自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

原本,同老公計劃來年追個b。以前一直經期唔穩定,時準時不準,有時會幾個月都冇黎M,好飄忽。見身邊d jm十個有九個都唔準,以為大家係平時壓力太大、種種因素影響下,所以先唔準,我冇特別理會… 最近爆瘡爆得比以前嚴重,個人仲突然暴漲,體重突然飆升,成個月都未黎M,感覺周身悶氣好焗促,勁無心機。

因為咁樣我去咗睇醫生,而醫生話卵胞喺卵巢太耐嘅話,就變得唔新鮮,即使我好彩成功懷孕,胚胎都好大機會唔健康,流產機會好高。

一時三刻要接受咁大嘅衝撃,實在唔知點同老公開口… 有冇人都有多囊但成功生B?但我唔想食西藥,因為我擔心有副作用……睇中醫可唔可以醫治到?

男爵府

Luckymansion 發表於 24-4-2 15:41
原本,同老公計劃來年追個b。以前一直經期唔穩定,時準時不準,有時會幾個月都冇黎M,好飄忽。見身邊d jm十 ...

唔洗太擔心,我身邊兩個多囊既朋友都各自生咗三個小朋友,佢哋都係月經唔準,都冇特別睇中醫調理,只係保持順其自然既心態,輕鬆啲面對

相信中醫對多囊調理應該係幾好嘅方法

大宅

好多女士都有,平時好多都有講到自己M唔準遲黎M…,幾乎都中
我亦都有多囊,我中西都試過,西醫果時都係開避孕藥比我調經
食左一排就停左唔敢食,我本身肥底,聽人講食避孕藥個人會愈食愈肥,即係變相冇用。

之後轉睇中醫,因應我嘅體質調理身體同經期。以前有次經痛到起唔到身都係去呢間睇,專攻婦科。醫師果時都有強調肥胖係患多囊嘅首要原因,話如果有計劃生BB就要先減重,因為肥會令排卵更加困難,繼而令內分泌失調。之後醫師幫我用針炙+中藥方式幫我調經+減重,3個月就回復返正常月經,人都輕左幾K,仲順利生BB

大宅

我都系多囊,不過食排卵藥都生到,又無話好易流產呀

珍珠宮

做運動減肥
幫助好大
我同事備孕去做運動、健身
好快bingo

男爵府

我都係多囊,靠食排卵藥,生左2個了。

你可以食維他命D 同做運動,我覺得好有用

大宅

ayako 發表於 24-4-2 19:19
我都係多囊,靠食排卵藥,生左2個了。

你可以食維他命D 同做運動,我覺得好有用

我都係岩岩發現有多囊
想請問一下係咪準備懷孕先開始食排卵藥? 定係長期食的?

大宅

Luckymansion 發表於 24-4-2 15:41
原本,同老公計劃來年追個b。以前一直經期唔穩定,時準時不準,有時會幾個月都冇黎M,好飄忽。見身邊d jm十 ...

我同你情況一樣 都係剛發現
醫生有冇話有幾多泡泡? 我有成12個
同埋我子宮內膜薄

男爵府

wing1015 發表於 24-4-2 19:25
我都係岩岩發現有多囊
想請問一下係咪準備懷孕先開始食排卵藥? 定係長期食的?
...

排卵藥係睇醫生佢開比我食的,要配合抽血同照卵。唔可以連續食超過6個月。

長期食果啲叫避孕藥,性質唔同的。

侯爵府

我阿姨好多年前唔知咩原因不育,睇咗個醫生一段時間都唔得,好似叫毛匡庭,我叫佢試吓睇我個婦科醫生,荃灣鄧錫英,好快就有咗,而家個仔都就快20歲。
之後有個朋友發現有多囊症,一年得一兩次經期,又係睇毛醫生唔得,我又介紹佢睇鄧醫生,一段時間又有咗,你試吓睇鄧醫生睇吓有咩意見俾你。

侯爵府

我都有呢個症
我個婦科醫生話10個女人9個都有
不過你唔準時先係問題
搵中醫調理下都好既
建議係屋企附近搵
因為調理唔係短既時間
而且中醫人夾人
人地啱你未必啱
你啱人地又未必啱

侯爵府

Mary媽咪 發表於 24-4-2 19:44
我都有呢個症
我個婦科醫生話10個女人9個都有
不過你唔準時先係問題

10個女人9個有咁誇張?未聽過,我識嘅親戚朋友只有一個朋友有多囊症

大宅

黎得呢度問, 多數都唔信西醫.
不過唔緊要, set 個deadline 俾自己
試完所有方法唔work, 都係要食西藥甚至IVF. 時間唔等人的
老公果面其實都要驗

男爵府

我都係多囊,睇緊中醫但唔太岩
求介紹,生小朋友隨緣
有就生

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-2 19:48
10個女人9個有咁誇張?未聽過,我識嘅親戚朋友只有一個朋友有多囊症

我身邊確實唔少人有

男爵府

花天使 發表於 24-4-2 21:46
我都係多囊,睇緊中醫但唔太岩
求介紹,生小朋友隨緣
有就生
,經期都唔準

別墅

uniting 發表於 24-4-2 18:31
我亦都有多囊,我中西都試過,西醫果時都係開 ...

我都係肥胖人士,唔食荷爾蒙藥又黎唔到經,食完又肥唔食又唔黎,非常爭扎!想問你個間中醫係邊一間?可以介紹嗎?

大宅

回覆樓主:

我是多囊,有2個小朋友。我當年用試紙去check 排卵期。

珍珠宮

我朋友一直都想有B B,西醫照咗又係話呢樣果樣影響懷孕,攪咗好多年,又中又西,糾纏多年仍然未能懷孕,最後佢試人工授孕(IVF),唔記得一次定兩次,已經成功懷上孖女,所以建議姊妹如果搞得太耐又未有成果,一邊中醫調理身體,一邊用科學嘅方法懷孕,起碼機會大啲,咁樣就唔會令到自己身心俱疲。

別墅

謝謝分享,聽完你咁講都放心曬,感覺上自己體重一直上升,一個月暴肥5公斤,好恐怖,聽jm講多囊一肥就會黎唔到M,變到雄激素過高,又有胰島素阻抗,會減唔到肥,真係完全唔知點搞…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊