自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://youtu.be/T7NoD5815qA?si=-NriLWWug07hYzH_

呢個日本人好鍾意香港,相信無香港人比佢更加熟悉香港茶餐廳,而且努力在香港工作。當佢講佢攞香港身份證時講到眼濕濕,好感動。

我相信,香港人唔係排外,只要係努力融入香港,合法,貢獻社會,香港人一定歡迎。

男爵府

回覆樓主:

而家d新香港人/南亞從未想過要融入香港,只係諗住黎(emoji)著數

珍珠宮

newme 發表於 23-10-31 14:44
https://youtu.be/T7NoD5815qA?si=-NriLWWug07hYzH_

呢個日本人好鍾意香港,相信無香港人比佢更加熟悉香港 ...
竟然喺條片中間見到鈴木噃, 鈴木啲香港片都好好睇㗎, 仲有一個叫may嘅日本人, 又係大愛香港

鈴木Channel: https://www.youtube.com/@lingmuk
May Channel: https://www.youtube.com/@mayinhongkong2655

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我以為講FISH BALL同埋大島與龍威添, 大島好利害, 完全香港人口音, 唔講唔知係日本人....

子爵府

佢好犀利,自學廣東話,完全融入香港嘅文化,比香港人更愛香港,聽佢講嘢好開心

伯爵府

回覆樓主:

我擔心佢心臟健康,餐餐茶記

珍珠宮

佢真係好中意香港同香港嘅茶餐廳

伯爵府

佢愛香港茶餐廳的程度真係勁過好多香港人.
連我覺得麻麻的金X冰室, 佢都竟然去咗8百幾次...
或者我都要比多次機會金X,
了解吓佢d 奶茶波羅包味力.

goldpiglet    發表於 23-10-31 15:24

公爵府

2024年龍年勳章

廷廷媽 發表於 23-10-31 15:07
我以為講FISH BALL同埋大島與龍威添, 大島好利害, 完全香港人口音, 唔講唔知係日本人.... ...

可能粗口仲勁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

은우수호 發表於 23-10-31 15:03
竟然喺條片中間見到鈴木噃, 鈴木啲香港片都好好睇㗎, 仲有一個叫may嘅日本人, 又係大愛香港

鈴木Channel: ...

我都有睇佢地啲片
可惜May好耐冇出新片。

男爵府

15週年勳章

仲有一個 鈴木san 佢都係呀
我睇開佢

Siuyuf    發表於 23-10-31 16:07
Skytree1000    發表於 23-10-31 15:34
Skytree1000    發表於 23-10-31 15:29

伯爵府

廷廷媽 發表於 23-10-31 15:07
我以為講FISH BALL同埋大島與龍威添, 大島好利害, 完全香港人口音, 唔講唔知係日本人.... ...

大島會唔會是港日混血兒,
佢完全冇日本口音

伯爵府

當咁多hk 人愛去日本旅行,
佢地反而愛去香港
當成第二個鄉下,
感覺 相映成趣.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

은우수호 發表於 23-10-31 15:03

鈴木Channel: ...

之前都睇過鈴木

水晶宮

回覆樓主:

如佢在日本長期食杯面更吾健康

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆 Skytree1000 的帖子

MM都訪問過佢:

9歲時第一次來香港的Den,其實是在日本出生的港日混血兒,跟不少居淘港日本人一樣,當年因為爸爸被公司派港工作而在此地生活。Den小學三年級至中三在香港讀日本人學校,因為身邊都是日本人的關係,所以他一開始不懂廣東話,現在能跟我們流利溝通,他笑指是因為自小很喜歡看香港電影,周星馳、黃飛鴻佛山無影腳、李連杰都是他摯愛。「雖然我母親是香港人,但她只會跟我說日文。廣東話是靠我跟媽媽那邊親戚交流,以及看電影學會的。因為我媽媽姨媽在戲院工作,小時候放了學我直接找姨媽,就能免費入場看電影。」

珍珠宮

tequiero_ic 發表於 23-10-31 14:48
而家d新香港人/南亞從未想過要融入香港,只係諗住黎(emoji)著數
我覺得內地人都願意融入香港,大部份人都學到廣東話及努力工作,及比較守法。但南亞人大部份人都學吾到廣東話,又要香港十足咁遷就佢哋文化,完全吾想改變自己任何生活方式,又吾鐘意守規守法,真係好難搞。

珍珠宮

有機會是日本間諜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

gobaa49 發表於 23-10-31 15:24
我都有睇佢地啲片
可惜May好耐冇出新片。
May好似失踪咗咁, 啲粉都喺佢IG同YT留言問佢喺邊, 佢好似由二月中旬就完全消息喺社交平台咁呢.
我記得四、五月睇電視清談節目仲見到佢, 不過當然唔知係咪錄影定呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊