自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

見好少人講佢2個,大部份都集中係講城城個look的確係好笑,未睇既又唔驚劇透先好睇埋落去

戲入邊,胡定欣角色係一個家庭主婦
嫁左比林家棟呢個的士佬之後就同99屈左係個公屋單位入邊
因為99唔執屋所以一直都住得唔舒服(題外話鮑姐真係做得勁搞笑)
直到佢大肚7,8個月先逼到林家棟呢個唔湯唔水既男人開始諗去搵老豆借錢上樓
佢扮演既係一個家庭女性,表面上的確係靠家庭支柱即係林家棟養
但其實背地裡係睇得出佢硬食好多野令林家棟唔使煩其他野
同埋佢本身都係女強人性格,只係冇咩機會比佢流露出黎

張可頤做既角色岩岩係相反,佢係職場女強人,冇感情生活
佢又的確係做到我舊公司女上司個種剛烈既感覺,見到佢係會打一打冷震個種
可想而知張可頤對呢類角色應該都真係駕輕就熟
但呢類人其實唔係完全冇野焦慮,相反只係一直忍住唔發作
一發作就會知道佢地究竟承受左幾多壓力唔敢釋放,直到忍唔到為止

呢套之所以會抽起條筋推介,一來係因為我係佢2個身上見到好多朋友既影子
另一個原因純粹覺得套戲好似比人壓緊,場次又冇咩,睇下幫到幾多就幾多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得胡定欣演得幾好,張可頤戲份唔算多發揮唔大,少少可惜。姜大衛超正,演技真係一流。我都係好推薦大家去睇臨時,因為真係一套有誠意的喜劇,唔係胡胡鬧鬧嗰d

大宅

2024年龍年勳章

rayrayus 發表於 24-2-13 00:04
我覺得胡定欣演得幾好,張可頤戲份唔算多發揮唔大,少少可惜。姜大衛超正,演技真係一流。我都係好推薦大家 ...
呢套都係「胡鬧」架啦,但胡鬧得好睇,節奏幾好,明快
但你都會心痛3個男主角,時勢問題被逼做賊

大宅

2024年龍年勳章

rayrayus 發表於 24-2-13 00:04
我覺得胡定欣演得幾好,張可頤戲份唔算多發揮唔大,少少可惜。姜大衛超正,演技真係一流。我都係好推薦大家 ...
同埋導演都幾有本事,戲入邊既胡定欣,唔似平時劇入邊既胡定欣,但又做得出個款角色味道出黎

珍珠宮

Karenlaw2 發表於 24-2-12 23:50
見好少人講佢2個,大部份都集中係講城城個look的確係好笑,未睇既又唔驚劇透先好睇埋落去

戲入邊,胡定欣 ...
想睇,但我依邊每日得一埸9點幾,睇完好夜

大宅

2024年龍年勳章

三國1 發表於 24-2-13 00:23
想睇,但我依邊每日得一埸9點幾,睇完好夜
所以我話佢比其他戲「恰緊」就係呢個意思

珍珠宮

Karenlaw2 發表於 24-2-13 00:24
所以我話佢比其他戲「恰緊」就係呢個意思
連套垃圾片都有11場,有病架

翡翠宮

畀面勳章

呢套戲係愛奇藝出品,我發覺但凡是大陸資金的戲係香港都好少場次上映,之前流浪地球都係。

香港電影圈的眼界/心胸真係好窄
日日是好日

大宅

2024年龍年勳章

mother904 發表於 24-2-13 00:30
呢套戲係愛奇藝出品,我發覺但凡是大陸資金的戲係香港都好少場次上映,之前流浪地球都係。

香港電影圈的眼 ...
上年梁家輝有套我愛你聽人講幾好睇,但又係冇咩似樣場,最後冇睇覺得好可惜,所以今次一見有場點都睇左先

子爵府

2024年龍年勳章

飯2 隔5分鐘一場,講緊係好多戲院都係咁
反而臨時得早同尾場,好唔公平
所以點解飯2拎第一
attach1/tmp/php1ncJpg
attach2/tmp/phpWihqiK

大宅

2024年龍年勳章

ilovepizza 發表於 24-2-13 00:49
飯2 隔5分鐘一場,講緊係好多戲院都係咁
反而臨時得早同尾場,好唔公平
所以點解飯2拎第一
霸戲攻心

ChloeBiluku_FB    發表於 24-2-24 22:40

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

即係呢套戲喺香港比人打壓

子爵府

回覆樓主:

塲次咁少,票房低總有原因。
上個月喺深圳睇左,唔錯。

翡翠宮

回覆樓主:

我一開始已經係想睇呢套,2個女角我不嬲都好鍾意,但見到場次咁少,好替呢套戲不值,其實咁樣好唔公平囉!!

令我對飯2好反感,即使去到戲院買唔到飛,都唔會睇飯2

伯爵府

戲入邊,胡定欣 ...

Support

伯爵府

回覆樓主:

我昨晚都睇左,十分認同樓主觀點,胡+張真係好正!

侯爵府

香港電影圈的眼 ...

成日出嚟講话政府唔支持電影界嗰位姓田嘅,又唔見佢反映自己影圈+戲院商圍威喂現象

珍珠宮

香港電影圈的眼 ...

以為比咗錢排院線就有,原來又要靠關係 ,想睇郭富城,但只有一早一晚埸

侯爵府

我都想去支持下,唔知套戲上到幾時

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

戲入邊,胡定欣 ...

老公同奶奶今日去睇
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊