0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

朋友話我餵緊隻奶粉甜,我又唔係好覺,我個B又飲得好地地,定真係轉過第二隻好?

複式洋房

你想搵隻淡味嘅可以試下Enfinitas,佢隻味道都似人奶咁淡淡地,同埋有乳鐵蛋白,我自己覺得幾好

複式洋房

唔好主觀願望以為唔甜呀,你拎多幾隻sample,同時開黎compare下,無對比無傷害咖,同埋大人味蕾可能無咁敏感,少少甜有時可能唔係好覺

洋房

MandyYang0112 發表於 24-2-23 18:04
唔好主觀願望以為唔甜呀,你拎多幾隻sample,同時開黎compare下,無對比無傷害咖,同埋大人味蕾可能無咁敏 ...

同意,雖然依家好多奶粉都無蔗糖,但係有啲會為左迎合BB口味會加啲唔知咩落去,BB食耐左就麻煩

複式洋房

聽人講奶粉甜嘅話可能會有手尾,例如會愈食愈甜,之後又或者會容易蛀牙心臟病etc

洋房

chuchuuuu 發表於 24-2-23 17:49
你想搵隻淡味嘅可以試下Enfinitas,佢隻味道都似人奶咁淡淡地,同埋有乳鐵蛋白,我自己覺得幾好 ...

我都餵緊呢隻喎...enfinitas易夾少少,我試過幾款,個B唔係唔肯飲就痾唔出屎

大宅

回覆 BellaChangbb 的帖子

我覺得個B夾到奶粉又未至於要換,我小朋友就飲開金裝美素,無蔗糖,聞落吾甜

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以睇下奶粉的成份,唔好揀有䉀糖的,所以揀咗美素金裝,因為慣左甜味就唔鍾意淡味食物,而且太多糖都唔健康

別墅

我仔飲開美素金裝,佢寫明無添加蔗糖同雲尼拿香料,我自己都試過少少,~同埋我仔都算食得,便便都得,所以都好放心

大宅

虎到金來勳章

我bb飲美素金裝 當初揀佢係因為貪佢口味淡 唔甜唔惹痰 bb消化同埋吸收都好好

大宅

我B飲美素冇蔗糖,你都可以比BB試下,so far bb飲得幾健康

大宅

我都覺得bb夾隻奶粉,日日有便便,都可以唔使轉奶粉。我仔飲美素金裝,無加蔗糖唔太甜

大宅

回覆 BellaChangbb 的帖子

睇下成分表係咪無添加蔗糖香精之類,確實奶粉含蔗糖會對bb身體健康造成影響,容易養成bb嗜甜,以後添加輔食增加難度,從而變成揀飲擇食,對bb牙齒都有影響,仲易肥胖等等⋯⋯

大宅

幸好香港對嬰兒奶粉成份有嚴格指引.
否則為左迎合香港父母口味, 奶粉廠一定會推出無糖奶粉
個個BB 食到變弱智

其實你地唔好咁癲啦, BB 係需要食糖

別墅

回覆樓主:

當初我就係比bb試幾款奶粉比較下,睇下佢飲邊款便便去得靚,又鍾意飲,唔會扭計,最後揀左金裝美素,我都有睇過佢成分,平均之餘bb消化力幾好,唔好只著重甜唔甜,你可以考慮埋成分同營養價值

複式洋房

BellaChangbb 發表於 24-2-23 17:22
朋友話我餵緊隻奶粉甜,我又唔係好覺,我個B又飲得好地地,定真係轉過第二隻好? ...
最緊要BB夾得到就冇問題, 我個女之前飲個隻奶粉太甜搞到惹痰同咳, 後尾同佢轉飲雅培心美力先冇事, 呢隻聽啲媽媽講口味比較清淡, 冇落蔗糖, 同人奶味道好相似, 阿女都好肯飲

複式洋房

如果真係信唔過自己條脷直接揀隻有寫明無添加蔗糖既囉 而家好多奶粉都有標明 始終d人話加左蔗糖對BB唔好
我自己就餵開Enfa A+ NeuroPro 呢隻仲有好多唔同營養素 我覺得幾好

複式洋房

大人食到既味同小朋友食到既好唔同架喎 如果你朋友都咁講都真係研究下你用緊隻奶粉既成分好的

複式洋房

你而家食緊邊隻奶先?如果BB食得好地地我覺得可以唔轉就唔轉啦 但如果你擔心既都不妨睇下其他家長點講嗰款奶呀

複式洋房

要淡味可以試下Enfinitas 呢隻配方同成份都似母乳 比一般奶粉淡口D 同埋都係標明不含添加糖分ga

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊