家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛從永隆 app 收到以下存款優惠:(我收到offer, 唔知係咪特選客戶才收到)

4.4% x 6 mth (本金至少要$1 萬)

Fubon 仍做緊 4.4% x 1/2/3/6/12 mth ($50 萬起)

**
發行首批招商永隆綠色及可持續發展存款
本行已發行首批招商永隆綠色及可持續發展存款(「綠色存款」),客戶可通過「招商永隆銀行一點通」手機APP(「一點通」)認購,有關綠色存款所募集的資金將會投放於合資格的綠色項目,為促進香港成為區內領先的「綠色金融中心」作出貢獻。由即日起,本行客戶可透過「一點通」認購綠色存款,本綠色存款存期為6個月,年利率為4.4%(2023年8月1日參考年利率),每位客戶起存認購金額為港幣10,000元。先到先得,額滿即止。詳情請按此。優惠受條款約束。查詢:(852) 230 95555招商永隆銀行有限公司

侯爵府

係咪同普通定期一樣?可以分幾次買嗎?

男爵府

Aidenlo 發表於 23-8-1 12:52
係咪同普通定期一樣?可以分幾次買嗎?

我唔知這定期是否快閃優惠,等其他 JM 報料。

男爵府

剛收到,係咪即定期存款?

男爵府

maozit 發表於 23-8-1 13:08
我唔知這定期是否快閃優惠,等其他 JM 報料。

應該係快閃優惠,見個app 有set quota (取券額)。
我覺得係快閃港元定期(跟平時做法-樣),但銀行用作綠色投資項目而已。

大宅

maozit 發表於 23-8-1 12:48
剛從永隆 app 收到以下存款優惠:(我收到offer, 唔知係咪特選客戶才收到)

4.4% x 6 mth (本金至少要$1 ...

新開户(利息+回贈)
$1萬起- 中信inmotion 3個月$2000
$50萬-永隆金葵花9個月4.5% or 東亞
$100萬- dbs 5.4%
$100萬- 渣打5.75%
$150萬- citigold 5.5%

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

今朝都未有,仲轉咗第2間添,息冇咁好。

子爵府

虎到金來勳章

中信inmotion做4個月好似好d.
永隆6個月跨年去到出年,如果息口再升會miss左年尾搶高息

Inmotion aug ( 1aug- 30 nov), avg 4.55%
(2.875/2.875/4.755/7.755)
Inmotion aug (30 aug-30 nov) , avg 5.07%

大宅

princessgw 發表於 23-8-1 15:09

中信有咁高

男爵府

princessgw 發表於 23-8-1 15:09

中信大富翁?
我中過伏,never 回頭!!

男爵府

maozit 發表於 23-8-1 15:27
中信大富翁?
我中過伏,never 回頭!!

可否分享吓,我就係見啲條款好複雜未試過做

男爵府

ahmi 發表於 23-8-1 15:34
可否分享吓,我就係見啲條款好複雜未試過做

#78 樓,我之前分享過我的case, 若你只開戶做中信大富翁計劃,當做定期,戶口$ 在計劃期內冇轉變/ 出出入入,問題應該唔大。

若你有其他帳目出入、外幣戶口,可能會影響佢大富翁計劃計算本金嘅額(每月結算),因而影響利息計算 (invalid funds).

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23617203&extra=&page=4

我自己 prefer 正式嘅定期計劃,簡單易計算好多.
一下唔為意戶口結餘(有銀行以每日/ 每月計算),計劃完咗連-毫利息都冇。

別墅

渣打銀行做馬拉松活期零活息口又唔錯

男爵府

maozit 發表於 23-8-1 15:44
#78 樓,我之前分享過我的case, 若你只開戶做中信大富翁計劃,當做定期,戶口$ 在計劃期內冇轉變/ 出出 ...

睇咗,本身都冇為意連其他戶口轉走都受影響,的確有啲伏

maozit    發表於 23-8-1 16:44

大宅

佢話係佢自發行,應該算係乜乜產品,估未必受存款保障

男爵府

coffeeort 發表於 23-8-1 16:27
佢話係佢自發行,應該算係乜乜產品,估未必受存款保障

唔清楚,待JM 報料。
又見隔離「自由講場」# 17 樓話係綠債,咁即係點呀?
佢個推廣冇用債券字眼⋯ 咁有冇$50 萬存款保障?
Strange…

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23687418&extra=page%3D1

大宅

maozit 發表於 23-8-1 16:45
唔清楚,待JM 報料。

睇其他 po 有人貼左個畫面,寫住同綠色債務(即係仲要唔一定係債券)掛鉤,掛左啲咩都唔知,而且都係得 4.4% 完全諗唔到玩的理由

子爵府

虎到金來勳章

mingcheng 發表於 23-8-1 15:15
中信有咁高

佢係額外利息,即再加基本0.875% 。
但要做到尾,頭2個月得2.875%

男爵府

我終於打上去永隆CS,問清楚呢一個推廣是什麼:

1. 這個是港元定期存款計劃(做法跟平時嘅定期計劃一樣),有$50萬銀行存款保障。

2. 而佢係持續性、不定期會推出這快閃計劃,下次利率及期限可能跟今次的有唔同都未定。總之,自己覺得佢個快閃優惠條款啱,就可以按自己需要而參與。

3. 至於啲錢,佢哋銀行用在綠色債券、綠色借貸等,是佢哋銀行嘅決定。反正平時做定期,我哋都唔會理銀行點樣用啲錢㗎啦。

4. 每次快閃優惠,先到先得,額滿即止。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

中信6個月有4.1,我多數都係做3-6個月定期,快樂不知時日過,9號定期到期,又可以做6個月

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊