懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由計劃生BB, 到真係test到 2 條線, 果刻開心到飛起
之後一關一關咁過, 由擔心宮外孕, 到照到閃閃, 聽到心跳
到返醫院做oscar, 去私家做T21, 一直好驚, 希望全部pass

點知, 早幾日收到醫院打黎話, T13同T18 positive, 叫我返去醫院再檢查
成個人癲左, 係咁喊, 好唔想呢件事係真
跟住打番去私家追問T21 report 出左未, 始終呢個會準D, 希望冇事
但report 一直未出, 姑娘都好好, 有幫我追, 但佢地都話其他媽媽遲我2日做都己經出左, 所以我個report 可能真係有D事
聽到咁既回覆, 已經再爆喊, 不停上網睇到底呢2個病係咩黎

過左1日, 姑娘終於打黎叫我拎report, 可以趕得切帶埋返醫院
只可惜, 呢個report 都係講BB T18 positive, 好彩既係T13冇事
面對住一個咁準碓既report, 我好唔想去拎, 唔想面對

我一直係度諗, 呢幾星期我不停孕吐
就好似BB話俾我知佢好健康, 好努力長大, 努力生存
雖然我只有13周, 未感覺到胎動, 但我確確實實感受到佢既存在
上星期照超聲波, 醫生仲讚佢好乖, 俾醫生度頸皮
之後再去私家做T21, 果時佢就手仔腳仔郁黎郁去, 仲係咁反身, 好有活力
醫生話BB好活潑
明明私家同醫院度出黎頸皮都冇問題, 我仲以為呢關一定過到
點解會有T18, 我真係好難接受, 不停喊
我係高齡媽媽, T21中既機會好高, 但反而唔中
幾千分之一既T18 就中

今日終於返左醫院, 佢地提議我做抽絨毛 / 抽羊水, 再check 清楚D
其實係返去醫院之前, 我都上網睇左好多關於呢個病既資料
有人成功翻車, 但唔成功既例子更多
同時亦了解左呢2個檢查既風險
其實我好怕痛, 亦都好驚抽絨毛對BB影響大D, 所以最初都想揀抽羊水
但我又好想快D知道結果, 唔想再等多幾星期, 真係太煎熬
所以最終決定下星期一抽絨毛, 希望到時可以堅持到
同時我亦希望BB可以冇事, 可以成功翻盤
雖然我知機會好渺茫, 但我同自己講我要對BB有信心
BB到依家仲不停話我知佢好努力生存, 我希望真係有奇蹟發生

民房

加油呀媽媽!

珍珠宮

回覆樓主:

早前有個媽媽是T13
抽完羊水話無事
希望都是虚驚一場

伯爵府

2024勳章

回覆樓主:

我早2個月話T13,
由我T21開始真係驚左個幾2個月
眼淚都唔知流左幾多出來
但好彩抽完羊水冇事
等待既時候真係好難捱
果個時候真係驚嚇死

我日日都同BB講加油
教會牧師,姐妹經常幫我禱告
我日日同佢禱告交給天父

所以你都要加油

大宅

bbflora 發表於 23-7-26 18:10
由計劃生BB, 到真係test到 2 條線, 果刻開心到飛起
之後一關一關咁過, 由擔心宮外孕, 到照到閃閃, 聽到心跳 ...

祝褔你,加油

複式洋房

回覆 Sakuraohno 的帖子

我都有日日同bb講加油,希望我bb都可以好似你bb咁冇事,健健康康咁出世啦

複式洋房

希望我都有驚冇險,捱過呢關

別墅

吾好喊咁多 你同bb 都要加油呀
祝福你

伯爵府

2024勳章

bbflora 發表於 23-7-26 21:01
回覆 Sakuraohno 的帖子

我都有日日同bb講加油,希望我bb都可以好似你bb咁冇事,健健康康咁出世啦 ...

係等待既時間,我老公唔俾我再Seach 有關既野
唔比我再睇,當冇事發生咁生活
佢驚我痴線

所以你都唔好想咁多,好好休息
祝福你

複式洋房

你同bb都加油 希望在明天 ! 多啲休息呀 💪🏻

大宅

加油!祝福bb無事平安(emoji)(emoji)

男爵府

加油,祝福你哋

大宅

祝福你和BB 健康一切安好!

子爵府

加油,祝福你!

複式洋房

加油

複式洋房

祝福媽媽同BB一切順利!

大宅

加油媽媽!
祝福你 希望bb健健康康!

複式洋房

加油一切順利,多D休息💕

複式洋房

尋日終於到左抽絨毛既日子
呢段時間我除左不停同BB講加油
期望有神蹟, 真係唔知仲可以做D咩

期間我都不停諗抽絨毛呢個決定啱唔啱
如果結果出黎都係有事
咁我仲等唔等抽羊水, 照結構
越諗就越想喊, 越諗就越驚
最後我唯有煲劇, 睇綜藝, 唔好俾自己得閒
捱過呢幾日

講番尋日抽絨毛
去到醫院, 先抽左我同老公既血
之後就係等, 等左2個鐘左右
終於叫我地入去

醫生再同我確認一次今日係黎做抽絨毛
亦都再次講解一次風險同程序
同時亦講抽絨毛只係得97%-99%準確
咩唔係100%咩, 之前明明講100%架
原因係有機會胎盤同BB 係唔同DNA
搞到我即係諗係咪仲要堅持抽絨毛
但既然都去到呢步, 就唔好再諗咁多啦, 做就做啦

訓上張床, 好凍好凍
忍唔住叫姑娘熄細少少冷氣
我怕一陣太凍, 忍唔住震, 整到BB

好快醫生就行入黎, 多左個高級醫生
佢開始用超聲波照BB, 睇位
之後2個醫生不停傾, 內容大致係做唔到
最後佢地確定左後
就同我講, 因為胎盤係下面, 所以做唔到, 有風險

跟住佢地都有試過唔同位置
同建議我飲多D水, 等一陣再睇下
但最後佢地都係覺得做唔到
建議我再等多3星期抽羊水
同埋佢地都講左抽羊水同絨毛既分別
羊水係100%係BB DNA, 再準D

咁既然都幫我決定左
咁我地就唯有再等多3星期啦

其實2星期後, 我地全家會去郵輪玩3日
之前一直都好想可以帶埋BB上去
或者真係聽到我心聲
所以俾我玩埋先返黎抽羊水

希望BB 真係聽到我心聲
繼續加油, 捱過抽羊水呢關
可以冇事啦
媽咪好想可以帶你黎呢個世界
感受爸爸媽媽對你既愛

男爵府

bbflora 發表於 23-7-26 18:10
之後一關一關咁過, 由擔心宮外孕, 到照到閃閃, 聽到心跳 ...

祝福你,希望你bb冇事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊