自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

我知bk有唔少恩愛夫妻,但我自己眼見身邊親戚和朋友同事case唔少都系男人靠唔住 包括表面嘅好好先生,最近網上睇左一個視頻,嗰d乜乜婚姻心理專家,道出好多女人唔想知嘅大部分男人真實心理,聽完覺得都幾恐怖又真實,只是比我想像中更衰,只是男人會偽裝唔比女人知而己(嗱,我唔系指全部男人) 總有例外嘅

咁啱今日聽到一個遠房親戚嘅事,佢老婆幾年前癌症走左,親戚話佢老婆走左唔夠半年就帶另一個女人回家(可能老婆在生時已有小三)佢老婆都幾叻搵到錢㗎,有屋有車位,而家同小三可享受呢份財富了,子女好似乜都無,無留遺囑

珍珠宮

回覆樓主:

所以女人真系要愛自己多啲,唔好為個衰男人搞到自己周身病,女人好多時婦科病癌症都是被氣出來

pansy888hk    發表於 23-12-25 23:49

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

聰明女人係唔會結婚的,自己一個仲開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-12-23 16:41
我知bk有唔少恩愛夫妻,但我自己眼見身邊親戚和朋友同事case唔少都系男人靠唔住 包括表面嘅好好 ...

子女乜都冇只會因為有遺囑,你應該知d唔知d,人已不在,你冇謂網上講親人私事了!

侯爵府

回覆樓主:

有健康同錢, 已是9成生活所需
幾時輪到男人, 好男難求不強求

公爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

竇漪房 發表於 23-12-23 16:49
子女乜都冇只會因為有遺囑,你應該知d唔知d,人已不在,你冇謂網上講親人私事了!
...

未必 或者物業連車位都係長命契
銀行戶口又聯名既
個男人自不然持有曬
個老豆生勾勾響度 仔女有咩遺產!?

珍珠宮

agee 發表於 23-12-23 16:56
有健康同錢, 已是9成生活所需
幾時輪到男人, 好男難求不強求

好多女人都戀愛腦 或者婚姻中被男人背叛出賣過唔到嗰關,hurt左嘅心需要時間過渡吧,女人要自強,同埋唔好將愛情睇得咁偉大神聖,愛情只是生活一部分更不是必須品,婚姻本質可能只是一個合伙關係,男人系原始雄性動物,最重要是性和繁衍後代

yeung_ma    發表於 23-12-26 20:38
pansy888hk    發表於 23-12-25 23:53

珍珠宮

竇漪房 發表於 23-12-23 16:49
...

呢類case相信大把,我無指名道姓喎,你睇下李龍基,7層物業比晒嗰女人,子女一間都無

男爵府

如冇遺囑同死者資產多過5O萬,仔女一定有得分遺產既。不過,長命契樓同聯名户口就另計,宜家依個年代,如女人仲用長命契同聯名户口,只可怪女既吾識法律,吾識保障自己同仔女。

珍珠宮

GreenMaDad 發表於 23-12-23 17:12
如冇遺囑同死者資產多過5O萬,仔女一定有得分遺產既。不過,長命契樓同聯名户口就另計,宜家依個年代,如女 ...

弱弱一問另一情況,如果一間居屋如果只有男方名,女方走左,咁間屋依家都系男人名下,子女一樣無份,呢個情況系咪加埋女方名做長命契好d?

水晶宮

唔可以一概而論,有靠得住,有靠唔住。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

公道點講, 男既係衰格. 女既搵到錢。但「有車有樓」的遺產我點都信個男點都有份出力貢獻. 5好講到仔女應得應份。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kwhkwh 發表於 23-12-23 17:28
公道點講, 男既係衰格. 女既搵到錢。但「有車有樓」的遺產我點都信個男點都有份出力貢獻. 5好講到仔女應得 ...

我都唔明 而家是但死一個老豆老母就諗住有錢分係咩心態⋯⋯
上一代未行曬 就諗住接手啲財富

珍珠宮

我知bk有唔少恩愛夫妻,但我自己眼見身邊親戚和朋友同事case唔少都系男人靠唔住 包括表面嘅好好 ...

大陸名句, 靠山山會倒, 靠人人會跑, 靠自己豐衣足食

我淨係知,靠自己個心最踏實

小心簽任何文件, 奪命金要返睇...返睇....再返睇

水晶宮

一人一讓步 發表於 23-12-23 16:47
聰明女人係唔會結婚的,自己一個仲開心。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 23-12-23 17:34
我都唔明 而家是但死一個老豆老母就諗住有錢分係咩心態⋯⋯
上一代未行曬 就諗住接手啲財富
...
以前都有既,不過5會咁揚咁講。
而家堂堂正正咁講。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

其實只要自己有點能力,唔需要理對方靠唔靠得住
黎一個測試,如果得番自己一個,能否唔降級情況底下繼續生活?如不能,煩請自我進步

yeung_ma    發表於 23-12-26 20:39

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-12-23 17:40
以前都有既,不過5會咁揚咁講。
而家堂堂正正咁講。

而家社會風氣係咁
好誇張,俗啲講叫早作部署
父母輩一方去咗,仔女係即時搵律師問
我有同學做律師,話日日都有客俾錢諮詢呢啲問題

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊