自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Del

水晶宮

jenniferzhu 發表於 23-5-25 15:40
我女今年中三,要交升中四揀科表。佢學校B 2 C,佢成績普通,中文差(唔合格)英文好啲。

佢冇咩目標咁, ...

我係你都會咁揀,理科出路大,讀護士,讀生物科技出路都好好。我讀文科,覺得可選的路窄。

讀唔上大學都用錢擲下去私補,搞掂張成績,為讀護士,同其他鋪路。

男爵府

回覆樓主:

成績唔多好,讀理科難跟上,護理科收生要求高,會不會揀商科好些?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女今年中三,要交升中四揀科表。佢學校B 2 C,佢成績普通,中文差(唔合格)英文好啲。

佢冇咩目標咁, ...

數學成績麻麻地,就唔好揀M1同物理,隨時讀到懷疑人生,入大學係鬥高分,唔好人揀你又揀,全理科唔容易讀,一定要揀自己有興趣同有能力嘅,否則高中會好難捱。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

1107king 發表於 23-5-25 16:10
成績唔多好,讀理科難跟上,護理科收生要求高,會不會揀商科好些?

我都有呢個顧慮,佢學校嘅老師就建議以學生對邊科有興趣讀就揀邊科,補習老師就建議揀相對容易取得高分嘅科嚟讀,分數高好揀大學。
商科,你指係bafs同經濟科嗎?佢冇乜興趣,將佢哋擺喺第三

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

小小建議 唔好比初中自己成績呃到
我仔初中生物科係9字頭 以為上中四都應該無問題
結果讀左上學期考完試全班最尾果位
佢話完全唔明白唔理解同初中係兩回事 所以即時退修
但佢其他數學理科成績係好好的

最緊要揀自己有興趣讀嘅科目,真係會爭好遠
我個仔暫時揀嘅科都係佢鍾意嘅
最重要讀得好拎咗高分入大學先慢慢揀
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-25 16:17
數學成績麻麻地,就唔好揀M1同物理,隨時讀到懷疑人生,入大學係鬥高分,唔好人揀你又揀,全理科唔容易讀 ...

明白,唔該你
佢嘅補習老師就係建議讀容易攞高分嘅科目嚟讀,但係我個女話對嗰啲科興趣唔大
你睇吓佢揀嘅科編排
attach1/tmp/phpn0EVkX

珍珠宮

家家公主 發表於 23-5-25 16:28
小小建議 唔好比初中自己成績呃到
我仔初中生物科係9字頭 以為上中四都應該無問題
結果讀左上學期 ...

唔該你,我都有呢個擔憂,佢而家生物嘅成績都係6、70分,上咗中四會難好多,我驚佢唔合格。
你仔仔學校有得棄科,我個女間學校冇,揀定咗就要讀冇得改
所以我想喺佢交表之前睇吓你哋嘅建議,再同佢商量吓(佢自己仲係懵吓懵吓咁,我驚佢求其揀,以後讀唔到會好辛苦及後悔)

翡翠宮

jenniferzhu 發表於 23-5-25 16:32
唔該你,我都有呢個擔憂,佢而家生物嘅成績都係6、70分,上咗中四會難好多,我驚佢唔合格。
你仔仔學校有 ...

上中四完全係另一回事
阿仔嘅補習哥哥都有講過
有好多同學上到中四完全冧檔成績下滑得好緊要
明明中三嘅時候成績理想,但上到中四就無哂影

幸好我仔仲頂得住下
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

bio 可以當文科讀
但chem 同phy 都唔得
興趣不大, 理解唔到, 就成題都錯晒
chem 同phy都係要極度理解
全理科唔容易, 自己都捱過, 辛苦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

生物,物理,化學,我女由F1就唔掂,幸好佢完全冇考慮,佢一個同學就其一科有信心揀咗,結果就係差呢科達不到大學要求,佢亦因為呢科冇哂信心,初中的跟高中的完全兩回事

子爵府

佢冇咩目標咁, ...

生物同商科呢兩科有兩種出路,BAFS出路可做會計或做文識。如果沒目標想做咩工作,最好有兩種唔同的選擇作後備。

珍珠宮

Mimmy 發表於 23-5-25 16:38
bio 可以當文科讀
但chem 同phy 都唔得
興趣不大, 理解唔到, 就成題都錯晒

所以我依家睇佢咁樣填有啲擔心
請問讀護理嘅話係咪一定要讀埋化學?我以為有生物已經OK

伯爵府

回覆 jenniferzhu 的帖子

數學成績麻麻係難讀物理咖。

珍珠宮

iki 發表於 23-5-25 16:39
生物,物理,化學,我女由F1就唔掂,幸好佢完全冇考慮,佢一個同學就其一科有信心揀咗,結果就係差呢科達不 ...

呢三科我個女全部揀咗,我就係知道中四以上會難好多,老師都有講明唔同中三以下課程,所以我比較緊張,驚佢揀錯科冇得返轉

珍珠宮

mrs雨過天晴 發表於 23-5-25 16:43
生物同商科呢兩科有兩種出路,BAFS出路可做會計或做文識。如果沒目標想做咩工作,最好有兩種唔同的選擇作 ...

生物同BA F S擺喺同一選修課入邊,冇得分開揀
attach1/tmp/phpNuSekn

子爵府

理科出路好, 但真係要讀到先得, 數學唔算好要慎重考慮, 真係識人留級一年揀返文商..

珍珠宮

回覆 mrs雨過天晴 的帖子

我想問下點為之後備, 原本我仔係揀CHEM同歷史, 因為呢兩科都係級頭十, 但宜家佢話想揀中史搭歷史, 我都唔知點應對佢. 佢中史都曾經考過級一, 但問題文科出路窄, 搭科CHEM都好, 佢又話中史似唔係好難.
佢係對歷史科有興趣既, 但係咪選返CHEM加歷史會好D呢? 求教

禁止訪問

翡翠宮

mark111 發表於 23-5-25 16:53
回覆 家家公主 的帖子

其實讀書嚟講咩科目唔緊要,習慣最緊要,你個仔初中既然可以有9字頭成績,證明佢應該有 ...

佢其他科完全無問題 佢一直都自律既
第一次考試生物科,因為唔合格將全個平均分拖低跌出級頭十

第二次考試因退修左生物 整體平均分即刻升左6分 去返級第三名

首頁
12345...7

尾頁

跳至