自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女排隊打韆鞦,韆鞦得兩個,所以左面同右面各一條隊,阿女排右面,俾後面個大陸女人打尖,個女人本身排隊都借啲e少少咁迫阿女去旁邊,我個女又唔出聲,話以為佢大份先咁迫,到前面小朋友落黎,到我個女之際,個大陸女人真係即刻拉佢個細仔上韆鞦,真係火都黎,即刻上前同佢理論,佢一開始話我個女咁大個要去外面個公園玩(根本廢話,我個女8歲)公園寫明適合5至12歲。
因為我朋友自己排左面韆鞦,想玩下,佢係成年人,當然唔可以玩,所以佢都知衰,坐咗30秒唔夠就起返身,整個過程個大陸女人望住。
當個大陸女人打我個女尖我朋友即刻出聲叫住佢話佢打尖,個大陸女人即刻不斷執住黎講,我朋友坐咗落去係唔啱,事實我朋友係唔啱,我地都承認咗唔啱,所以唔夠30秒即刻起返身。
但唔代表佢可以打右面尖,之後佢仲話算數,俾我地玩先,我當然唔會算數,不斷話係佢打尖,唔好話俾我先,佢問我想點,一係報警,我話根本唔需要浪費警力。
之後搵公園管理員黎,俾佢同佢老公講先,佢地只係不斷話我朋友咁大個坐落去左面韆鞦唔啱,但完全唔講佢明明排緊我個女後面突然打尖嘅事,仲話我地霸哂兩邊韆鞦,話本來佢地都唔同我計較,話我找佢麻煩。
其實睇得出佢老公都知佢老婆衰,不過死撐個老婆,最後管理員做和事佬話兩邊都一人讓人步,當我想出口再講時,管理員拉住我手臂細細聲講話,算啦,啲大陸人係咁,唔好同佢嘈,可能管理員真係見得太多,見怪不怪,之後散場,胃痛。。。。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

amychiu106 發表於 24-2-16 18:03
阿女排隊打韆鞦,韆鞦得兩個,所以左面同右面各一條隊,阿女排右面,俾後面個大陸女人打尖,個女人本身排隊 ...

“你朋友坐咗落去30秒都唔够係唔啱” 呢句唔明

大宅

amychiu106 發表於 24-2-16 18:03
阿女排隊打韆鞦,韆鞦得兩個,所以左面同右面各一條隊,阿女排右面,俾後面個大陸女人打尖,個女人本身排隊 ...

同小朋友去公園真係好麻煩,真係乜嘢麻煩人都有

別墅

靚靚C9 發表於 24-2-16 18:08
“你朋友坐咗落去30秒都唔够係唔啱” 呢句唔明

因為我朋友自己排左面韆鞦,想玩下,佢係成年人,當然唔可以玩,所以佢都知衰,坐咗30秒唔夠就起返身,整個過程個大陸女人望住,當個大陸女人打我個女尖我朋友即刻出聲叫住佢話佢打尖,所以個大陸女人即刻不斷執住黎講

水晶宮

回覆樓主:

遇到呢啲人係唔好彩,我會算數冇咁得閒同呢啲人嘈,宜家係望下M痛女都會比人鬧嘅年代,要有心理準備,唔駛太上心

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

amychiu106 發表於 24-2-16 18:12
因為我朋友自己排左面韆鞦,想玩下,佢係成年人,當然唔可以玩,所以佢都知衰,坐咗30秒唔夠就起返身,整 ...

I see

別墅

onion555 發表於 24-2-16 18:11
同小朋友去公園真係好麻煩,真係乜嘢麻煩人都有

係,我好怕去公園,由其韆鞦,每個人自律玩兩三分鐘再排就最好,但根本無可能,連排隊咁少嘅事都要費心

別墅

管理員冇講錯,大陸人係咁
我平時鬧完就算

侯爵府

其實你叫管理員來做咩呢? 摘佢名? 禁制佢個小朋友 3 個月不得入公園? 畀警告你自己個朋友, 成年人唔好玩小朋友的千秋?

你地兩邊都有唔啱, 咪 super 打和囉, 小小事攪著管理員做咩?

子爵府

大陸人好鍾意打完人尖之後就話讓人。我都試過去海洋公園,後邊一班大陸人又係咁樣向前推打尖,跟住我望住佢哋話你打尖排返去後邊,之後佢哋又係話讓你先讓你先,我話讓你個頭係你打尖。

別墅

Prosperous 發表於 24-2-16 18:22
其實你叫管理員來做咩呢? 摘佢名? 禁制佢個小朋友 3 個月不得入公園? 畀警告你自己個朋友, 成年人唔好玩小 ...

因為我地一開始嘈時,佢叫我報警,我話唔需要浪費警力,可以叫管理員黎評理,佢話好,我話咁一齊去搵管理員,但佢話佢唔得閒理我,話要搵就叫我地自己去搵,如佢所願

侯爵府

amychiu106 發表於 24-2-16 18:26
因為我地一開始嘈時,佢叫我報警,我話唔需要浪費警力,可以叫管理員黎評理,佢話好,我話咁一齊去搵管理 ...
評來做咩呢? 真心唔明!

男爵府

zitamamama 發表於 24-2-16 18:22
大陸人好鍾意打完人尖之後就話讓人。我都試過去海洋公園,後邊一班大陸人又係咁樣向前推打尖,跟住我望住佢 ...

我試過係海洋公園排緊既時候,排我後面3個小妹妹成日諗點打尖,直情開口問隔離果行叔叔,可唔可以俾佢地排上去(係排去隔離果行個叔叔前面,一個行前面應該有十幾人)

別墅

Prosperous 發表於 24-2-16 18:29
評來做咩呢? 真心唔明!

因為道理係自己果邊,要據理力爭,為自己所做嘅事承擔,道理係自己果邊就唔需要退讓,話俾小朋友知唔好怕事,需要時就要出聲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔好理你個朋友,扮唔識呀嘛 ~ 成年人嘅行為,等佢自己處理,做咩比人拉埋一齊講?你只要為自己同你看管嘅未成年小朋友負責。

珍珠宮

其實你叫管理員來做咩呢? 摘佢名? 禁制佢個小朋友 3 個月不得入公園? 畀警告你自己個朋友, 成年人唔好玩小 ...

我都有同感,大家都有唔啱,50步笑100步,何必去煩其他人

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主你打字唔分段好難睇啊

別墅

bobomia 發表於 24-2-16 18:49
樓主你打字唔分段好難睇啊

唔好意思,下次會留意

公爵府

回覆樓主:

最怕去玩遇到D人打尖
又要嘈交
好掃興

你朋友玩時佢唔滿意
如果佢覺得自己有道理
可以當時直接話你朋友
唔應該打尖

大宅

左邊還左邊,右邊還右邊,左邊大人坐落去唔岩關右邊打尖咩事?
呢啲叫轉移視線,佢明知自己打尖錯就特突搵其他野黎講,你地又真係比佢轉移視線話樓主唔岩,樓主有咩唔岩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊