自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

據韓國《朝鮮日報》4月9日報道,日前,韓國忠清北道一名2歲9個月大的女童溺水後輾轉多家醫院遭拒收,最終不幸離世。此事正值韓國醫生大規模罷工之時,引起輿論譁然。

報道稱,這名幼童3月30日掉進一米深的水溝,被父親救起時心臟處於驟停狀態。女童在被緊急送往當地一家醫院接受治療後,心跳恢復正常。醫院認為需要將其轉至大型醫院進行緊急手術,因此向忠清北道、忠清南道和首都圈的11家醫院提出轉院要求,然而,這些醫院都以「人力不足」、「病牀不足」等理由拒絕接收兒童重症患者。不久後,女童再次心臟驟停,並被宣布死亡。

韓國總理韓德洙9日就這宗事件表示,「此事把大韓民國面臨的必要醫療和地方醫療系統崩潰赤裸裸地展現出來」,「為了避免再次發生這種悲劇,我們正着手進行醫療改革」。

在女童溺水事件後,韓國急救醫生團體表示,如果僵局不能早日化解,急救醫生將採取遞交辭呈等行動聲援實習和住院醫生,那將導致「毀滅性後果」。

登陸火星    發表於 24-4-12 00:28

琥珀宮

alau2021 發表於 24-4-11 18:32
據韓國《朝鮮日報》4月9日報道,日前,韓國忠清北道一名2歲9個月大的女童溺水後輾轉多家醫院遭拒收,最終 ...

仲衰過大陸

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

視人命如草芥。

良心何在﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

好媽媽勳章

醫生罷工嘅後遺症妹妹真係無辜,RIP

開心每一天

侯爵府

黑醫護冇人性

大宅

回覆樓主:

點解會咁既

大宅

回覆樓主:

以人命作威脅,太惡劣

珍珠宮

回覆樓主:

仲好意思拍咁多懶正義GA醫療劇集

侯爵府

回覆樓主:

即僵局唔化解就唔救人 ,我有冇理解錯?我睇咗啲乜??!

子爵府

2018復活節勳章

真係無人性。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

alau2021 發表於 24-4-11 18:39
黑醫護冇人性
好多人讀醫都係為咗錢,又或者覺得好受人尊重,真係有醫德嘅可能得嗰 20%-30%。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

回覆樓主:

韓國醫生直頭可以用賤來形容
用人命威脅, 賤人

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

勁 用人命黎要協人
果然係民主自由

伯爵府

回覆樓主:

韓國醫生話增加醫生額導致醫療質素下降就不能接受,直接唔醫人害死人就無動於衷,人性何其醜陋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

簡直係禽獸不如
一條命呀!幾冷血至做得出見死不救

水晶宮

事件發生後,大家有無留意到韓國急救醫生團體講咩?佢地話,如果罷工僵局不能早日化解,急救醫生聲援實習和住院醫生。服未!?

好多人對香港不滿,睇吓印度和韓國,果度恐怖得多。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

之前好似都有個心臟病發婆婆失救

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實班醫生真係咁有信心威脅到政府?

複式洋房

好恐怖
真係要讚下香港急症
因為自己屋企人曾經中風去到醫院真係好快地有醫生幫佢,最後好快安排做手術,而家慢慢康復中

象牙宮

所有呢段時間唔好去韓國,
有咩病無人救。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊