自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

美國馬里蘭州最大城巴爾的摩發生塌橋事故。位於巴爾的摩市大橋Francis Scott Key Bridge遭貨船撞上,導致部分坍塌。綜合報道,事發於周二(26日)凌晨約1時半,一艘貨船撞上大橋後起火,大橋在幾分鐘後倒塌,據報至少有7人及10輛汽車落水,有指肇事貨櫃船懸掛新加坡國旗,當局展開搜救。

事發後,馬里蘭州交通管理局聲明宣布,該橋發生事故後已關閉所有車道。海岸警衛隊證實,凌晨1時27分獲報稱一輛懸掛新加坡國旗的貨船「Dali」號撞上這座橋。據MarineTraffic數據,「Dali」號26日凌晨1時離開巴爾的摩,啟程前往斯里蘭卡Colombo。網上流傳懷疑大橋倒塌一刻,顯示左邊橋墩有一艘貨船,船上起火,未幾大橋倒塌,橋身斷成至少4截。

https://www.am730.com.hk/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%B7%B4%E7%88%BE%E7%9A%84%E6%91%A9%E5%A4%A7%E6%A9%8B%E9%81%AD%E8%B2%A8%E8%88%B9%E6%92%9E%E6%AF%80%E5%80%92%E5%A1%8C-%E8%87%B3%E5%B0%917%E4%BA%BA10%E8%BB%8A%E8%90%BD%E6%B0%B4-%E6%9C%89%E7%89%87-/440326?fbclid=IwAR0lyD7WOl6gb9og8bR3hxT-uvNAZGF5-TOQkYSv4po0XAtTAqAak9TupSg

別墅

好恐怖

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

超惡佈!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

睇片條好嚴重

複式洋房

水晶宮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大聲公 發表於 24-3-26 17:13
睇片條好嚴重

成條冧

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

令我諗起上次內地斷橋 ,身邊啲黃人笑內地豆腐渣工程,笑咗幾日

象牙宮

2024年龍年勳章

yokikiki 發表於 24-3-26 17:06
好恐怖

好似災難片

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

D..D 發表於 24-3-26 17:29
成條冧

斷開晒

大宅

回覆樓主:

睇片係塌到全冧喎 好豆腐渣吓

侯爵府

星洲炒米 發表於 24-3-26 17:01
美國馬里蘭州最大城巴爾的摩發生塌橋事故。位於巴爾的摩市大橋Francis Scott Key Bridge遭貨船撞上,導致部 ...

... 唔係石屎橋, 望落有點單薄. 力學嘅嘢唔識. 希望墜下嘅人一世好彩啦.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

熊熊老婆 發表於 24-3-26 17:31
令我諗起上次內地斷橋 ,身邊啲黃人笑內地豆腐渣工程,笑咗幾日
我第一時間都係諗起豆腐渣工程
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-26 17:37
好似災難片

我都覺得似

男爵府

熊熊老婆 發表於 24-3-26 17:31

一樣

男爵府

無比較冇傷害。上次廣州真係算不幸中之大幸。

男爵府

星洲炒米 發表於 24-3-26 17:01
美國馬里蘭州最大城巴爾的摩發生塌橋事故。位於巴爾的摩市大橋Francis Scott Key Bridge遭貨船撞上,導致部 ...

如果喺中國已經俾人話喺 「豆腐渣」工程

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jyjy1684825 發表於 24-3-26 18:00
... 唔係石屎橋, 望落有點單薄. 力學嘅嘢唔識. 希望墜下嘅人一世好彩啦.

你指從橋上掉下海的車中民眾,
“下”一世好彩?

從咁高跌下撞擊力,
就算及時lau起車,
唔死,都器官內傷/骨折

現實,
不是拍緊「蜘蛛俠」電影!

豆腐渣工程, 不只限祖國,
某國國會,通過國債次次加,年年加,
否則「正苦停擺」..可以點 !?

如果公務員冇糧出(包括警察消防),
綜援戶又冇糧出...
公立E院缺錢用 ??

「冇眼睇」吧?

"如果"國家債根本“冇封頂”,
(衰過HK ibond “n x m”,
誰「破產」先?
「應」國市正苦已「贏」左「第一」了!!

狂印錢, 能源價年年加,
OPEC/產油國們,
2023年在「冇開會」情況下
已表明立場, 集體減產.

自己國先作C,
自己民選出來的正苦決定的,
國民就唔好喊!

累全球通脈,
我地就“喊都冇用”,
peg左$7.8左近浮動,
「自動輸入式」通賬!!

<改peg人民幣?
中國仲有外派管制,
唔洗再提了!>
見最下方解釋

話知你充公/凍結外國G產,
竟然「同一日」宣報個個國家,
咁「同x 敵Y」,一齊「減產」,
(包括被禁的鵝國), ...吹咩?

寧搏全球通脹, 併個“魚死網破”,
是否「豪賭, 誰的國家先破產」呀??

阿拜賴中國產品加價喎, 所以通脈高?

喂!?
是那届正苦?
通過「不減中國關稅」先??
阿浸開展貿易戰時加的,
阿拜話“戰略性供應”, 「不肯減」播

為何中國口罩“咁多年”冇/冇加關稅?
急需大量的產品,
可扮盲??
口罩,
唔care可能用左「新“薑”棉花」了?

「出來行 ,
唔洗還」??

QE十多年,某國國債價格大跌,
2023年差d攪炒3間大量持國債銀行,
正苦被逼包底/找大銀救.

是否寧資助外國打x的xx費,
顧不及自己國內基建呢????
(嗱, 這是問題,不是指責)

已不是第一次某國,
佢有跨大橋塌下海/河

我Econ+ Finance底 ,
為何97前,
「黃金寶行長」衰多口提出將來可
peg RMB/peg 一籃子貨幣,
被師傅“朱x基”,
「公開地炒底」!!?>
大家忘記了吧??

我老本行, 我未忘記,
發夢早左幾十年,

我都未知有冇命...
等到「個日」到
(“假如”外國同中國friend到有'個日',
不會怕被多國集氣「圍jiu」RMB, ....
太脫離現實??

到時, 先「可以放低..“外匯盾牌”」.
想天下太平,是不是太妄想了?

yeung_ma    發表於 24-3-27 09:55
yeung_ma    發表於 24-3-27 09:54

大宅

回覆樓主:

係橋上既車,真係走冇可走

緣份的天空    發表於 24-3-27 11:18

伯爵府

小馮 發表於 24-3-26 18:32
如果喺中國已經俾人話喺 「豆腐渣」工程

中國就是原罪
美國就係無敵