自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我係非常討厭,唔理佢又唔係,响街連的士司機都唔願載佢,又呢樣又果樣,亂講嘢得罪親戚朋友,失禮醜態百出真心唔明重以為自己好得意

公爵府

幾日一次先?識得有人,日日都醉。真係同吸毒同級

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

會,因為傷身,嘥錢,危險

大宅

iki 發表於 23-12-15 17:45
我係非常討厭,唔理佢又唔係,响街連的士司機都唔願載佢,又呢樣又果樣,亂講嘢得罪親戚朋友,失禮醜態百出 ...

錄低佢嘅醜態,到佢醒時俾返佢睇

伯爵府

選另一半見佢咁唔會考慮

伯爵府

以前個朋友,好鍾意飲酒,成日飲醉不停講講講,好煩

水晶宮

經常如此?咁就好大問題。

象牙宮

親戚係咁,好憎見到佢,
佢屋企人先慘,日日飲醉發顛,
酒醒唔知發生過咩事.

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

識人親友係咁,聽佢講好恐怖,

正常嘅時侯gentleman, 發癲嘅時侯好似想殺人(e. g. 發惡鬧人、打爛嘢、撩是鬥非等等)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Jane1983 發表於 23-12-15 19:20
經常如此?咁就好大問題。

以前係返親男家佢覺高興就飲,兩老走咗就高唔高興都飲,出街食嘢又飲,自己响屋企又自飲,早前係因為隻手成日痛到瞓唔到,飲咗先好瞓喎,而家就無原因都要飲

子爵府

iki 發表於 23-12-15 20:08
以前係返親男家佢覺高興就飲,兩老走咗就高唔高興都飲,出街食嘢又飲,自己响屋企又自飲,早前係因為隻手 ...

有親戚又係咁,四十出頭就又係整親隻腳,返唔到工就係咁喺屋企飲,跟住半年內就飲死咗

公爵府

iki 發表於 23-12-15 20:08
以前係返親男家佢覺高興就飲,兩老走咗就高唔高興都飲,出街食嘢又飲,自己响屋企又自飲,早前係因為隻手 ...

有D似病態呢
不過咁大個人如果勸佢唔聽
身邊人可以點

水晶宮

回覆 iki 的帖子

咁要諗戒酒方案了。

公爵府

ARabbit 發表於 23-12-15 20:19
有D似病態呢
不過咁大個人如果勸佢唔聽
身邊人可以點

而家完全溝通唔到架,唔知係飲得多定年紀大,講咗做咗d嘢成日都唔記得,佢講嘢我唔明,我講咩佢又好似冇聽過、已經習慣無興趣同佢講嘢

公爵府

iki 發表於 23-12-15 20:25
而家完全溝通唔到架,唔知係飲得多定年紀大,講咗做咗d嘢成日都唔記得,佢講嘢我唔明,我講咩佢又好似冇聽 ...

任何嘢
一上癮就係佢控制你
而唔係你控制佢...

飲咁多酒
會唔會有抑鬱或心病果D解唔開呀?
希望可找到方法擺脫個癮

子爵府

mercurycc 發表於 23-12-15 19:23
親戚係咁,好憎見到佢,
佢屋企人先慘,日日飲醉發顛,
酒醒唔知發生過咩事. ...

Exactly! 我曾經係受害人。
醉左唔認醉,飲醉後的行為全部唔記得。
如果飲醉淨係嘔同訓到死豬都由佢,但又唔係,醉左又要扮正常,但又唔係正常woh,自己全部唔記得,醒左話佢又唔認、唔會say sorry!
直至某天我錄低所有醉酒發癲的行為,先開始冇得唔認。
所以我好憎飲酒、也好憎人飲酒。好憎懶高級研究紅酒的人,渲染到飲酒係高級嗜好。
咁當然上癮果個自己幫唔落先,但呢d 野,針唔吉到肉唔知痛。

子爵府

iki 發表於 23-12-15 20:25
而家完全溝通唔到架,唔知係飲得多定年紀大,講咗做咗d嘢成日都唔記得,佢講嘢我唔明,我講咩佢又好似冇聽 ...

好好傾下,就算吵架都要傾下。
如果佢重視個家的話,鼓勵下佢飲少d。
我都過了一段黑暗日子,但幸好有改善。

公爵府

j2j2 發表於 23-12-15 20:56
好好傾下,就算吵架都要傾下。
如果佢重視個家的話,鼓勵下佢飲少d。
我都過了一段黑暗日子,但幸好有改善 ...

佢有千百個藉口要飲,重要飲啤酒都可以好滿足,大罐裝要半打以上,飲到飽都要飲,情願唔食飯都要飲,紅酒一支要飲曬,韓國燒酒,唔理平貴係酒就啱

珍珠宮

iki 發表於 23-12-15 21:09
佢有千百個藉口要飲,重要飲啤酒都可以好滿足,大罐裝要半打以上,飲到飽都要飲,情願唔食飯都要飲
...
有冇食煙。
如果食煙+飲酒 = 好快升天

公爵府

anna59 發表於 23-12-15 21:12
有冇食煙。
如果食煙+飲酒 = 好快升天

煙貴就介咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊