懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

記錄我的抽絨毛及流產經歷,希望我的經歷可以幫到無助的媽媽們,大概知道要面對什麼有點心理準備。

2022年尾發現懷孕,想著一切都來得剛剛好。原本plan了日本旅行,12週時中西醫都說去旅行沒有問題,出發旅行前產檢順利,BB還和我揮手,便很開心的在日本買了很多bb用品,和bb一起看了富士山,覺得自己很幸福。

2023年初回港後馬上準備抽血驗產前染色體檢查,產檢時醫生覺得bb頸皮厚,轉介我立刻做抽絨毛。因為太緊張會宮縮,我第三次入醫生房才能抽。醫生會先插粗一點的針打麻醉,然後再插一支較幼的針抽絨毛。我覺得最痛是打麻醉針,但過程很快雖然痛但心想着BB便撐過了。

別墅

babyloveh 發表於 23-10-16 21:45
記錄我的抽絨毛及流產經歷,希望我的經歷可以幫到無助的媽媽們,大概知道要面對什麼有點心理準備。

2022年 ...

兩天便有結果,我的醫生打給我證實BB是唐氏綜合症。醫生說唐氏BB很大機會有心臟及其他健康問題,建議我引產,而且要快點決定因為BB當時快要13週了。我們晴天霹靂,這麼大的決定也沒有什麼時間考慮,掙扎了兩天我們還是決定引產,但發現我原本的婦科醫生已經不能做13週引產手術,又把我轉介到另一個醫生。

別墅

babyloveh 發表於 23-10-16 21:46
兩天便有結果,我的醫生打給我證實BB是唐氏綜合症。醫生說唐氏BB很大機會有心臟及其他健康問題,建議我引 ...

把握幾天時間和BB去看了電影,看花,拍了最後的全家福。之後我到了養和醫院,從登記入院開始護士便不停確認我入院做什麼手術。我清楚記得睡在手術室門外等待覺得很孤單,我確認了不同的護士最少5次,做"人工流產手術",答第5次時我真的崩潰了,忍不住哭了。我一直摸著肚子和bb說對不起和道別,我真的很不捨得他。睡在手術床上兩位護士和麻醉師同時做他們的工作,很快便沒有知覺,醒來護士說手術做完了。術後休息數小時便可出院也沒有不適。

別墅

babyloveh 發表於 23-10-16 21:47
把握幾天時間和BB去看了電影,看花,拍了最後的全家福。之後我到了養和醫院,從登記入院開始護士便不停確 ...

正式開始坐小月,由第一天便開始哭,家人還說不要哭對眼睛不好,但我真的控制不到自己的淚水,想着BB在天上自己一個會不會害怕,是否一切安好。別人坐月都有BB,但我卻自己一個,術後兩天開始很痛,疼痛時躺着不動會好一點,痛了兩天便舒緩了。我很乖坐了1個月,身體恢復尚可,但情緒變得非常波動及低落,沒有動力也不想出門,焦慮緊張,很害怕見到其他人。這時候家人的陪伴非常重要,如果不開心一定要和家人說,問題持續一定要找心理醫生傾訴。坐完月便開始睇中醫針灸調理,中西醫都說三次月經後便可以開始再試。

別墅

術後4次月經便迎來了第2個BB,這次又驚又喜,醫生都說我是易孕體質,但很快我便開始流啡。7週產檢照不到心跳,胎兒只有6週大,那是我已有不祥預感,在診所已經哭了。8週時再照胎兒也沒有長大,醫生宣佈胎停。這位醫生是原本幫我做引產手術的醫生,這次他也說我要做手術。找了第二個醫生說胎兒小可以在家塞藥試試看,有一半機會可排清。每4小時塞一次,連續5次,同時也要塞肛門止痛藥。3PM第一次塞藥後大概6PM開始有感覺, 一直不停流血直到12AM左右. 組織未排出前, 血像開水喉一般, 在廁所滴滴答答,期間會有較大的血塊排出,排出後血量明顯減少。

別墅

2023年我失去了2個bb,可惜我沒有機會聽到BB叫我媽媽,看不到他們成長,在公園跑步玩耍。雖然我還不太能接受這現實,但我還是會勇敢,感謝我老公一直的陪伴。我會繼續調理身體再嘗試的!這段時間最難過的是沒法跟朋友開口,也會覺得很無助,所以才決定分享這篇文章。

到現在我也很害怕朋友問我什麼時候生BB,問我最近怎麼樣?我真的不好,可是又不能這樣說。。。 最近漸漸地情緒開始平復一點,如果你將經歷引產之痛,可以留言大家互相鼓勵,BB一定會再回來的!

Marcus天使媽媽

大宅

babyloveh 發表於 23-10-16 21:49
2023年我失去了2個bb,可惜我沒有機會聽到BB叫我媽媽,看不到他們成長,在公園跑步玩耍。雖然我還不太能接 ...

加油啊我同你都有同樣既經歷,一年內失去9週同24週bb 明白內心係好痛,但上天有佢既計劃,呢d 經歷會令我地更堅強更珍惜身邊既一切,又或者係一個使命去幫助其他同路人。要相信小天使會係天上面無疾病無命苦健康快樂咁成長。要繼續相信希望,我都有每晚為佢地唸經祈禱,佢會好好守護你地一家。好好坐好小月,調理好身體,身心ready 就再接番佢地返黎,要有信念保持正能量

別墅

Yin807 發表於 23-10-16 21:59
加油啊我同你都有同樣既經歷,一年內失去9週同24週bb 明白內心係好痛,但上天有佢既計劃,呢d 經歷會令我 ...

多謝你既鼓勵呀!

大宅

2023年我失去了2個bb,可惜我沒有機會聽到BB叫我媽媽,看不到他們成長,在公園跑步玩耍。雖然我還不太能接 ...

加油,媽媽!曾經我都連續兩年失去左兩位小天使,曾經既我好怕聽到,仲後生,好返再黎過,好似無人會明你果種痛。其實唔係同路人又點會明。有時見到大家都有同樣經歷,真係好明果種心情。岩岩既我發現有左,但仲未照到心跳,失去過既我地,再一次懷孕係每日都擔驚受怕。大家一齊努力,大家加油,希望下一次都係好消息,bb係健健康康齊齊整整咁返黎(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

我岩岩9月都引產完,因為bb性別染色體有問題,當時week 12打算抽血做T21前醫生照超聲波,一照就話bb頸皮厚,醫生話唔好做T21,即刻比轉介信我去政府follow up,政府好快幫我抽絨毛,之後我地一路集氣希望bb冇事,點知到第五日都係收到姑娘打嚟話bb染色體真係有問題…
發現bb頸皮厚後,時間真係好難捱,其他人既關心/問候都係一種壓力,覺得冇人明白我有幾難過…只係想自閉…慶幸老公呢段時間陪伴住支持住。宜家過咗個幾月,心情好少少,但間中諗起都好難過,又會諗點解係我…只想時間可以快啲過…
抱抱!我地要一齊加油啊,相信緣份,Bb一定會番嚟!

別墅

想給你一個抱抱.. 感恩的是你有個好supportive 嘅先生。你要好好調理身子,身體ok時做吓運動.. 下次bb見到你會執齊東西再次揀你做媽媽嫁,加油。

別墅

yi0282 發表於 23-10-16 23:39
加油,媽媽!曾經我都連續兩年失去左兩位小天使,曾經既我好怕聽到,仲後生,好返再黎過,好似無人會明你 ...

希望下次會係好消息,一齊努力!

別墅

dsssk 發表於 23-10-17 00:27
我岩岩9月都引產完,因為bb性別染色體有問題,當時week 12打算抽血做T21前醫生照超聲波,一照就話bb頸皮厚 ...

等待報告結果真係好難捱,當初好似等判死刑咁。不過事情都過咗去,我哋繼續一齊努力,傷心一段時間就要振作起來啦

別墅

chloee321 發表於 23-10-17 09:38
想給你一個抱抱.. 感恩的是你有個好supportive 嘅先生。你要好好調理身子,身體ok時做吓運動.. 下次bb見到 ...

攬攬 我會繼續調理身體,乖乖做運動㗎啦

別墅

加油

別墅

BB123 發表於 23-10-17 10:16
加油

謝謝你

別墅

加油呀
完全明白感受,最緊要有個好老公,心入面自己諗既野多D同老公分享
個時我坐完小月就硬著頭皮返工,分散自己注意力,
我老公傷心到出街見到大肚婆唔敢望多眼
最後好勤力,1星期睇1次中醫養好身子就再試過
不過我老公就好緊張,攪到我生阿仔個時,佢竟然有男士產後抑鬱
你2次情況都不同,相信你地好快可以成功架,
敬頌各位偉大既媽媽

別墅

qoobbchun 發表於 23-10-17 13:58
加油呀
完全明白感受,最緊要有個好老公,心入面自己諗既野多D同老公分享
個時我坐完小月就硬著頭皮返工,分散 ...

謝謝你,我出街見到大肚婆都唔敢望(emoji) 見到你哋嘅回覆打咁多字,真係好感動(emoji)

大宅

babyloveh 發表於 23-10-17 20:28
謝謝你,我出街見到大肚婆都唔敢望(emoji) 見到你哋嘅回覆打咁多字,真係好感動(emoji)
...

加油要努力面對,嘗試用祝褔既心態去面對,果時我見到d 媽媽輕過會內心祝佢地平安。同自己講邊度跌底邊度起番身再成功

複式洋房

多謝你既分享,要好好照顧自己身體。
相信寶寶會在合適既時候回到你身邊。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊