自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

近期發生多宗學生自殺事件,引起全城關注。教育局局長蔡若蓮今日(22日)書面回覆議員質詢時表示,過去3年,全港中、小學向局方匯報的學生懷疑自殺身亡個案數字分別為21、25及25宗,而截至今年10月,則有27宗,數字有上升的趨勢,估計是受疫情及復常後學生需要面對較大的挑戰所影響。

蔡若蓮續說,自殺是一個複雜的問題,由多項風險及保護因素互相影響而成,不能歸因於單一因素,至於政府審視近期中、小學學生自殺身亡的個案,分析當中曾出現的風險因素,主要來自人際關係,包括家庭、社交或感情方面的問題,以及個人的問題,如學習及學校適應、抑鬱情緒及精神病等。政府會繼續檢視和優化現有為學生提供的服務及支援,加強學生精神健康的保護因素,減少風險因素對學生的影響。

因應近期發生學生的不幸事件,蔡指,政府會加強跨部門合作,設立以學校為本的3層應急機制。其中第一層機制是協助學校及早識別有較高自殺風險或有精神健康需要的學生,務求優先為他們提供及時和適當的介入;第二層機制是以跨部門、跨專業及跨界別合作的方式,組織「校外支援」網絡,為學校增強「外援」;第三層機制則是由學校校長直接轉介有嚴重精神健康需要的學生予醫院管理局專科精神科服務,醫管局將優先處理。

伯爵府

班友仔疫情無枉管,玩創哂個心,
返返學跟唔上,咪跳樓囉

大宅

家長先係最大責任囉...相信教育局、學校、老師、社工已經用左好多策略去幫助學生

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Sungsilai 發表於 23-11-22 19:14
家長先係最大責任囉...相信教育局、學校、老師、社工已經用左好多策略去幫助學生
...
其實家長、學校都好大責任,幼稚園應該教番 A for Apple B for Boy C for Cat 而唔係 A for Astronaut,搞到啲家長盲追深嘅教育

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

esmehouse 發表於 23-11-22 19:23
其實家長、學校都好大責任,幼稚園應該教番 A for Apple B for Boy C for Cat 而唔係 A for Astronaut,搞 ...

咁教署應該先出指引,小一面試禁止考認字和數學

beebeeiloveyou    發表於 23-11-23 13:52

伯爵府

...

咁生育率低你都有責任

珍珠宮

...

agree

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

依家啲課程追到氣咳
未吸收都教新野
未固本點培元

懶係多元化
功課種類多到不得了
又紙本又電子

啲功課唔係考小朋友 係考家長有無時間跟

點解生起小 甚至唔生
未生怕生出黎受苦
生左深明,整多個大家更辛苦

話家長怪獸,有時啲野相對
無咁怪獸教育 邊養得到咁多怪獸家長

poodlema    發表於 23-11-23 08:09

子爵府

回覆 elbar 的帖子

我個孫依家都話唔想返工,日日50題數學,做得多唔等於一定識,最重要係老師教得好唔好,重改又話要扣操行分,已經有家長投訴

男爵府

T.T.CatCat 發表於 23-11-22 21:24
回覆 elbar 的帖子

我個孫依家都話唔想返工,日日50題數學,做得多唔等於一定識,最重要係老師教得好唔好 ...

一線津?50題?
重改,即係錯完再錯要扣操行分?
好crazy!

男爵府

Adiezz 發表於 23-11-22 19:39

好肯定、跟著d 小學實有其他野去揀學生, 例如要求interview 時做show and tell 、presentation , 要即場做親子功課、所有課外活動計分、要家長上幾多堂再交assisgments等等!尤其要in3次要揀best of the best 來教個d , 實會出其他招數來揀學生….

男爵府

eightnine89 發表於 23-11-22 20:58
依家啲課程追到氣咳
未吸收都教新野
未固本點培元

好多會話:你係怪獸教育 因為你太緊張 你可以放鬆比小孩自己成長 不用迫小孩上band 1-2, band 3 一樣有好學校 可以入U
Ps : 以上不是我說的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Adiezz 發表於 23-11-22 19:39

大抽獎唔洗面試

大宅

李豆豆 發表於 23-11-22 21:59
大抽獎唔洗面試

抽到寶校,你都想轉出來啦

子爵府

chanti 發表於 23-11-22 21:46
好肯定、跟著d 小學實有其他野去揀學生, 例如要求interview 時做show and tell 、presentation , 要即場做 ...

而家練show and tell等面試技巧, 課外活動, 考cert 拎獎 好多家長都做緊,禁咗考學術起碼減少催谷超前學習

男爵府

Adiezz 發表於 23-11-22 22:18
而家練show and tell等面試技巧, 課外活動, 考cert 拎獎 好多家長都做緊,禁咗考學術起碼減少催谷超前學習 ...

到時候唔考學術反而仲唔簡單…eg 比篇文你要你即場睇、然後做presentation …拿、冇考學術架有d 考乘除數、但不是直接問、用故事形式去問…(而家已經有學校係咁考)、拿、冇考學術架

子爵府

回覆 marblecake88 的帖子

琥珀宮

elbar 發表於 23-11-22 16:33
近期發生多宗學生自殺事件,引起全城關注。教育局局長蔡若蓮今日(22日)書面回覆議員質詢時表示,過去3年 ...

取消所有考試測驗就攪掂啦

伯爵府

elbar 發表於 23-11-22 16:33
近期發生多宗學生自殺事件,引起全城關注。教育局局長蔡若蓮今日(22日)書面回覆議員質詢時表示,過去3年 ...

諷刺的係局長自己個仔都係自殺

伯爵府

mandy952 發表於 23-11-22 23:26
取消所有考試測驗就攪掂啦

咁抽獎入大學?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊