自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

大家如何睇富養小朋友?我見有d朋友中產家庭,唔係富豪級。小朋友唔食平價的雪糕,生日係快閃旅行慶祝,禮物係名牌手錶手袋,講緊係小學生。我覺得有必要嗎?我覺得小朋友如果細個已經食好住好著好,咁將來佢有能力保持相同的生活質素嗎?

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mooskha 發表於 23-9-11 10:18
大家如何睇富養小朋友?我見有d朋友中產家庭,唔係富豪級。小朋友唔食平價的雪糕,生日係快閃旅行慶祝,禮 ...

今日唔知聽日事, 父母有能力俾咪俾。
同埋點解要預想人哋無能力保持相同的生活質素?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

是但啦!

一路以為唔係富貴, 出門都應該搭公共交通工具。BUT識得3個公屋戶,一係有私家7人車出入, 一係經當UBER/打的出入喎!

侯爵府

2024年龍年勳章

你當富養, 人地可能只認為係普通養, 養果個覺得無壓力就可以~
假設, 你買一個袋, 覺得10萬好多, 人地只係當零頭數~
佢唔問你借, 你理得佢點養呢

男爵府

分男女 女仔富養可保護她身體 男仔窮養可訓練他體魄
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

男爵府

回覆樓主:

我覺得小學生比佢食好啲可以,但買名牌就多左了

Sissieshopping    發表於 23-9-12 09:35

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

經濟能力各有不同,
看別人是富養,
但別人覺得是基本生活水平,
正如當年有人跟我說,
某某時常走去食好嘢,買名牌,
原來食大x樂,著佐雙奴,就是富貴,大洗之人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大家如何睇富養小朋友?我見有d朋友中產家庭,唔係富豪級。小朋友唔食平價的雪糕,生日係快閃旅行慶祝,禮 ...

富養唔係富係品牌到
錯哂

Sissieshopping    發表於 23-9-12 09:35

珍珠宮

回覆樓主:

靚模屋邨大嫁了有錢仔
又係富養小朋友同自己填補自己缺失
親戚女自細窮嫁了2世祖又係一樣
人地點富養關我鬼事

子爵府

點樣養大一個小朋友
其實無討論空間
每個家庭情況唔一樣
目標要求唔一樣
價值觀唔一樣
富養與窮養都係個人選擇
無話有無必要
大人支持到
小朋友開心又能健康成長
其他人唔好理

Sissieshopping    發表於 23-9-12 09:36
yeung_ma    發表於 23-9-11 18:38
RAA    發表於 23-9-11 11:29

子爵府

都好難定義富養,甘比咁有錢唔通窮養咩,最緊要要教小朋友理解幸福唔係必然、有理財和金錢概念

大宅

回覆樓主:

女富養,男正常養(又唔洗乜都慳)就岩啦

琥珀宮

千金難買少年窮
除非富豪級,可以養幾代
否則遲早後悔
其實各階層都應該比佢見識下,如果有機會又有能力的話
當然富豪級我就冇咁嘅能力

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我理解的「富養」不是物質上,是精神上培養孩子的氣質,思考「美」(簡單便宜也可以是美),例如:如果小孩子只懂名牌,只懂高級食店,而時常講錢(平貴),這個富養並不是我理解的富養。

公爵府

牛年勳章

名牌手袋即係咩牌子先?咩價位嘅手袋比小學生用?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

人地點養關我鬼事,話之佢養個公主定王子出來。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

窮養富養唔係重點, 最重要有教養
今時今日既父母, 大部分人自細即使住屋村大, 都唔會話好窮
正常情況下唔會比自己仔女差過自己童年

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

點養並不是重點,兒童快樂唔好咩??
至緊要有教養,教晒啲公主王子就唔好

水晶宮

小學生禮物係名牌手表手袋,係咪hello kitty手表同公主手袋呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

回覆樓主:

可能人地個小朋友一出世就可以退休,唔好以己度人

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊