自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

輸入了 身份證頭六位數字然之後輸入咗 出生年月日(資料 完全 正確) 去下一步 去唔到, 顯示以下訊, 有冇高人係 成功過到
attach0/tmp/phpFraPBw

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pinkshoes 發表於 23-9-11 00:02
輸入了 身份證頭六位數字然之後輸入咗 出生年月日(資料 完全 正確) 去下一步 去唔到, 顯示以下訊, 有冇高人 ...

我都係咁

大宅

魔怪媽媽 發表於 23-9-11 00:19
我都係咁

問咗地鐵 顧客服務, 服務員話冇理由㗎, 然之後遞咗兩張手寫方畀我填, 程序麻煩好多

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pinkshoes 發表於 23-9-11 00:25
問咗地鐵 顧客服務, 服務員話冇理由㗎, 然之後遞咗兩張手寫方畀我填, 程序麻煩好多
...

之前都有個post 講, 好多jm 都係咁情況

男爵府

輸入了 身份證頭六位數字然之後輸入咗 出生年月日(資料 完全 正確) 去下一步 去唔到, 顯示以下訊, 有冇高人 ...

9月1日係MTR apps續期
9月7日收到email
再入八達通apps 啓動俾$20

attach1_sign/tmp/php0vBgPL

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

八達通CS回覆

由8月15日開始,你可以透過港鐵網頁 https://studenteapplication.mtr.com.hk/ch 或MTR Mobile網上遞交申請;你亦可以由9月1日開始喺港鐵網頁下載有關申請表格,或者喺港鐵客務中心^、金鐘、大圍或兆康站乘車優惠辦事處索取申請表 [港鐵學生乘車優惠計劃申請表 (2023/2024學年)] 作申請。詳情請瀏覽 https://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/student_travel_scheme.html

^不包括機場快綫車站、羅湖、落馬洲、馬場、迪士尼、欣澳、黃竹坑、利東、海怡半島、顯徑、啟德、宋皇臺及土瓜灣站

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

要喺MTR網頁版內申請,非八達通app

MTR app都有(無google華為手機就要用網頁版)
attach0/tmp/phpRpciMH
attach1/tmp/phpx0EHlq

大宅

回覆樓主:

Many thanks 你哋回覆 我再試試

侯爵府

畀面勳章

Pinkshoes 發表於 23-9-11 07:32
Many thanks 你哋回覆 我再試試

我之前都係咁,妳用樓上JM嘅網頁係用到架

https://studenteapplication.mtr.com.hk/ch

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

你睇吓係咪未到期?(有2-3年期),我仔嗰張都係咁,之後佢喺港鐵站八達通查閱機拍咭睇到2024/10/31先至到期,所以唔駛續期。

侯爵府

我個中四要申請,尋晚又係一樣用八達通app不成功,入mtr 網頁就成功左

子爵府

回覆樓主:

搭單一問, 亞女11月先12歲, 係咪應該10月中先申請學生八達通呢?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

801 發表於 23-9-11 09:52
搭單一問, 亞女11月先12歲, 係咪應該10月中先申請學生八達通呢?

是否剛上中學 學校無叫申請嗎?
其實申請需時 可以辦理左先 攞左唔用住都得,但如果上中學 要拍卡 應該用學生個張
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

tingbb@mama 發表於 23-9-11 09:57
是否剛上中學 學校無叫申請嗎?
其實申請需時 可以辦理左先 攞左唔用住都得,但如果上中學 要拍卡 應該用學 ...

我兩個仔,兩間中學都無叫學生申請,我哋個個家長都係互相提醒要申請乍,我估已經中學,學校唔會跟了,之後中三升中四嗰年要續期,都係有家長提醒我先知,我以為一直用到中六

男爵府

回覆樓主:

吓.....乜要續期㗎咩

幾耐要續?中六要續嗎?

子爵府

AX21 發表於 23-9-11 10:33

幾耐要續?中六要續嗎?

你囝囡今年F6?正常係下年入大學才續。

大宅

回覆樓主:

成功了~ 有你哋真好

大宅

AX21 發表於 23-9-11 10:33

幾耐要續?中六要續嗎?

快啲去check下, 我個仔有中四個年冇續到期 比咗九個月成人費用

男爵府

咁而家係比緊學生價定成人價, 我個仔今年中四, 但等緊學生證/手冊去續學童八達通.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係,直接去地鐵站問,佢check完話因為2025年先到期,唔駛續

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊