自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

衛生署好似免費資助香港人進行大腸鏡檢查, 請問是否去基層醫生登記,然後接受服務便可以?通常係唔係唔使出錢 ?有冇人試過?

聽新聞話定額資助$8500 作為大腸鏡檢查, 如果切除息肉定額資助$7800, 因未做過,所以請問市價幾多錢? 通常自己要補貼幾多呢? 謝謝大家

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

到指定年齡去普通醫生登記
會比個套裝你自己留大便
之後拎返醫生度
驗左有報告會通知你 免費
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

應該先留大便驗下有冇隱血,冇的話唔會安排照腸,有風險先要照,我自己係法國醫院搵外科醫生照過,住一晚照腸胃鏡,兩萬幾

伯爵府

可愛教主2 發表於 23-12-29 21:57
衛生署好似免費資助香港人進行大腸鏡檢查, 請問是否去基層醫生登記,然後接受服務便可以?通常係唔係唔使 ...

去相關醫生診所登記,先驗大便,唔使比錢,有隱血先會安排照大腸鏡,無就可兩年後再驗大便

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實都好難捉到有隱血 我有腸醫生朋友,佢日間手術中心做萬頭左右照埋胃鏡都係多幾千

珍珠宮

廷廷媽 發表於 23-12-29 22:15
應該先留大便驗下有冇隱血,冇的話唔會安排照腸,有風險先要照,我自己係法國醫院搵外科醫生照過,住一晚照 ...

明白 。
請問普通身體檢查驗大便有冇隱血,是否都驗到?因為剛巧今日做身體檢查,如果本身report冇事,而政府又唔係硬包一次免費驗腸,咁我未必做喇。 啲人話條腸如over age 40,就十年照一次, 仲諗住如果政府免費,就照下

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

可愛教主2 發表於 23-12-30 18:44
明白 。
請問普通身體檢查驗大便有冇隱血,是否都驗到?因為剛巧今日做身體檢查,如果本身report冇事,而 ...

要搵有參加政府篩查計劃嘅醫生,先至有政府個檢測隱血套裝比你做化驗

珍珠宮

可愛教主2 發表於 23-12-30 18:44
明白 。
請問普通身體檢查驗大便有冇隱血,是否都驗到?因為剛巧今日做身體檢查,如果本身report冇事,而 ...

呢個計畫唔係滿50歲先有得免費?

珍珠宮

平平常常 發表於 23-12-30 22:15
呢個計畫唔係滿50歲先有得免費?

好似話係 所以替屋企人問

伯爵府

回覆樓主:

大約2年前曾提交申請,到10月有機構聯絡,問咗幾條問題,判斷合唔合資格就安排到威爾斯醫院聽講座、度高磅重、量血壓、抽血,自行留便交去指定收集點,3星期後收到驗血報告,若大便冇異常就唔會通知。
以上費用全免。

珍珠宮

Hanayori 發表於 23-12-30 22:43
大約2年前曾提交申請,到10月有機構聯絡,問咗幾條問題,判斷合唔合資格就安排到威爾斯醫院聽講座、度高磅 ...

唔該曬
想問一句 ,普通出面身體檢查,有時都會交大便樣本,是否嗰個樣本都check到一啲基本嘢? eg 隱血 ,如果係我就唔重覆喇

珍珠宮

Hanayori 發表於 23-12-30 22:43
大約2年前曾提交申請,到10月有機構聯絡,問咗幾條問題,判斷合唔合資格就安排到威爾斯醫院聽講座、度高磅 ...

我起初以為點都有得照腸,咪就照下,原來要發現有問題先畀免費照

伯爵府

可愛教主2 發表於 23-12-30 23:10
我起初以為點都有得照腸,咪就照下,原來要發現有問題先畀免費照
...

出面身體檢查都係隱血測試,如果2年內曾做此測試就唔資格做篩查,我2年多前做過,所以比我測試。
如果發現有問題可以轉介進一步檢查或自行揾私家,但無提及轉介嘅是否免費。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

可愛教主2 發表於 23-12-30 23:09
唔該曬
想問一句 ,普通出面身體檢查,有時都會交大便樣本,是否嗰個樣本都check到一啲基本嘢? eg 隱血 ...

yes, body check 驗大便就係驗有冇隱血,驗到有的話就會建議你去照腸,政府呢個篩查都係驗大便呢個,所以唔會望有得照腸,即係報告結果有問題

子爵府

醒目開學勳章

好似家族有人有大腸癌都唔可以參加

水晶宮

heiheigirl 發表於 23-12-31 00:55
好似家族有人有大腸癌都唔可以參加

點解? 唔係更加要去check?

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

廷廷媽 發表於 23-12-31 00:53
yes, body check 驗大便就係驗有冇隱血,驗到有的話就會建議你去照腸,政府呢個篩查都係驗大便呢個,所以 ...

請問大便驗隱血, 係咪即係”糞便潛血”相同?因為我個body check報告係咁叫,唔肯定係咪相同test, thanks!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

年齡到50歲以上從未做過大便篩查,大腸癌檢查先可以做政府個大腸癌篩查,即係話曾經在其他地方做過身體檢查,而又做過大腸癌篩查就不合資格
即係如果已經到50歲而每年都有做全身檢查,已計劃裏面包埋大腸癌篩查就不合資格啦
再簡單啲講從來冇做過腸鏡,冇做過大便驗血而年紀又超過50歲以上先合資格
因為政府嗰個係屬於首次,係預防性,發現有瘜肉就會轉介去專科跟進,如果發現冇瘜肉,個計劃就會完,之後要自己自行跟進

別墅

yan12345678 發表於 23-12-31 02:30
年齡到50歲以上從未做過大便篩查,大腸癌檢查先可以做政府個大腸癌篩查,即係話曾經在其他地方做過身體檢查 ...

點樣申請

象牙宮

大腸癌篩查計劃2023資格一覽
大腸癌篩查計劃主要為沒有相關病徵的人士進行檢測,從而識別患者或有較高風險患病的人士,以便及早治療,改善治癒成效。大腸癌篩查計劃採用大便隱血測試作為主要篩查工具。

如果大便隱血測試結果呈陽性,參加者需接受大腸鏡檢查,以找出大便帶隱血的原因。因此,計劃是針對那些沒有病徵而適合進行大腸鏡檢查的人士。

只要滿足以下4個條件,即可約見已參與計劃的基層醫療醫生,免費進行大便隱血測試。
年滿50-75歲、持香港身份證#或豁免登記證明書香港居民 (1947-1973)
已加入醫健通 (電子紀錄互通系統)
兩年內未曾參與政府大腸癌篩查計劃
沒有大腸癌症狀、有高風險因素的人士*

大腸癌篩查計劃流程是怎樣?
1. 登記電子健康紀錄互通系統:可按此 遞交登記申請
2. 約見參加計劃的基層醫療醫生:
3. 與基層醫療醫生會面:
診症當日須出示香港身份證或豁免登記證明書

醫生會先評估求診者是否適合參加計劃
簽署同意書,正式登記加入計劃
獲派發有關計劃的資料及大便隱血測試採便管

4. 在家自行採集大便樣本
5. 將樣本交到指定收集點
6. 等待醫生通知大便隱血測試結果

我都想去檢下。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊