自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人住元朗,之前小朋友去開荃灣港安,港安單人房得3間成日爆,同埋飲食太單一。想轉睇養和曹延洲教授,但曹教授好難book到,想話新界九龍有冇比較好嘅兒科醫生可以介紹過去養和醫院,thanks

水晶宮

chiting0824 發表於 24-4-8 17:02
本人住元朗,之前小朋友去開荃灣港安,港安單人房得3間成日爆,同埋飲食太單一。想轉睇養和曹延洲教授,但 ...

你想睇九龍新界嘅醫生,定係養和駐院醫生?
我兩個女睇李雅兒(養和駐院)的,不過我有大嘢先去,普通傷風感冒唔會去

珊瑚宮

回覆樓主:

請問點解鍾情睇曹延洲

珊瑚宮

回覆樓主:

李雅兒我由小朋友出世睇佢睇到上小學,我哋對佢好滿意,但响網上亦見到對佢有唔滿意既評價,未做養和駐院前,佢診所响恒隆中心

洋房

Nbs 發表於 24-4-8 18:16
你想睇九龍新界嘅醫生,定係養和駐院醫生?
我兩個女睇李雅兒(養和駐院)的,不過我有大嘢先去,普通傷風 ...

其實係想睇駐院醫生,只不過好多養和本院醫生好難約,所以話想睇下有冇出面醫生轉介入院再睇駐院醫生

洋房

bing-jing 發表於 24-4-8 19:35
請問點解鍾情睇曹延洲

之前有問過養和其他科嘅醫生,佢地都推薦曹教授,同埋佢係兒科主任,應該唔會太差

水晶宮

chiting0824 發表於 24-4-8 23:52
其實係想睇駐院醫生,只不過好多養和本院醫生好難約,所以話想睇下有冇出面醫生轉介入院再睇駐院醫生
...

個logistics 唔係咁㗎
點會出面兒科有生意自己唔做,幫你轉介去養和駐院到睇
你直接打去養和book 嗰到嘅醫生就得喇
曹醫生係好,不過好老喇。。。 (李都唔後生,不過曹更老)

洋房

同埋養和有個好怪嘅現象,有啲醫生唔多肯收人入院,但有啲醫生講兩句就知你想入院,唔知你地覺唔覺

水晶宮

chiting0824 發表於 24-4-9 00:00
同埋養和有個好怪嘅現象,有啲醫生唔多肯收人入院,但有啲醫生講兩句就知你想入院,唔知你地覺唔覺 ...

無試過睇完門診要直接入院,所以唔知喇
不過我估,養和好多醫生都已經唔憂做喇,入唔入院搵多一兩三萬對佢嚟講其實無分別

珊瑚宮

chiting0824 發表於 24-4-8 23:55
之前有問過養和其他科嘅醫生,佢地都推薦曹教授,同埋佢係兒科主任,應該唔會太差
...

明白,但我曾經作為用家,經驗就真係麻麻,個陣係因為楊執庸教授冇應診,所以睇咗佢,以後就怕怕,佢依家冇九十,都應該八十幾歲。
至於收症入院,我覺得係睇病情同埋醫生手法,有d 最緊要係穩陣同就手,唔會同你慳

男爵府

你對住院要求好像度假咁?….
點解一定要養和?

我覺得醫生一般唔過海的,你想有事入院去養和,最好跟返港島區兒科

的確港島看醫生/床位都輕鬆dd

男爵府

本人住元朗,之前小朋友去開荃灣港安,港安單人房得3間成日爆,同埋飲食太單一。想轉睇養和曹延洲教授,但 ...

當年第一胎搵曹廷洲做兒科醫生,諗住佢係養和最高級兒科醫生,可能佢好忙,忙到同我一邊講緊野一邊向後走出病房,我知可能有人唔介意,但我就感覺麻麻,所以第二胎搵另一位掛單醫生

大宅

有冇試過睇仁安醫院兒科,仁安在荃灣有診所,有兒科醫生。我兒子有睇開,試過一次肺炎需要入院,仁安荃灣診所醫生會安排好入院(大圍仁安醫院) 住兒科standard 房,是4人房,都ok的。另外有2人房、單人房,我上次去2人房冇位。

洋房

Nbs 發表於 24-4-9 00:00
個logistics 唔係咁㗎
點會出面兒科有生意自己唔做,幫你轉介去養和駐院到睇
你直接打去養和book 嗰到嘅醫 ...

一般出面有掛單嘅醫生都願意去醫院到睇症,因為一日巡房費都有幾千蚊

洋房

bing-jing 發表於 24-4-9 01:34
明白,但我曾經作為用家,經驗就真係麻麻,個陣係因為楊執庸教授冇應診,所以睇咗佢,以後就怕怕,佢依家 ...

明白,都知佢年紀有啲大,所以都會先考慮適唔適合

洋房

nicelady2828 發表於 24-4-9 02:21
你對住院要求好像度假咁?….
點解一定要養和?

應該係每個人對住院需求唔同掛,我係諗住既然出得錢我點解唔俾小朋友住得舒服啲?我對過唔過海冇乜所謂,因為住元朗揸車去邊都係咁遠

洋房

littlepiggy_c 發表於 24-4-9 07:41
有冇試過睇仁安醫院兒科,仁安在荃灣有診所,有兒科醫生。我兒子有睇開,試過一次肺炎需要入院,仁安荃灣 ...

冇去過仁安,但我個人覺得仁安同港安應該差唔多,去得大圍咁遠就不如直接養和,我自己唔舒服入院都係揀養和,覺得養和環境好啲,同埋啲食物都好食啲

子爵府

chiting0824 發表於 24-4-9 11:01
應該係每個人對住院需求唔同掛,我係諗住既然出得錢我點解唔俾小朋友住得舒服啲?我對過唔過海冇乜所謂, ...

你住得元朗,小朋友睇醫生梗係喺返屯門元朗啦,屯門元朗都應該有好嘅兒科醫生,有咩事入院嘅,就跟住個醫生,有錢咪處住靚啲房囉,唔係一定要去養和。

St Teresa交通方便啲啦,你真係未響跑馬地塞車咩?你喜歡環境幽靜,港怡醫院都好好呀,

男爵府

chiting0824 發表於 24-4-9 11:03
冇去過仁安,但我個人覺得仁安同港安應該差唔多,去得大圍咁遠就不如直接養和,我自己唔舒服入院都係揀養 ...

養和食物係最好
但你好難去咁遠喎!
同埋過去兩次流感高峰期,我問過養和同港怡,房間都好緊張
港怡環境幾好,又唔會塞車,你可以考慮一下
兩間兒科都要預約的
Walk in只睇到24小時門診
不過我試過睇完門診幫我即時插兒科
港怡個沈澤安兒科醫生好好

洋房

hchu06 發表於 24-4-9 11:43
你住得元朗,小朋友睇醫生梗係喺返屯門元朗啦,屯門元朗都應該有好嘅兒科醫生,有咩事入院嘅,就跟住個醫 ...

問題係新界啲診所醫生連同私家醫院掛單嘅都少,最多得荃灣港安或者沙田仁安,環境靚極都有限

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊