0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

有咗BB五個月,最近睇好多媽媽分享,見好多話都係飲人奶最好。但我擔心到時候奶水唔夠,想知如果轉飲奶粉係咪一定會熱氣啲同無咁好?

別墅

好正常呀, 好多媽媽因為各種原因餵唔到奶, 所以奶粉先會出現…不過都好睇吓bb適合邊隻奶粉嘅

大宅

奶粉本身蛋白質構成同人奶唔同, 特別係酪蛋白較多, 難消化.
其他營養, 因為奶粉利用率冇人奶咁高, 唯有加大含量,
所以形成一個錯覺奶粉比人奶營養, 其實反而對bb 腸胃做成負擔 (即係所謂熱氣)

人奶係一定好過奶粉, 唔會唔夠人奶的, 俾d 信心自己, 真係餵唔到, 到時先算, 亦可以食水奶頂住先

複式洋房

我哋屋企兩個都係奶粉B, 身高體重都達標, 好似同人奶差唔多, 又唔覺奶粉冇咁好喎

別墅

回覆 chuichocolate 的帖子

學妳話齋,奶水唔夠真係擔心,所以一定要準備定奶粉。我兩胎都飲皇家美素,從來都冇出現妳講既問題

大宅

回覆 awless 的帖子

我小朋友人奶同奶粉都有飲, 唔覺得奶粉熱氣過人奶, 最緊要簡款同人奶接近既奶粉, 小朋友飲得健康最緊要。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

chuichocolate 發表於 23-10-23 13:25
有咗BB五個月,最近睇好多媽媽分享,見好多話都係飲人奶最好。但我擔心到時候奶水唔夠,想知如果轉飲奶粉係 ...
我細女補開皇家美素,一d熱氣都無,,日日有靚便便,病痛又少,,

大宅

虎到金來勳章

sylvester123 發表於 23-10-25 09:07
我細女補開皇家美素,一d熱氣都無,,日日有靚便便,病痛又少,,
我之前都係唔夠人奶要補奶,揀奶粉最緊要係要揀冇蔗糖,接近母乳, 我都係揀呢隻嚟補奶粉,BB都飲得唔錯,亦無熱氣問題

別墅

媽媽一日未生bb出來一日都唔知到自己是否有足夠嘅母乳,同埋好多因素會影響到媽媽是否能夠成功餵到母乳。飲用配方奶粉嘅bb都可以好健康,無需過分擔心。

大宅

傻豬仔包 發表於 23-10-25 08:17
回覆 chuichocolate 的帖子

學妳話齋,奶水唔夠真係擔心,所以一定要準備定奶粉。我兩胎都飲皇家美素,從 ...
我仔都係呢隻,唔熱氣,之前飲果款有眼屎、尿黃,咁就即係熱氣,之後轉左呢款冇事啦

別墅

Soochung 發表於 23-10-24 18:45
我哋屋企兩個都係奶粉B, 身高體重都達標, 好似同人奶差唔多, 又唔覺奶粉冇咁好喎 ...
+1, 好似差唔多, 我個仔都係飲雅培大, 好少會唔舒服, 見佢同同年啲小朋友都差唔多高

大宅

其實都成5個月, 好快都可以加固, 飲奶都會少左啦, 同埋到時其實都會食好多唔同既野, 我覺得都唔洗太考慮熱唔熱氣, 如果擔心唔夠奶係可以搵定邊隻奶粉岩, 反正6個月都可以飲2號

複式洋房

我細仔都係奶粉B, 身邊啲媽媽都係餵奶粉, 飲心美力暫時都夾得幾好, 差唔多日日都有便便去

複式洋房

揀到隻啱嘅奶粉就冇呢啲問題, 我同c6都揀左好耐先揀到雅培hmo, 有益生菌同hmo可以幫到bb痾便便, 同埋腸胃消化都好左

複式洋房

susannang88 發表於 23-10-25 14:18
我仔都係呢隻,唔熱氣,之前飲果款有眼屎、尿黃,咁就即係熱氣,之後轉左呢款冇事啦
...

我仔出世一直食e隻 皮膚便便都(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

我開頭補皇家既 ,味道無咁甜 ,淡口啲 ,都似人奶,我就慢慢減,未上奶時,我餐餐都先埋身再補奶,我上奶好慢好慢,第 5 日 先見到有D 奶,完全唔夠食,so far 8成奶粉又唔熱氣

複式洋房

回覆樓主:

我地食緊 朋友話呢隻唔洗擔心便便 我見又真係無咩問題(emoji)

複式洋房

我覺得隻隻唔同,要睇下夾唔夾到。一開始我都補過好貴個隻奶粉,發現便便硬左同臭左就知道係熱氣。之後轉飲雅培HMO,反而又慢慢變返全人奶個陣咁,便便似香蕉形咁,每次飲完好快就痾

複式洋房

複式洋房

唔可以話一定,因為奶粉都係牛奶烘焙出黎製成粉狀,唔出唔少免大了,但係人奶都有可能,因為如果媽媽食得多熱氣上火野,一樣會影響到奶水,不過出面都有幾隻出名無咁熱氣嘅,我自己餵開A+ 金蓋都幾OK,同埋佢話有埋母乳黃金膜,會幫助到免疫力,幾高營養

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊