自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以往既自己一直都係做緊重覆既野 , 無物質無咩慾望 , 後生時都做過少少任性既事 , 宜家中年又真係無咩特別想要既野 , 食又無特別要求 , 玩又無咩活動好大衝動想做 , 想退休自由自在但又經濟唔許可

見到好幾位長輩 , 佢地既人生都係返工 , 照顧家庭等等 , 佢地無咩自己既理想 , 一切以家人行先 , 其實作為佢家人係覺得佢係好可憐 , 愛家人多過愛自己

想學下愛自己多 d / 對自己好 d , 其實即係做 d 咩

男爵府

我會在容許及安排好的情況下,放下家庭,放下其他事

自己一個人去旅行
自己一個人睇一場電影
有時自己一個人食餐好的獎勵自己
買自己想買的野
學細個時冇機會學的野,例如學琴等等

水晶宮

現在我也好像屬於自己!一切要照顧家人!我想做自己喜歡做的事!放放假!休息一下

伯爵府

回覆樓主:

我愛自己既方法係咩都唔洗做,食自己鐘意既食物,飲自己鐘意既酒,日日訓到自然醒,扮靚自己,冇責任冇負擔,身邊人都愛錫自己

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

shirley784 發表於 23-12-24 21:45
以往既自己一直都係做緊重覆既野 , 無物質無咩慾望 , 後生時都做過少少任性既事 , 宜家中年又真係無咩特別 ...

諗咗自己、先諗人、顧咗自己、先照顧人~

嚴格嚟講、就是有點自私?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

以往既自己一直都係做緊重覆既野 , 無物質無咩慾望 , 後生時都做過少少任性既事 , 宜家中年又真係無咩特別 ...

我覺得愛自己,係唔好批判自己,責備自己

水晶宮

回覆樓主:

可能到樽頸位,同D朋友呻下有用/约朋友去玩下如行山/唱K/食好嘢(上面平靓正)

子爵府

其實有能力照顧家庭,點算可憐? 非常有貢獻就真。愛自己首要建立興趣,否則退休都係行屍走肉過日子。

侯爵府

2023年兔年勳章

首先要有Me Time 可以做自己喜歡嘅嘢,不論食玩瞓Hea過躺平……
家庭、家人、自己,都要分配得宜!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

回覆樓主:

吾好迫自己做D自己吾願意的事。
能力所及,買/食自己喜歡的野。
舒發(洩)自己的感覺。
親親大自然。

水晶宮

在我黎講,係做自己想做既事
例如,我今晚唔想煮飯,只想煲劇
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

2024年龍年勳章

做自己想做既事,自己想食既嘢,唔使就人,先為自己諗,再諗其他人。但我覺得仔女開始大,先會開始做到!

大宅

在我來講,半百了,自己意願行先;
那些強加的責任,「你有能力就是應該應份」的責任,我現在會說不。

大宅

Ahbee02 發表於 23-12-24 21:53
我會在容許及安排好的情況下,放下家庭,放下其他事

自己一個人去旅行

大宅

大力大力 發表於 23-12-24 22:03

我覺得都唔算係自私,反而係有返自已

水晶宮

回覆樓主:

做自己想做嘅事,增值自己,豐富自己,唔好勉強自己下下去遷就別人,唔願意時要學識說不,尊從自己內心

男爵府

2024年龍年勳章

就係要自私啲囉。
但人總是犯賤嘅,平時對自己唔好嘅人點都係做唔到自私呢個行為。

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

對自己好就要多做對自己身心有益嘅事

身:食健康啲、著好啲、做運動保持狀態...
心:做啲令自己快樂+滿足嘅事...

男爵府

做自己鐘意同舒服既事,令自己開心啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 23-12-24 22:03

都吾係
只係吾好怕人點諗點睇
忘記左聽下自己內心
冇左自己興趣生活朋友
日日返工放工屋企人
又返工放工屋企人

係明就會明

首頁

尾頁