自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

無知問,無扁意

請問係儀器定人材?

Touch wood 無大病住過醫院,但生BB係政府住左幾日,全部都係實習醫生,聽到隔離床抽血拮幾針都拮唔到,想換姑娘抽都唔得,想問因為我哋係白老鼠嗎?

禁止訪問

大宅

mimi987 發表於 23-7-18 16:20
無知問,無扁意

請問係儀器定人材?

每年都有醫科學生畢業,一定會有實習醫生係政府醫院做實習,只係咁啱比你遇到有實習醫生,抽血拮幾針拮唔到,都唔一定係實習醫生問題,可以係病人血管幼或血管血凝結快左,抽唔到血或其他原因,未知道實情,唔好咩事都賴因為係實習醫生,就話病人係白老鼠,我去醫院既時間都係陪老人家覆診,通常都係抽血員或護士抽血,都會有機會抽唔到血,要拮多次
我係爸B同媽咪既心肝寶貝

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果你問政府醫院,我覺得好喎,以香港唔係福利國家稅率咁低,咁嘅收費提供咁嘅服務,已經好好。

大宅

政府醫院遇到實習緊嘅醫護人員好正常啫,佢地未熟習都唔奇,應該要體諒吓嘅。

大宅

回覆樓主:

我覺得非常好 (利申住過好多次)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

同意,以香港咁嘅稅率,有咁嘅醫療,已經好勁
政府醫院,講救人的話,已係世界級
不過唔好講服務了….僧多粥少不能預期太多

珍珠宮

回覆樓主:

香港醫療好進步,醫療好唔好唔係睇抽血有幾叻呢啲細微野,係睇去到緊急臨危有幾救到病人,技術有無去到國際水平,香港亦不斷引進最新醫療儀器。
我就係香港醫療下,其中一個由生存機會好微到而家可以正常生活嘅病人。而政府亦好照顧我呢個長期病患。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得好好,我血癌化療換骨髓都係要住院,唔係實習先抽唔到,一定講天份,我知我血管幼陀女果時抽血4針都已經叫多,估唔到換骨髓比個駐院醫生拮左12針都打唔到鹽水豆,手手腳腳試得既都比佢打爆血管瘀晒 我發脾氣落門診搵護士長打一針搞掂。瑪麗個低能制度必須要由醫生打豆 瑪嘉烈比抽血員打,快靚正
發燒去急症如果唔入院,從來都唔會超過一個鐘,講緊拎埋藥。冇燒我去睇私家

大宅

2024年龍年勳章

算幾好

男爵府

無知問,無扁意

請問係儀器定人材?
我覺得算係好。 唔舒服就咁行落街就即刻有醫生睇。 喺美國,覆診都等幾粒鐘。 call 白車都要比錢。 如果冇買醫療保險, 入醫院生仔住一晚都收你十幾萬

象牙宮

回覆樓主:

一大堆藥,幾十蚊藥費,呢樣咪好囉!其他唔敢包,屋企人因為早排錯過治療而過身

男爵府

香港粗魯的護士多 冷血的醫生多 醫療設備和流程也很初級 測量埋D粗糙數據都係循例谷藥
弄慘不少無家人保護的病弱愁苦病人
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

大宅

無知問,無扁意

請問係儀器定人材?

入得政府醫院,都當定自己係白老鼠,醫生護士都要實習,唔可能要求佢哋一嚟就好熟手囉,我都試過抽血遇到實習醫生,又係拮咗幾次都抽唔到,最後搵血姑出手,即時攪掂,個醫生勁唔好意思,係咁同我道歉 就算去政府覆診,都有機會有實習醫生係度學習,當然你可以唔同意,但在於我,真係冇所謂囉,都係嗰句,將來受惠嘅可能係自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港仍是發展中國家的一個城市,
資源有限.
要比較?
你想和那個國家的那個城市的公立醫院表較呢?發達國的大城市?

我兒子都是在香港公立醫院出世,
出世後仲先後入了2次NICU才出院,
收費低, 你還想怎麼?

香港某些私家醫院話有最高科技的儀器,
但當救不到病人時, 大部份急急用白車送病人去公立急症室, 為何?
怕影響醫生名下/私院的死亡率??

在美國, 冇錢買醫療保險的人, 都是在家中吽的.白車上的專業職員決定誰上車, 誰不能上車

在英國, 公立條隊時至今日都係長龍, 幾年前,中了新冠的中產(我住倫敦的堂妹)輪不到睇公立,也不捨得睇私家, 她自己買成藥食. 她62就是在家中患新冠吽死了.

侯爵府

開心吸收勳章

香港係全世界最長壽既地方. 醫療都吾差得去邊.

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

kiko_mami 發表於 23-7-18 17:02
我覺得好好,我血癌化療換骨髓都係要住院,唔係實習先抽唔到,一定講天份,我知我血管幼陀女果時抽血4針都 ...
請問需要自費嗎?

子爵府

Jasmine-4711 發表於 23-7-18 17:20
香港仍是發展中國家的一個城市,
資源有限.
要比較?
請問英國公立医院是否包埋重症葯費例如化療費用?

男爵府

算OK啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊