自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

湖南,有一名26歲的女子,經常被父母催婚,因為父母看到別人家的女兒都嫁出去了,還收到了很多彩禮,就非常心動,看到村裡其他人炫耀自己的女婿有房有車,他的父母也著急把女兒嫁出去

女子很努力,終於找到了一個自己喜歡的男子,建立了戀愛關系,可是當她表示自己有男朋友之後,父母問了男朋友的狀況,直接表示不同意

聽話,不要為了愛情就不要面包!

有網友說,每個人都有自己的擇偶標准,雖然現在戀愛自由,但是沒有說婚姻自由,父母的意見在男女婚姻中,還是有舉足輕重的位置,如果父母不同意,那多數是不能結婚的

用心良苦呀
愛情可以當飯食左咩

水晶宮

有時好難,唔係按鈕式,想要乜就有乜。

有得揀,應該無人唔想件個有經濟基礎的吧!

別墅

背景會否差太遠 個人認為中中間間都可接受

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-3-20 10:09
湖南,有一名26歲的女子,經常被父母催婚,因為父母看到別人家的女兒都嫁出去了,還收到了很多彩禮,就非常 ...

有得阻止嗎

大宅

廢柴孖條 發表於 24-3-20 10:14
有得阻止嗎

唔分手唔比返屋企咪得

20150618bb    發表於 24-3-20 13:54

瑪瑙宮

人人都要為自己的選擇自己埋單吧.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Jane1983 發表於 24-3-20 10:12
有時好難,唔係按鈕式,想要乜就有乜。

有得揀,應該無人唔想件個有經濟基礎的吧! ...

well said

朋友啊媽都教佢做女仔要識揀,佢一直揀,……高度,樣貌,人工都有佢嘅標準,所以到而家,就算媽媽走了,佢兩姐妹快50都仲係未搵到啱心水。
反而佢啊哥,仔都十幾歲。

子爵府

Onlok 發表於 24-3-20 10:31
well said

朋友啊媽都教佢做女仔要識揀,佢一直揀,……高度,樣貌,人工都有佢嘅標準,所以到而家,就算 ...

揀唔到單身仲好喇,好過是但揀完之後生活不似預期而唔開心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Onlok 發表於 24-3-20 10:31
well said

朋友啊媽都教佢做女仔要識揀,佢一直揀,……高度,樣貌,人工都有佢嘅標準,所以到而家,就算 ...
你揀人時同樣人地都揀緊人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-20 10:53
揀唔到單身仲好喇,好過是但揀完之後生活不似預期而唔開心

都係嘅。

有時人生係咪一定要唔可以有低潮?都未試過兩個人嘅生活,兩個人嘅情趣,兩個人嘅苦與樂……。
當年……二十幾年前陪過佢去相睇,個男仔其實唔差喎……佢話一啲都唔得……但佢自己又唔會花錢打扮,覺得人家要欣賞佢內在美喎……
真係好有趣

水晶宮

回覆樓主:

可反對但大家感情差,正如同事的妹年薪過百萬,佢男友是大學同學,現畫家,搬咗出去了,好似同居。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

窮男人究竟有幾窮?點窮法?最怕系男家一家好窮,婚後要照顧埋男家一家。

琥珀宮

劫褲濟朋 發表於 24-3-20 10:09
湖南,有一名26歲的女子,經常被父母催婚,因為父母看到別人家的女兒都嫁出去了,還收到了很多彩禮,就非常 ...

呢d野完全唔會比其他人主導,自己話事

子爵府

Onlok 發表於 24-3-20 11:07
都係嘅。

有時人生係咪一定要唔可以有低潮?都未試過兩個人嘅生活,兩個人嘅情趣,兩個人嘅 ...

有時唔一定要試過唔好先知唔好嘅

子爵府

畀面勳章

yuyueng 發表於 24-3-20 11:08
窮男人究竟有幾窮?點窮法?最怕系男家一家好窮,婚後要照顧埋男家一家。

...

係。。家累就慘。。

侯爵府

2024年龍年勳章

木門對木門,竹門對竹門,差距唔可以太大

水晶宮

esmehouse 發表於 24-3-20 11:03
你揀人時同樣人地都揀緊人

咪就係囉!

佢啊媽教得好唔好丫?兩姐妹加埋都有幾層樓,俾一層啊哥一家住。

其實我識幾個單身佢哋嘅要求都幾高下。所以幾十歲都無拍過拖。嫌人矮,嫌人醜,嫌人送嘢cheap...

侯爵府

窮唔係問題,問題係佢點解會窮,冇學歷?懶?唔上進?

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-20 11:14
有時唔一定要試過唔好先知唔好嘅

認同,但有時亦要試過先知自己真正想要乜。人与人,男与女之間相處同獨處真係好唔同。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 24-3-20 11:08

...

我朋友小康之家,當年同個窮男友一齊,我地成班朋友都反對。大約十年前,佢男友搵萬幾,中資公司,份工好穩定,但就冇乜晉升機會,即係繼續喺度做人工都唔會高。佢男友單親家庭,仲有個妹,阿媽冇返工,話搵唔到野做,我地成班朋友都話將來好大機會要同佢阿媽住,仲要照顧埋佢,所以成班一面倒反對。之後朋友同我哋絕咗交,而家唔知佢哋點

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊