自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔依家2歲,每日都好反斗,跳床跳梳化,有陣時唔滿意或者俾人阻止行為時大叫,我同c6前排商量緊報邊間幼稚園,傾傾下c6話叫我不如quit咗份工,全職喺屋企教個仔,幼稚園唔一定要讀,喺屋企教好咗啲規矩先返學,費事俾人標籤好曳,依家幼稚園都開始報名收生,面試嘅時候見到我個仔咁跳脫唔知收唔收,但我其實咩教育經驗都無,淨係知道6歲前唔返學唔會俾人拉,依家我諗到2個方案,一係就再等多年至報名返學,一係就全個幼稚園階段在家學習,各位jm有經驗分享嗎?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mapi88 發表於 23-8-14 21:20
我個仔依家2歲,每日都好反斗,跳床跳梳化,有陣時唔滿意或者俾人阻止行為時大叫,我同c6前排商量緊報邊間幼稚 ...

其實返學老師會教
佢亦會學其他同學仔乖乖地
點解叫唔俾佢返幼稚園?
我覺得小朋友需要群體生活

珍珠宮

我個仔依家2歲,每日都好反斗,跳床跳梳化,有陣時唔滿意或者俾人阻止行為時大叫,我同c6前排商量緊報邊間幼稚 ...
返左學佢會有改變,在家教學吾容易, 有D野響學校先學到。
如果人工吾差,吾好做ftm

男爵府

會唔會有特殊學習需要

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如有需要,帶小朋友去評估。

自己教未必等於教得掂操行。在家教學係好高深既範疇,你要準備非常多野,諗清楚先。

男爵府

回覆樓主:

咁更加要畀外人教好個小朋友
同埋學習群體生活
同其他小朋友相處

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

自己教唔見得一定會好,
小朋友都係欺善怕惡,
返學俾老師教會截然不同

珍珠宮

小朋友學下規矩緊要
父母角色有衝突
建議搵專業人士

大宅

返學另一個環境,老師(而家幼稚園都有註校社工)亦有所觀察,較為客觀,第日真係要特別協助時,你都有support group

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

老師會有方法教,小朋友見到其他小朋友會跟住做,除非係小朋友有特殊需要,否則唔建議小朋友唔返幼稚園

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

群體環境屋企俾唔到,俾佢返學啦!

珍珠宮

km, 你真係問左一個好好嘅問題。
我在香港嘅朋友,包括我自己都未試過或無諗過幼稚園自己教。但我在澳州嘅朋友佢孩子上小學前都是自己教,又無過跟唔上。

當然唔同國家,對孩子的要求又唔同,你自己可再衡量。

我個人認為ok嘅,但家長嘅付出係非一般,等於有些父母會同孩子申請一年gap year唔返學,而去探索大自然,去外地旅遊見識或自己教。

你要有心理準備係辛苦同付出好多,如果你都ready, 絕對鼓勵

男爵府

我覺得俾小朋友同其他小朋友相處有群體生活都好重要

男爵府

回覆樓主:

報咗先,未試過點知唔收?

子爵府

回覆樓主:

幼稚園得3小時,其他時間也可以自己教。嫌貴可以讀學券。小朋友要學習群體生活,群體規矩。K1前可讀PN,我覺得有用。有d學校2歲已經可以開始上PN。

我仔3.5歲,佢2歲我已經比佢返PN,佢係屋企好活躍,係學校乖好多。K1返全日,K2先變返半日,因為佢乖些了,可以帶佢出去上其他興趣班。(他不午睡)

子爵府

如果你真係教到就吾會出現而家的情況,都系比返學校教啦。小朋友好聰明,知道你管吾佢吾掂,吾會聽你講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

香港好少啦
周圍有券校
再曳既小朋友老師都會教
如果真係有問題
老師同其他小朋友一齊離同比較下會好明顯
亦會提你出去做評估/訓練

大宅

如果三年自己教,你有冇信心先?
如果唔要求入名校,升小一都係跟地址派位,唔影響升邊間小學。
同埋你really 做full time mum?你要問清楚自己,full time mum 唔易做。
如果自己教,我會多帶佢去大自然,自己在家學煮嘢食,帶佢周圍去,但真係要好有精力,你可以比佢返半日,其他時間自己帶佢去見識仲好啦,full time mum 真係唔係簡單工作,要考慮清楚。

子爵府

回覆樓主:

香港有人homeschooling(直至中學),但相信bk好難搵到同路人

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

在學校,有群衆壓力又要面子,
孩子在學校會聽教過在家

只怕老師, 唔怕阿媽

早些學習和同學和老師(各種性格及背境)相處,亦係件好事. 訓練社交能力, 懂應付不同情况.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊