去,有間茶餐廳水靜蛾飛……係得兩間做得到。

男爵府

Hehehahagogogo 發表於 23-4-16 23:13
回覆 j947 的帖子

台式飲品呢幾年執咗好多,唔會考慮喇。而且間舖十幾個位,佢哋諗住做食嘢。

咁你想果間台式店有乜賣點?附近已經唔多人去,咁去得就預要比人打卡,打得卡坐返1,2個鐘,你返得切枱嗎?平時星期一至五,能唔能夠做得到數?

我個比喻係,台式飲品做完杯飲品,唔駛比d客坐咁耐唔走,唔同cafe要翻枱先有得贏錢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我住果區多年
可以講,見盡幾多店舖起起落落,尤其食肆
我妹新界搬出呢區,都話初初好驚訝d舖頭轉得咁快,一兩個月時間,條街又變款
競爭係好激烈,租金貴,汰弱留強情況非常嚴重,一頂唔住就gg。計掂條數先,唔好以為銅鑼灣旺場就一定多客無走雞
如果你目標係白沙道蘭芳道果邊,其實人流唔係想像中咁旺

大宅

回覆 j947 的帖子

平時做夠圍皮都好微
得10幾個位每個位返4次枱。而且早餐同下午茶都冇咁高消費。得lunch $100 per set, 同weekend around$120-$150 per head

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Hehehahagogogo 發表於 23-4-16 23:33
回覆 j947 的帖子

平時做夠圍皮都好微

你想做埋早餐?早上唔係咁多舖頭開,街客會少。燈油火蠟成本唔低 (仲有晨咁早請人難度又高咗,銅鑼灣一街都係舖,你俾少2蚊員工都會揀隔離)

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我覺得蝕錢9成9。嗰區我非常熟,基本上日日去。前幾日食權八2百幾蚊個set嗰啲午市好好生意,晚市未知。
我見到希雲街到加路連山道平時附近啲舖好淨,係得weekend好啲但唔夠圍,如weekend打風大雨更靜。你講得啱,cwb競爭好大,好多死喺租金嗰度。

大宅

我唔太建議做,3萬租金可轉,7萬冇得做。
唔知點解咁多人鍾意開cafe ,除咗入場門檻低之外冇咩好。

王國長老

Hehehahagogogo 發表於 23-4-16 23:40

我覺得蝕錢9成9。嗰區我非常熟,基本上日日去。前幾日食權八2百幾蚊個set嗰啲 ...

果頭….午市好旺,因附近多office,又多學校,但晚市就一般,尤其平日。一般街客會去返市中心,比蘭芳道更差
有樣嘢留意係果頭多舊樓,又車房又順豐又多老店同廢店,好多蟑螂(多到癲!)早幾日放工時間去買媽咪雞蛋仔,等候期間有隻勁肥美嘅四圍衝刺,一半人嚇到即走(包括我)
老鼠我就唔清楚,不過如果多的話亦唔出奇

大宅

嗰間舖租金成7萬,每月18萬先breakeven, 唔明點解咁多人做cafe/飲食?附近啲餐廳好多我都試過好多都做唔住,想叫朋友唔好做。

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-4-16 23:47
果頭….午市好旺,因附近多office,又多學校,但晚市就一般,尤其平日。一般街客會去返市中心,比蘭芳道更 ...

午市最多返兩次枱,我以前喺嗰度附近讀書添。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Hehehahagogogo 發表於 23-4-16 22:59
有人搵我投資台式cafe, 本身嗰班股東做開飲食業,有時做得好有時麻麻地。
租金成7萬一個月,要請兩個伙記加 ...

我係cafe資深用家,我早兩日出街半日都坐咗兩間Cafe!
有得俾我揀,我喺唔會去台式Cafe,一樣嘅$5-60咖啡或者飲品,我會去返西式Cafe甚至係呷茶店之類,台式Cafe俾我嘅感覺係味道人工化,食物太多味精,廉價食材mark up三四倍價錢!
我自問係一個優質食客,我唔會一杯飲品坐幾個鐘,我一個人都會叫兩杯嘢飲一熱一冷之類,但台式Cafe俾我嘅感覺係客人都係一坐幾粒鐘打卡賣文青扮有品味,但只會叫一杯嘢飲!
旺區,你set只可以坐一粒鐘又做唔到Cafe嘅情懷,首先真係要搞清楚目標顧客同佢哋嘅使錢模式再計吓數!
另外不熟不做,自己唔熟只為咗投資做生意,怕你血本無歸咋!

大宅

回覆 Anpanmama 的帖子

我經營三間公司,同飲食業無關。
所以我未做都計到數應該好難賺,唔明點解咁多人做。

另外你成日食開,有咩cafe推薦?最好近cwb等我去食吓。Thanks.

侯爵府

2024年龍年勳章

銅鑼灣租金貴,競爭大,唔出名或無特色很難經營

男爵府

聽落條數圍唔到皮,風水佬講6月經濟仲會再差啲,留返錢遲啲有機會再投資!
仲要咁多人夾,無話事權,掉錢落海都無聲出!

男爵府

畀面勳章

希雲街嗰頭啲舖成日轉手,之前都有好多台式Cafe、雪糕屋、西餐廳,見着佢不停轉手,晏晝都幾靜,環境又麻麻地,有車房,又多舊樓,都幾污糟

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mymelody0701 發表於 23-4-17 00:20
希雲街嗰頭啲舖成日轉手,之前都有好多台式Cafe、雪糕屋、西餐廳,見着佢不停轉手,晏晝都幾靜,環境又麻麻 ...

希雲街啲Cafe老老實實,我真係非常之唔鍾意!
同你講嘅一樣感覺污糟邋遢,只係間中搵啲飲食雜誌或者KOL寫啲推文,但其實買來買去都係唔同形狀都係嗰堆粉漿整出嚟嘅pancake 、waffle !
好多年前我入一間用拉花嘅cream整3D公仔嘅Cafe,終於我等杯咖啡等咗30分鐘,嚟到個公仔其實已經塌塌哋,公仔下便啲咖啡已經凍晒,連一杯基本嘅咖啡都做唔好,學咩人攪特色攪噱頭!

大宅

佢哋想喺加路連山道搞。
希雲街租金冇咁貴但檔次低。但我覺得加路連山好大機會死喺租金上面。而且根本成盤生意好難圍皮。

翡翠宮

Hehehahagogogo 發表於 23-4-17 00:11

我經營三間公司,同飲食業無關。

唔知你知唔知道銅鑼灣有間食菠蘿皮麻糬波波嘅麵包舖,平日任何時間都有人喺門口排隊等新鮮出爐嘅麻糬波波。
早幾個月老闆娘喺隔離鋪開咗一間Cafe,落重本裝修同埋食材,但生意都係一般,買特色麵包係一件事、開Cafe叫客坐低飲咖啡叫嘢食又係一件事。
啲客只係會用麵包嘅價錢去諗Cafe嘅價錢,唔會覺得同樣嘅麵包喺麵包舖買$10喺隔離坐低食$60佢覺得ok!

首頁

尾頁

跳至