自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

攪咁多嘢, 只得1宗違規告得入?

https://www.hk01.com/article/997 ... articlecopy&utm_medium=referral

運輸署去年6月起聯同公共交通營辦商就違規使用2元乘車優惠展開行動,截至去年尾有2,100名懷疑違規使用二元優惠計劃的人士,當時僅一宗交警方跟進。警方最新回覆稱,經調查後,去年12月1日以傳票方式檢控一名49歲男子,他最終於上月20日在東區裁判法院提堂,被裁定違反18項《香港鐵路附例》(第14A條)「沒有繳付車費等」,共被判罰款14,400元。

funfun759    發表於 24-3-8 12:37
E_gold8806    發表於 24-3-7 17:39

大宅

其他嘅係咪都有罰錢,只係有一宗要跟進?

珍珠宮

兩蚊搭車,绝對應該限次數,有上限銀碼

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

嘥氣

放下自在

公爵府

2024年龍年勳章

坐兩個站,上架過海巴,政府又資助咗10幾蚊......

男爵府

咁其他個二千零個係成功罰左錢,定係證據不足?

男爵府

mickeyeva 發表於 24-3-7 15:55

時不時都見歲的女人啫$2

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

罸錢了事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

mickeyeva 發表於 24-3-7 15:55

其實初初推出2元車時,有人提議要好似學生八達通咁實名登記,最後唔知點解又冇左件事,草率推出,未攪到而家咁,嗰時林鄭要威要人讚,附和佢嘅官員未咩都ok就算數

goldpiglet    發表於 24-3-7 18:12

琥珀宮

Ppeace 發表於 24-3-7 16:10
時不時都見歲的女人啫$2

可能係傷殘

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我每朝返工搭巴士$16.5,聽到D聲有超過3份1人系用2蚊車飛。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

點解只係得一單咁少,
平日都見到唔少人用優惠車資,外表唔似 六十以上 或者 傷殘人士。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

TingTing 發表於 24-3-7 15:58
兩蚊搭車,绝對應該限次數,有上限銀碼

X 2

65歲以下、我覺得半費已經可以了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

捉到嘅case有2100
捉唔到唔知有幾多呢

珍珠宮

港鐵做到野!舊年下半年罰款收入有成三百萬,交足功課。其他巴士公司就唔清楚了。

另外,港鐵亦表示,今年6月至12月22日的執法行動中,共向約3,100名違規使用二元優惠計劃人士罰款。以港鐵重鐵附加費今年中加至1,000元計,港鐵罰款收入有310萬元。

原文網址: 2元優惠|運輸署打擊半年執法320次一宗轉警方 港鐵3100人被罰款 | 香港01 https://www.hk01.com/article/975 ... utm_medium=referral

侯爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-7 17:14
捉到嘅case有2100
捉唔到唔知有幾多呢

我經常去不同的港鐵站,我發現99%捉違規用$2都係hea 做,因為港鐵職員係站在付費區內監察入閘的人。當然捉到很少人,正在拍卡入閘的人見到有職員在場,自然會改用成人八達通入閘。

相反,如果職員站在付費區外監察出閘的人,應該會捉到很多,佢地用之前拍$2卡入閘,不能改用成人八達通出閘。

複式洋房

珍珠宮

bks2014 發表於 24-3-7 17:33
我經常去不同的港鐵站,我發現99%捉違規用$2都係hea 做,因為港鐵職員係站在付費區內監察入閘的人。當然捉 ...

查証職員著便衣㗎,個証件都收埋,行埋身邊先會show出嚟,你見著制服嘅唔係捉違規用2蚊㗎。
(我係用傷殘人士兩蚊8達通,被查過幾次)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊