自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

呢個鑊新買無耐,點解放一日之後,會咁樣生鏽?
係咪因為有水喺入面?
即係每次用完洗完,要抹到好乾?
如果洗走啲銹跡之後,仲用唔用得?
attach1/tmp/phpxxbzvr

男爵府

有水會生锈, 用完最好開火烘乾抹油,
而家洗走d锈, 開火烘熱用油抹乾淨可以繼續用

翡翠宮

生鐵鑊唔可以用洗潔精洗,每次洗完要抹亁。你試下省走曬d銹,重新開鑊,以後注意保養

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

owla 發表於 24-3-24 03:02
有水會生锈, 用完最好開火烘乾抹油,
而家洗走d锈, 開火烘熱用油抹乾淨可以繼續用 ...

多謝解答

珍珠宮

bb2 發表於 24-3-24 03:04
生鐵鑊唔可以用洗潔精洗,每次洗完要抹亁。你試下省走曬d銹,重新開鑊,以後注意保養
...

唔用得洗潔精,點洗乾淨?就咁清水刷?

翡翠宮

foggyao 發表於 24-3-24 03:09

我係用清水刷太油就用熱水

珍珠宮

bb2 發表於 24-3-24 03:20

ok, 唔該!

男爵府

foggyao 發表於 24-3-24 02:45
呢個鑊新買無耐,點解放一日之後,會咁樣生鏽?
係咪因為有水喺入面?
即係每次用完洗完,要抹到好乾?

鐵鑊?
鐵鑊不能洗咁乾淨,要留一層油保護
洗晒油就要開火燒乾再塗層油保養

男爵府

bb2 發表於 24-3-24 03:20

用得太熱水都會洗走晒啲油
一樣生銹架喎

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我有用洗潔精洗,洗乾淨烘乾抺油,用的時間洗乾淨再用。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我用鐵鑊未試過唔用洗潔精洗,洗完開爐烘乾抹油就唔會生銹

大宅

回覆樓主:

而家有D新款生鐵鍋,出廠前會加做防銹加工處理,但會貴D
我買咗,試過有水漬在鍋底,隔夜也不生銹

生過銹,雖然洗咗,但仍然有鐵腥味,變咗唔想用呢個鍋

翡翠宮

liverpool2023 發表於 24-3-24 09:23
用得太熱水都會洗走晒啲油
一樣生銹架喎

係 ,唔可以太熱 呢個時候最好抹乾後再抹油

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好貴嗎?我會唔要,就算洗左感覺都好怪

男爵府

放一日就變成咁,都銹得好嚴重

侯爵府

回覆樓主:

生銹無問題呀, 洗潔精加百潔布刷銹漬後重新開鑊, 用食油開就得啦.
之後鐵鑊防銹一定要...
1. 不能用洗潔精
2. 洗鑊時水要流動著洗
3. 洗後抹乾並放回爐頭用火烘1-2分鐘 (要出烟)
* 如果用了洗潔精 ... 在 3. 抹乾後塗油烘後趁熱用濕濕地廚紙抹一次, 涼後就可以收起. 油膜同烘乾好重要.
不過用得鐵鑊就要經常用至養到鑊, 用一段時間後就點洗點用都唔會生銹痴底. 我養過一隻落DD油同唔夠熱都唔痴底, 阿媽讚口不絕所以俾咗佢

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 24-3-24 12:57
生銹無問題呀, 洗潔精加百潔布刷銹漬後重新開鑊, 用食油開就得啦.
之後鐵鑊防銹一定要...
1. 不能用洗潔精

唔好意思,又係我。

我用水刷洗完,抹乾時,抹極都有黑色嘢嘅?咁平時咪食埋呢啲污糟嘢?請問你哋啲鑊係咪咁㗎?
attach1/tmp/phpPBBzma

珍珠宮

生鐵鑊要「養鑊」,每次洗乾淨,要抹乾之後落幾點油抹勻,我有用洗潔精
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

kikiboy 發表於 24-3-29 05:09
生鐵鑊要「養鑊」,每次洗乾淨,要抹乾之後落幾點油抹勻,我有用洗潔精
...

請教17樓幅圖,點解抹極都黑色嘅?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

所以我放棄唔用鐵鑊,接受唔到油淋淋
我買果隻仲要香港老牌子

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊