自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛剛請辭左一份工, 請辭的原因, 是因為老闆叫我由做marketing 轉去做sales, 本身一入去就話啲marketing support既野, 做下執相, 網頁野, 宣傳野, 本身之前都有做開的。 本身都好安心去做下去, 沒有問題的。 因為本身近幾年的工作好jumpy. 所以一直想找份穩定的工作去做, 本來以為搵到的, 開開心心去做。但最後因為公司的sales無人來見要格硬推我上去做sales. 我本身沒有做sales經驗,但都嘗試跟我sales (佢都請辭左)同事跟佢2星期做野, 但呢2個星期我完全上唔到手, 做都做唔到。 我同事都同我講做唔到就唔好做了, 早點離開啦, 其實聽完好唔開心, 我本身是做另一個post, 點解要格硬逼我上去。 我hr 同事都話老闆唔會俾你做marketing了, 要你做sales既野。 既然咁樣我只好請辭。 講真我到而家都好唔開心同氣憤,我只是想好安落做野, 都最後都唔得。 我近幾年既工都是伏工, 我唔想再係咁了!

寶石宮

2024年龍年勳章

yukiss4u 發表於 24-5-4 23:15
剛剛請辭左一份工, 請辭的原因, 是因為老闆叫我由做marketing 轉去做sales, 本身一入去就話啲marketing ...

你喺呢間公司做marketing做咗幾耐

其實任何一個行業最缺人手應該係sales 最厭惡嘅工作都係sales
幸福可以好簡單

複式洋房

再搵過份,加油

複式洋房

BBJOJO 發表於 24-5-4 23:33
你喺呢間公司做marketing做咗幾耐

其實任何一個行業最缺人手應該係sales 最厭惡嘅工作都係sales :thinkin ...

我做左一個月, 我諗住長做的。

伯爵府

剛剛請辭左一份工, 請辭的原因, 是因為老闆叫我由做marketing 轉去做sales, 本身一入去就話啲marketing ...

請果時係markeing,貨不对辦,錯不在你

珍珠宮

減齡達人勳章

yukiss4u 發表於 24-5-4 23:37

可能試用了你一個月,發現你做得不合要求

但見你工作態度ok,未想炒你,試下擺你其他post ...

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-5-4 23:46

我都係咁諗

象牙宮

做咩係伏工?

寶石宮

2024年龍年勳章

yukiss4u 發表於 24-5-4 23:37

原來係咁, 唔好怪我講嘢坦白

可能佢請人嘅時候, 根本就諗住請咗你入嚟之後, 再轉你做sales, 等你哋新入嚟嘅職員無力反抗.

既然喺呢間公司只得一個月, 你又真係唔想做sales, 馬上辭職再努力搵工吧。
加油
幸福可以好簡單

大宅

可以直接同老闆講,話如果唔係做marketing,你就會請辭,有啲老闆睇人黎蝦,佢見你冇出聲就諗住屈你做個難請嘅位,你出聲講就會知佢既意圖啦,如果佢冇留你,好可能係公司根本唔需要marketing呢個位或者你唔適合

男爵府

有親戚做sales, 佢地鋪頭長期唔夠人, 時時會叫寫字樓嘅人落鋪頂. 唔好話marketing, 連hr 都要親自落場.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

好明你感受,我之前份工只系做普通文職,每一次公司sales 走,就叫我頂上,其實我真系唔鐘意做呢個位羅

男爵府

咁其實做sales嘅話,人工有冇多到先?

子爵府

完全呃你入去,走得啱,唔好諗了。

翡翠宮

Sales、CS依D職位好惡做。

複式洋房

野原美冴 發表於 24-5-4 23:46

如果因為我做得唔好, 而調去其他post, 我就冇得講了, 但係老闆都ok我的工作, 只係冇人黎見, 而推我上去做sales的工作, 我覺得唔得呀。

複式洋房

BO_NG 發表於 24-5-5 01:40
咁其實做sales嘅話,人工有冇多到先?

沒有, 連comission都沒有。

瑪瑙宮

合约冇写明吗?

瑪瑙宮

yukiss4u 發表於 24-5-5 10:29
如果因為我做得唔好, 而調去其他post, 我就冇得講了, 但係老闆都ok我的工作, 只係冇人黎見, 而推我上 ...

咁你啲野就唔使人做吗?

翡翠宮

回覆樓主:

東家唔打,打西家

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊