自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

平日公司請假去,一來平,二來又可以自己慢慢行,但問題係冇人幫小朋友睇功課同默書,咁即係小朋友上課日去唔到啦。

到小朋友放假,即復活節,暑假,c6又話難得小朋友不用返學,當然一齊去啦,咁即係又去小朋友景點。

想兩個人去個悠閑假期都好似好難,係咪要得小朋友上中學。

伯爵府

回覆樓主:

從來冇諗過放低小朋友去旅行
要去一齊去,高小啦,每次都回憶滿滿

子爵府

邱悠月 發表於 23-4-24 19:58
從來冇諗過放低小朋友去旅行
要去一齊去,高小啦,每次都回憶滿滿

但同小朋友去,同自己大人去係兩回事。
一年去兩次,一次同小朋友,一次自己去都得掛。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

zitamamama 發表於 23-4-24 20:04
...

咁要你同老公有共識,小朋友放假期間你地兩個自己去旅行。
我地好黐阿仔,阿仔又好黐我地,所以讀大學前,一直都係一家三口一齊旅行。

大宅

zitamamama 發表於 23-4-24 19:51
平日公司請假去,一來平,二來又可以自己慢慢行,但問題係冇人幫小朋友睇功課同默書,咁即係小朋友上課日去 ...

早两日周末第一次試留低10歲女自己同工人在屋企,两公婆翻大陸玩咗24小時。
佢自己唔想跟我去。臨時佢話唔去。
工人連佢學校都未去過,又未試過带佢出街。
同學家長接放學,鄰居幫忙送補習,晚上去鄰居家玩。最後,佢都好開心,問我下次幾時再留低佢?

子爵府

由陀住阿女至依家6歲,無論長途(美加)或短途(中國或東南亞),次次旅行都預埋佢……

我好認同早幾日BK有位jm講過一句話,大概意思「小朋友只係頭十年會痴住父母。」

十年時間係好短暫,某些景點可以遲些才去,而小朋友嘅童年大部份都有媽媽爸爸陪伴,對一家人嚟講係一個難能可貴嘅美好回憶

水晶宮

平日公司請假去,一來平,二來又可以自己慢慢行,但問題係冇人幫小朋友睇功課同默書,咁即係小朋友上課日去 ...

疫情前試過12月20號飛三日台灣,剛學校開始放假,唔洗特別跟功課,就搵長老睇一睇。 但三日其實都好趕,但都好過冇

象牙宮

pauline_c 發表於 23-4-24 20:09
咁要你同老公有共識,小朋友放假期間你地兩個自己去旅行。
我地好黐阿仔,阿仔又好黐我地,所以讀大學前, ...
都係中六,佢去 grad trip,
我地又去旅行才第一分開去呀!

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

咁咪等小朋友大個啲先同老公兩個去囉~~~到時小朋友大個左10幾20歲~~~你地就唔駛點理佢~~~咁咪可以兩公婆自己去囉~~~

伯爵府

...

咁你想嘅緊係得啦

公爵府

...

咁睇你自己心態放唔放得低小朋友比其他大人睇。
我自己唔得,唔鍾意麻煩到人。除非你有姐姐,不過姐姐又幫唔到你跟小朋友功課考試測驗默書⋯⋯
所以由小朋友出世我已經知道,二人世界去旅行暫時告一段落,最快都要等小朋友升中學才會再考慮了。
所以奉勸各位未生小朋友嘅夫婦,如果鍾意去旅行,去多啲,去遠啲,去啲帶住小朋友一定唔會去嘅地方

子爵府

Yasmid00 發表於 23-4-24 20:10
早两日周末第一次試留低10歲女自己同工人在屋企,两公婆翻大陸玩咗24小時。
佢自己唔想跟我去。臨時佢話唔 ...

咁工人平時做咩

子爵府

moma1023 發表於 23-4-24 20:50
我自己唔得,唔鍾意麻煩到人。除非你有姐姐,不過姐姐又幫 ...

放心比姐姐睇,有時出差一至兩星期,我同老公都不在家,都係姐姐睇既,功課就由補習姐姐睇,不過返工同去旅行兩樣嘢。
要等升中先可以自己去,即係仲有6年。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

...

我小朋友KG, 小學,我同c6每年都自己都有去旅行, 我阿媽會過嚟幫手睇住。
*有工人

水晶宮

mercurycc 發表於 23-4-24 20:34
都係中六,佢去 grad trip,
我地又去旅行才第一分開去呀!

佢撞正疫情,好耐無得旅行,grad trip 固然告吹,大一同朋友去旅行,掉低我地

水晶宮

我自己唔得,唔鍾意麻煩到人。除非你有姐姐,不過姐姐又幫 ...

我地無可以信任嘅人,99、媽媽、工人 … 都試過疏忽照顧,好在無出大事,我地去邊都帶住個仔。

大宅

stepstepp118 發表於 23-4-24 20:57
咁工人平時做咩

工人負責清潔,我負責買餸,煮飯,凑女!工人星期一至六都唔出街。

水晶宮

我同你一樣諗法。放低小朋友唔係唔得,但只限一日半日,幾日甚至更多的話我真係唔好意思,太麻煩人。帶埋佢地去 完全唔係嗰回事,因為我去旅行從來唔係為「玩」的。

好在生仔之前已經叫去過下最想去嗰啲地方(例如中東)。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

無人幫手就唯有等學校假期一齊去旅行,平日真係唔好諗

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

最重要係你有冇可靠既人湊仔,同埋你放唔放心。

放假似乎係你老公想親子多d。 如果你只想同佢去旅行,咪放低小朋友幾日,有時小朋友冇王皇管佢地仲開心。

首頁

尾頁

跳至