自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

小心自稱"驗樓師"的公正行及驗樓公司 <驗樓師在本港不是一個獲政府及建築專業界認可的職位>

事源本人單位廁所天花發現滲水問題,在Facebook上看到一家公證行,他自稱是香港驗樓師。

能夠撰寫滲水問題的公證報告。

檢測滲水當天自稱"驗樓師"用了一些儀器說的單位廁所天花很濕,又說採集了一些水質去檢驗。

本人當時亦沒有覺得有什麼問題。

但本人收到所謂的公証報告後,發現報告內容錯漏百出,但本人以為只是不小心寫錯,把問題改好就可以。

後本人把"驗樓師"的公正行報告遞交上法庭,法官竟然跟我說。
這份報告並不能作為一個證據。
我當時問法官原因,法官亦沒有跟我解釋原因。
最後搵到律師朋友,原來香港根本沒有一個(驗樓師)的專業資格。簡單啲來講,什麼呀豬呀狗都可以自稱為驗樓師!依個情況係=洗廁所叫自己做清潔師,一個九唔搭八既人叫自己做驗樓師。
這份所謂驗樓師報告完全浪費了我的時間和金錢。當然官司最後亦敗訴,因為發現報告法庭不認可後,樓上已經整返好,所以根本再搵到唔證據。

所以大家小心! 如搵公證行一定要問清楚檢測人士的牌照 問了律師朋友他建議在聘請公證行前,要問清楚他們的專業資格,法院及香港政府只認可 建築師,工程師,測量師。屋宇署網站亦可以查到他們的牌照是否真實。

現在太多騙局。

本人被騙後,搵返所謂驗樓師對質。
對方竟然話我沒有騙你。
我從來沒有說過自己是建築師。我只說自己是驗樓師。
對方根本就係全心欺騙一些不太認識這行業裏的人。所以大家小心
我真係好希望政府可以立法去監管D人唔可以亂咁話自己自己有專業資格

子爵府

嗰支棒
我啊妹都左支來
[驗樓]

大宅

其實好多話自己有專業資格,但嗰啲都係野雞牌,一定要問清楚是否香港註冊專業建築、測量或工程師。

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝分享
樓上廁所整好也替你鬆一口氣

侯爵府

多謝提醒

公爵府

回覆樓主:

多謝資訊

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

雖然你輸了官司, 但總算迫到樓上正視問題, 解決了漏水困擾。

goldpiglet    發表於 23-10-31 09:26

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

有時睇新聞見到有個“驗樓師學會”,好想知道那學會會否如工程師學會/測量師學會那樣,有嚴格的發牌制度,例如要有專業學位和規定的工作經驗?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

jaycee_mami 發表於 23-10-31 07:24
有時睇新聞見到有個“驗樓師學會”,好想知道那學會會否如工程師學會/測量師學會那樣,有嚴格的發牌制度, ...

所謂驗樓師睇嘅野其實好多人都識

珍珠宮

Catherinejung12 發表於 23-10-31 01:53
小心自稱"驗樓師"的公正行及驗樓公司
事源本人單位廁所天花發現滲水問題,在Facebook上看到一家公 ...

呢單無牌驗樓報告呃咗你幾錢?

洋房

回覆 jaycee_mami 的帖子

完全沒有! 嗰時上網睇過,所謂個驗樓學會都係所謂嗰班沒有任何專業資格嘅人開嚟呃錢! 就算佢哋所講嘅發左牌。香港 同 屋宇署根本就唔認可佢哋嘅牌照。

洋房

回覆 redhot 的帖子

佢好識做生意。佢開頭報個好平嘅價錢給我。都係衰自己貪平
之後又話幫埋做我維修。
諗住一條龍服務 。搵咗佢哋唔使煩。
最後唔計法庭敗訴啲訟費,同啲立立雜雜費用。
淨係比佢哋都冇咗 20k .

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Catherinejung12 發表於 23-10-31 01:53
小心自稱"驗樓師"的公正行及驗樓公司
事源本人單位廁所天花發現滲水問題,在Facebook上看到一家公 ...

唔係喎, 公證行應該是認可的. 驗樓師就不認可.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

請問法庭敗訴啲訟費,同啲立立雜雜費用

加埋幾錢?

如果公證行,又預幾錢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原來咁, c6成日話要揾人黎睇, 真係完全唔識

大宅

請問樓主,你是否上小额法庭?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

jaycee_mami 發表於 23-10-31 07:24
有時睇新聞見到有個“驗樓師學會”,好想知道那學會會否如工程師學會/測量師學會那樣,有嚴格的發牌制度, ...

No

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主驗樓師其實係一個俗稱嚟啫,正確名稱係叫做工程監督,而工程監督本身係要持有工程師牌照,建築師牌照或測量師牌照,即係好似街市斬豬肉個職位叫做豬肉佬,但係正確名稱係肉類分割員,所以如果要搵公證行就要查一查佢背景有冇持有認可牌照,另外你仲要係Facebook搵更加…………………係人都知道Facebook 十呃九騙

即係比簡單嘅例子,我去讀一個工聯會嘅維修水電課程,讀完我可唔可以幫人維修水電啊,可唔可以自稱為水電技工啊?答案梗係唔得啦,真正發牌係機電工程署,工聯會嗰個只係認可有這個技術

attach1_sign/tmp/phphE1XDw

洋房

回覆 newcomer550 的帖子

真係有拎牌既 就認可 ,但要小心 有d 無拎牌 自稱 公正行既公司。 所以一定要問清楚

洋房

回覆 goldpiglet 的帖子

如果敗訴, 仲要支付埋對方的損失。嗰度又損失多一萬幾 夾夾埋埋依單嘢。
都損失差不多40,000。
仲未計時間同埋啲心機。

varievarie    發表於 23-10-31 14:04

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊