自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

https://topick.hket.com/article/3514649/%E3%80%90%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%9A%B4%E5%8A%9B%E3%80%91%E5%90%8C%E8%BC%A9%E6%AC%BA%E5%87%8C%E5%B0%8F%E5%9B%9B%E6%81%B0%E5%88%B0%E4%B8%AD%E5%9B%9B%E7%84%A1%E4%BA%BA%E7%90%86%E3%80%8016%E6%AD%B2%E4%BB%94%E5%A2%AE%E6%A8%93%E4%BA%A1%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%90%8D%E6%9B%9D%E5%85%89

為什麼比人欺凌了咁多年也不轉校?如果早啲處理,就可避免悲劇。

ada0707    發表於 23-4-28 10:18

公爵府

我個細女都比人蝦,依家既小朋友,講野好刻薄。。陰陰濕濕。。好彩比我知道佢地電話講咩,馬上刪除好友

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

之前疫情三年無乜上過堂所以無事,而家上返堂又比人恰,其實個老師先衰,仲要話埋個學生係自閉。心痛死父母。

子爵府

我反而會諗,轉校,轉去邊?
轉左係咪真係好D?定越轉越衰?
轉去特殊學校?特殊學校會唔會肯收?

侯爵府

回覆樓主:

我仔都有社交障礙,好細個已經成日自己一個人、無咩朋友。我都好擔心佢比人欺凌,所以我比佢小二開始學拳,同佢講如果比人打一定要還手,我寧願佢還手總好過自己承受欺凌。好彩佢現在生得好高大,就算朋友吾多都吾會有人蝦佢。我諗有SEN小朋友就會明白果種擔心。

siu05    發表於 23-4-28 20:33
登陸火星    發表於 23-4-27 19:35

公爵府

回覆樓主:

欺凌人個衰仔係小學已經識屈錢又剪爛人件校服,真係由細衰到大!希望佢有報應!

goldpiglet    發表於 23-4-28 02:42

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

父母傷心死

水晶宮

一人之下 發表於 23-4-27 17:43
我仔都有社交障礙,好細個已經成日自己一個人、無咩朋友。我都好擔心佢比人欺凌,所以我比佢小二開始記學拳 ...

我大仔細個都試過被欺凌,佢去廁所便便俾人喺上面灑水之後俾人用硬幣撬開隻門鎖,當然加埋笑聲,之後倒轉被同學舉報話阿仔講粗口,我覺得阿仔好委屈,我去同學校講,校長都好嬲,問我想點樣處置,我話:我要見呢班小朋友嘅家長,初初有一個爸爸仲理直氣壯話佢亞仔聽到亞仔講粗口所以先鬧佢!跟住我講個真相比呢一班父母知,佢哋都好尷尬逐個同我講對唔住!我話既然大家都清楚事件,亦都令我仔原諒佢哋咁就算數,之後校長請咗警員來學校講講座關於一啲欺凌嘅事件!咁我覺得當時嘅小學校長好有責任感好明白事理我都好感謝佢

edhepp    發表於 23-4-28 20:42
goldpiglet    發表於 23-4-28 02:43
自由太多會令世人失去平衡

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeywinnie3 發表於 23-4-27 17:59
我大仔細個都試過被欺凌,佢去廁所便便俾人喺上面灑水之後俾人用硬幣撬開隻門鎖,當然加埋笑聲,之後倒轉 ...

你同校長都做得好好,亞仔之後仲有無陰影?
放下自在

珍珠宮

我覺得真係要了解自己仔女,如知佢係容易被欺凌,就要預先教定佢應對方法,如係果種去欺凌人就要好好教導。做家長真係要經常留意自己子女情緒及關心佢哋。佢哋咁細個真係吾識點應付被人欺凌。

水晶宮

cattz288 發表於 23-4-27 18:01
你同校長都做得好好,亞仔之後仲有無陰影?

因為我哋處理得好好,亦都喺屋企同佢解釋咗正確嘅價值觀,所以佢好接受,感恩到今天佢大個仔係明白事理嘅
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

好陰公啊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

mickeywinnie3 發表於 23-4-27 17:59
我大仔細個都試過被欺凌,佢去廁所便便俾人喺上面灑水之後俾人用硬幣撬開隻門鎖,當然加埋笑聲,之後倒轉 ...

你哋學校的處理方法很好,並不是用小事化無的方法。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeywinnie3 發表於 23-4-27 18:05
因為我哋處理得好好,亦都喺屋企同佢解釋咗正確嘅價值觀,所以佢好接受,感恩到今天佢大個仔係明白事理嘅
...

好彩
放下自在

大宅

小學?班學生咁壞既

公爵府

呢個校長好好!

男爵府

RIP

伯爵府

戰略成功

我仔都有社交障礙,好細個已經成日自己一個人、無咩朋友。我都好擔心佢比人欺凌,所以我比佢小二開始記學拳 ...

侯爵府

好媽媽勳章

我無sen小朋友,但呢種感受我相信做父母都明白我仔都好細學跆拳道,我都有教佢如果有人打你要還手,唔可以捱打,當然都有教佢唔可以撩交打或去欺凌人,但保護自己我唔覺有咩問題
開心每一天

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我識得有一個case,個男仔本身屬有限智能,有自閉症、言語障礙,聽力障礙。根本應該要去特殊學校,但媽媽唔想比親戚睇唔起,點都要個仔留喺主流學校。

佢個仔日日俾人玩,日日要生要死。學校老師冇特殊訓練,根本唔識點教佢。阿媽日日周圍呻,但係冇人勸到佢。三輸。

首頁
12345...7

尾頁

跳至