自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

兩公婆有返工各自有穩定收入,有幾多夫婦可以將錢銀撈亂使?可以做到錢銀撈亂使的夫妻你地結婚幾耐?
我結婚10年以上,最初兩三年都獨立,當然我使佢份糧多,老公亦將人工全奉獻屋企支出。我見佢咁瞓身為屋企,咁我都將份糧同佢撈亂使。
其實兩夫婦嘅財政獨立又好,共產又好,只要兩公婆接受嘅就係最好

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-5-11 11:30
兩公婆有返工各自有穩定收入,有幾多夫婦可以將錢銀撈亂使?可以做到錢銀撈亂使的夫妻你地結婚幾耐?
我結 ...
好危險喎

男爵府

我結緍十年, 結婚前即係拍拖階段已經係撈亂洗,
兩公婆搵錢差唔多, 我老公唔理錢, 屋企洗費全部我搞

水晶宮

2x年

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔太確定「撈亂使」嘅定義,我地無聯名戶口,錢銀有時我袋出,有時佢袋出,無明確分類邊個項目邊個出,錢唔會計係你嘅定我嘅,不過各自父母各自獨立比,咁算唔算撈亂使?

侯爵府

我結婚差唔多25年
day 1 已唔管錢
全部c6理
但我地d 錢係晒我戶口
不過我自己都唔知balabce 係幾多

男爵府

pinkochang 發表於 23-5-11 11:37
我結緍十年, 結婚前即係拍拖階段已經係撈亂洗,
兩公婆搵錢差唔多, 我老公唔理錢, 屋企洗費全部我搞 ...

我同你一樣啦,結左婚廿幾年,老公又唔管錢,出糧就上繳,所以屋企大部分洗費、旅行、保險全部我俾,老公跟本唔知啲水電媒要俾幾錢

男爵府

mami2000 發表於 23-5-11 11:44
我同你一樣啦,結左婚廿幾年,老公又唔管錢,出糧就上繳,所以屋企大部分洗費、旅行、保險全部我俾,老公 ...

有時諗如果有一日自己走先, 唔知佢自己搞唔搞得掂

瑪瑙宮

咁唔叫撈乱使, 叫分担吧.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pinkochang 發表於 23-5-11 11:45
有時諗如果有一日自己走先, 唔知佢自己搞唔搞得掂

我都有諗過,初期應該要人幫一幫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

結婚多年從來唔問老公攞家用,佢負責供樓、養車、水電煤、飲食,我負責小朋友嘅學費、補習費、興趣班,從來唔會為錢嘈

CMMANDY    發表於 23-5-11 16:48
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

又有撈亂又有獨立吧。聯名戶口, 大家出糧都會俾一大舊錢入去, 金額同人工成正比, 搵得多俾得多, 冇俾出嚟的部份各自留嚟做私己, 財政獨立。屋企所有日常開支係我由聯名戶口支出處理, 包括俾各自長老的家用都係聯名出, 戶口剩餘的錢做投資, C6全權處理。 出街有時佢俾吓有時我俾吓, 冇計。

子爵府

回覆樓主:

結婚30年,大家都在職時,屋企洗費我出,出街佢出,呢幾年我退休,先開始收家用,但投資既錢,會入晒我戶口,應該是撈亂洗。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Ritzmary 發表於 23-5-11 11:30
我結 ...

你自己有冇私己先?

水晶宮

回覆樓主:

拍拖嗰時已經撈亂洗,不過一直都係老公出多d ,因佢好大方!
大家都無計,只係間中鬧交攞出黎嘈下

珍珠宮

回覆樓主:

所有支出老公俾,我仲收家用添,我份糧齋儲,係將來我倆退休之用
未至於撈亂使,但大家都有共識

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

錢始終系自己口袋最安全

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

結婚22年 C6每月會俾一定數目俾我做家用 屋企開支會由家用付
用淨嘅歸我 (我慳家,獎我嘅) 唔夠嘅我出 (基本上好少要我出)

象牙宮

回覆樓主:

頭5年有分開,之後撈亂使了,結婚20年!

男爵府

結婚25年, 所有家庭支出都由我管理, 老公出糧除在自己開支, 全部都交俾我處理, 佢話唔好煩佢, 你話事啦!

首頁

尾頁

跳至