自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

帶左固定器半年24小時, 終於而家間歇除低但有咩e 郁都覺得好驚, 好想有經驗既JM 傾下呀消除下我既焦慮呀

複式洋房

無嗎?

複式洋房

hunhun27 發表於 24-5-3 09:29
帶左固定器半年24小時, 終於而家間歇除低但有咩e 郁都覺得好驚, 好想有經驗既JM 傾下呀消除下我既焦慮呀:la ...

咩為之有啲e 郁?例如咩e yuk? 另外你驚啲咩?驚啲牙會走位?

我成30 年前箍過牙,個固定器戴到大學畢業就無再戴過,啲牙唔可以話無郁過,但係好少,少到外觀上係唔會齊覺,咁講你會唔會無咁驚?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我16歲開始箍牙, 18歲拆
之後戴左幾年retainer就日夜都無再戴
箍牙姐, 唔洗咁焦慮掛

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

跟足牙醫指示,應該吾駛焦慮!

複式洋房

6dc74eb80a7f47 發表於 24-5-3 10:44
咩為之有啲e 郁?例如咩e yuk? 另外你驚啲咩?驚啲牙會走位?

我成30 年前箍過牙,個固定器戴到大學畢業 ...

e 郁係跟醫生指示除同帶固定器
帶返個陣超緊, 好驚除左一日都會帶唔返
跟住沈日我發現其中一撻牙肉好紅, 以為普通牙菌膜,咁細心d 刷牙啦
無流牙血, 但過左成日都仲係好紅, 個個位係我門牙移得最大幅度隻牙
我就好驚會甩牙咁, 同埋帶返固定器feel 到少少鬆牙, 就會好驚
雖然COOL 個年幾都知鬆牙感覺係正常
我理性知唔洗太驚, 但我都覺得自己好騎呢好焦慮
主要因為我兩年前成41先箍牙

多謝你覆我呀

複式洋房

sylvester123 發表於 24-5-3 10:57
跟足牙醫指示,應該吾駛焦慮!

我個牙肉紅左一撻已經唔想跟醫生schedule 除retainer
我屋企人都小我, 話我同個D 唔跟醫生指示亂改藥分量食既阿伯無分別

複式洋房

Mimmy 發表於 24-5-3 10:49
我16歲開始箍牙, 18歲拆
之後戴左幾年retainer就日夜都無再戴
箍牙姐, 唔洗咁焦慮掛 ...

呀......你LEE D超好, 屋企人同你十幾歲箍
我41先箍, 人老就驚牙甩啦我諗
D 牙肉個樣都無細個咁靚靚, 如果D 牙齦係十幾歲狀態
我應該會無而家咁騎呢

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你係驚D牙移位, 除非24小時都戴retainer, 否則我覺得唔多唔少都會移位, 有D人會移得少D, 有D人會移得多D, 但我覺得應該唔會去番未箍個陣~~

我個陣唔乖, 戴左一陣retainer就無再日間戴了, 只係間唔中晚上先戴, 戴個陣係緊緊的~~

複式洋房

hunhun27 發表於 24-5-3 11:04
e 郁係跟醫生指示除同帶固定器
帶返個陣超緊, 好驚除左一日都會帶唔返
跟住沈日我發現其中一撻牙肉好紅, ...

我嗰陣都會耐無戴一戴返嗰下覺得好緊,但未試過緊到戴唔番嘅,所以唔駛咁擔心。

至於你話牙肉紅同鬆牙嘅感覺,我個人未試過,如果真係影響到自己覺得好焦慮,建議你可以寫低所有困擾你嘅問題,book 個時間一次過問清楚個牙醫,唔駛自己估估下又攞攞孿

男爵府

hunhun27 發表於 24-5-3 11:09
D 牙肉個樣都無細個咁靚靚, 如果 ...

你上下大牙咬合正唔正? 上下前牙有無abnormal bite? 如果正正常常,唔駛太驚走位,會走位主要係上述兩樣牙醫搞唔掂

複式洋房

華華子 發表於 24-5-3 11:10
你係驚D牙移位, 除非24小時都戴retainer, 否則我覺得唔多唔少都會移位, 有D人會移得少D, 有D人會移得多D, ...

我覺得好緊呀, 但我知每個人接受程度唔一樣
我屋企人就覺得一定係我自己驚青覺得個種緊好超緊, 應該係正常緊
haha 但大家都FEEL 唔到人地個FEEL GA MA, 無辦法我覺得我24小時唔帶, 一帶返個下太緊
我就唔想跟醫生個schedule 除啦

男爵府

hunhun27 發表於 24-5-3 11:09
D 牙肉個樣都無細個咁靚靚, 如果 ...

唔知你大工程定少少唔齊,我都係十歲左右去矯正,但個牙醫好垃圾。 細個以為搞掂最後都係要大個再搞。

複式洋房

6dc74eb80a7f47 發表於 24-5-3 11:11
我嗰陣都會耐無戴一戴返嗰下覺得好緊,但未試過緊到戴唔番嘅,所以唔駛咁擔心。

至於你話牙肉紅同鬆牙嘅 ...

好在我聽日洗牙, 醫生睇紅左個度應該會解答到我係咩事
但佢唔係矯牙醫生, 我諗我問佢帶retainer 既野佢應該懶彩我, 會叫我跟返矯牙醫生叫我點做就點做

複式洋房

babyboy2013 發表於 24-5-3 11:13
你上下大牙咬合正唔正? 上下前牙有無abnormal bite? 如果正正常常,唔駛太驚走位,會走位主要係上述兩樣 ...

咬合OK
我牙醫叫我帶24, 除24, 而唔係大部份人個D 帶夜晚,除日頭
我除24, 再帶返個陣緊到爆炸, FEEL 到D 哨牙郁左, 個retainer 收返佢, 棚牙痺曬
我諗大概十幾分鐘. 其實都痺完既,跟住第2日, 個牙竟然有個陣COOL 牙收緊左之後個一兩日有DD 鬆牙個感覺
我就好嚇驚覺得除24 我D 牙係咪郁得太勁, 唉, 我同屋企人講, 佢就小我啦
佢話牙醫幾十年經驗 (因為我個矯牙醫生係做左三十幾年矯牙口碑好好既老行尊醫生), 都唔知做過幾多千個唔同case 既patient, 我咁都唔信佢,覺得我超騎呢唔想彩我 (我其實都知我痴筋)
不過就好想搵COOL 過牙身同感受既朋友講下去消除LEE 個緊張

男爵府

hunhun27 發表於 24-5-3 11:27
咬合OK
我牙醫叫我帶24, 除24, 而唔係大部份人個D 帶夜晚,除日頭
我除24, 再帶返個陣緊到爆炸, FEEL 到D ...

如果無咬合問題又乖乖用retainer,應該唔會大走位,我驚刷唔乾淨蛀牙或牙肉問題仲多過走位

大宅

hunhun27 發表於 24-5-3 11:27
咬合OK
我除24, 再帶返個陣緊到爆炸, FEEL 到D ...

長戴retainer 應該無咩副作用。 如果你除左24小時,戴返好緊, 說明牙齒走左位。 俾我會長戴先, 睇醫生時同佢講個情況, 再睇下一步點做。

侯爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-5-3 10:44

我成30 年前箍過牙,個固定器戴到大學畢業 ...

retainer應係戴一世!
依我所知

男爵府

Retainer係戴一世既,cool完超過十年,頭1年晚晚戴,不唔記得戴一兩晚之後戴返會好緊。而家就算一星期戴2-3晚,都唔會話好緊。不過有少少移位係正常,牙既位置係有記憶力

複式洋房

LamLam08 發表於 24-5-4 06:44
長戴retainer 應該無咩副作用。 如果你除左24小時,戴返好緊, 說明牙齒走左位。 俾我會長戴先, 睇醫生時 ...

我係帶左半年24小時, 跟住返去見醫生, 佢要我開始帶24小時,跟住除24小時咁樣隔日帶
佢話終極適應係可以兩三日先帶一次,我有問佢點解唔係夜晚帶, 然後日頭除, 咁樣除十幾個鐘好似無24小時咁驚
跟住佢解釋左佢既理論啦跟住我都想跟醫生做
但點知除24小時再帶真係緊到我驚
我驚就唔想跟LEE個帶法, 就比屋企人話我係阿伯睇完醫生又唔跟自己改食藥, WAKAKAKAKA

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊