時政擂台

跳至

首頁
12345...38

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我一直係CX長期客戶,今日喺小紅書聽到呢段錄音,我好震驚佢地竟然喺工作中,肆無忌憚地圍爐取笑乘客唔識用英文講「blanket」、講錯「carpet」。有人話「If you cannot say blanket in English, you cannot have it」,有人同意話「True」,亦有人提及「毛毯」,即係根本係get到個客想要張氈。真心覺CX應該炒曬呢班空姐!

https://www.xiaohongshu.com/discovery/item/646b3f1500000000130129a7?app_platform=ios&app_version=7.87.1&share_from_user_hidden=true&type=video&xhsshare=CopyLink&appuid=5ee4594300000000010005c8&apptime=1684771335

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 23-5-24 10:07
funfun759    發表於 23-5-23 13:14

珍珠宮

babyvince 發表於 23-5-23 00:27
我一直係CX長期客戶,今日喺小紅書聽到呢段錄音,我好震驚佢地竟然喺工作中,肆無忌憚地圍爐取笑乘客唔識用 ...

我真係唔明,若空服只識講聽英文,會唔會覺得醜。。。。叫佢問下自己又能否講標準普通話或第二語言?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

空姐本身好多都係見高拜見低踩既人

侯爵府

IHateSummer 發表於 23-5-23 01:00
空姐本身好多都係見高拜見低踩既人

空姐眼中,應該只有機長或頭等艙內的貴客!
我好耐冇搭國泰,多數坐中東三寶,平時毛氈唔係不嬲就放喺前面張凳嘅後袋度?

ada0707    發表於 23-5-23 12:54

珍珠宮

回覆樓主:

國泰班空姐態度衰都唔係今時今日! 對住鬼佬就圾熟狗頭。 對住香港人就西口西面。

影衰哂香港人。

winwint    發表於 23-5-23 13:55
MICLOH168    發表於 23-5-23 13:23
hinhin_ma    發表於 23-5-23 11:08
leecnine    發表於 23-5-23 10:31
Teresa_tempo    發表於 23-5-23 07:45

珍珠宮

shobi 發表於 23-5-23 01:04
空姐眼中,應該只有機長或頭等艙內的貴客!
我好耐冇搭國泰,多數坐中東三寶,平時毛氈唔係不嬲就 ...

中東三寶就係囉!

國泰要用英文問,先有機會配給比你! 聽到錄音唔識講,就冇添。

男爵府

我覺得似講笑啫,如果國內人對住香港人面孔,多數講普通話,唔會講英文

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我一直係CX長期客戶,今日喺小紅書聽到呢段錄音,我好震驚佢地竟然喺工作中,肆無忌憚地圍爐取笑乘客唔識用 ...

如果係國泰機、通常都最少有一個空姐丶識聽廣東話或普通話?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

我坐好多次CX, 基本上極少需要講英文先可以叫空姐空少拎野。而家香港人好多心態唔正面,我自己都廢事睇呢啲垃圾平台

Campenella    發表於 23-5-23 16:16

大宅

hchu06 發表於 23-5-23 03:11
我坐好多次CX, 基本上極少需要講英文先可以叫空姐空少拎野。而家香港人好多心態唔正面,我自己都廢事睇呢啲 ...

空姐大部份都態度可以,淨係想cx 諗下點搞搞廁所清潔,以前見有空少去清理下,疫情後搭完全無人理,長搭機去廁所見到咁核突好嘔心

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

有幾震驚?都係一般傾計講笑, 唔明點解咁都比人錄音, 太恐怖

珍珠宮

jollyma 發表於 23-5-23 04:05
有幾震驚?都係一般傾計講笑, 唔明點解咁都比人錄音, 太恐怖

點解覺得恐怖,一個空姐對住大陸遊客唔應該講普通話咩,呢段只係其中一段,仲有其他說話令到人地遊客感到非常不適ge地方。

如果你唔識聽講普通話,大陸空姐同你講,如果你唔用識得用普通話講就唔會比你,你有咩感受?

侯爵府

catcat6083 發表於 23-5-23 02:16
我覺得似講笑啫,如果國內人對住香港人面孔,多數講普通話,唔會講英文
...

你上小紅書睇下,錄音位乘客坐最尾嗰行貼住班空者出餐/休息位,位乘客睇唔過眼用實名投訴班服務員。國泰由以前前三甲優質服務跌到十大不入有原因的。

annann246    發表於 23-5-23 13:44
MeiCheLin    發表於 23-5-23 11:25
opclk99    發表於 23-5-23 07:28

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢哋自己啲英文都係講得好廣東話口音,咁都笑人不過,我十幾歲時已感到C X啲服務有幾好所以自己有能力時,係唔會選佢!但又不過因為佢啲機係最好時間,又直航,所以有細路時,焗住用佢
有次,去時有小朋友,態度回程時,好好招呼,因為個空姐無為意我哋早上咗機兼坐定咗,佢居然喺我哋面前,狂塞酒同好多嘢比佢朋友,之後全程機特別關顧我哋

水晶宮

大姑娘 發表於 23-5-23 01:38
國泰班空姐態度衰都唔係今時今日! 對住鬼佬就圾熟狗頭。 對住香港人就西口西面。

影衰哂香港 ...

Agree x 100
自由太多會令世人失去平衡

大宅

復活節坐國泰,隻膠杯漏拎可樂比我,跟住我成個手腕位件衫濕晒,我同佢講廣東話,佢一路都係講英文。

子爵府

國泰都出咗聲明致歉,班空姐唔知自己是服務行業嗎?

子爵府

CX空姐出哂名 喜洋仇華啦,否則當年機場也不會搞到六國大封相咁啦!建議飛內陸航班 空姐必須懂普通話,否則serve 乜嘢呀?

大宅

回覆樓主:

係咪笑d香港人英文差仲要學人講英文咋。
上次搭CX有主動問我哋要唔要毛毯喎,不過我聽聞d毛毯唔洗嘅冇要到

首頁
12345...38

尾頁

跳至