自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

【明報專訊】流感疫潮令幼稚園及小學停課,為家長增添了不少煩惱,早前有家長冒險把女兒獨留家中惹上官非,昨日又有家長帶着幼兒開工而追悔莫及。事緣一名3歲男童因幼稚園停課,跟隨母親送貨,其間母親疑未有看緊男童,他突然跑出馬路,遭路過靈車撞死。家人事後傷心痛哭,祖父更說﹕「都是豬流感惹的禍!」

慘死靈車輪下的3歲男童歐頌恒,與父母及一兄一姊居於[url=]荃灣
[/url]石圍角邨,在區內一間幼稚園讀書。目擊者稱,意外後恒仔被捲入車底,身體被右前輪壓着,頭及手腳多處受傷。歐母救出兒子後,抱着愛子飛奔約100多米衝入[url=]仁濟醫院
[/url]求救,她的衣服亦沾上鮮血。恒仔在仁濟醫院接受個多小時急救,再被轉送[url=]瑪嘉烈醫院
[/url],延至下午5時10分不治。其母不堪喪子打擊,傷心痛哭。

據悉,恒仔的父母均任職運輸業,父親駕駛吊臂車,母親駕駛電召客貨車,祖父在鄰近車禍現場的德華街66號唐樓居住。由於歐太經常將車停泊在德華街,與附近多間五金店相熟。有五金店老闆稱,行家知道歐太有多名年幼子女要照顧,加上工作交帶,店舖要運送材料時都樂意找她幫忙。

恒仔的七旬祖父說,恒仔在附近幼稚園上學,平日鮮會跟隨母親開工,只有假期時才由父母陪同到來探望他,但近日因為幼稚園停課,估計媳婦怕恒仔無人照顧,於是帶着恒仔開工,豈料卻發生意外。

歐伯說到傷心處時慨嘆﹕「都是豬流感惹的禍!」

男童衝出馬路 靈車收掣不及

恒仔昨日隨母親到德華街開工,母親將客貨車泊在街上,其間母子曾前往探望祖父。至昨午2時10分,一名42歲姓黃男子駕駛載有一具遺體的靈車沿德華街行駛,預備左轉入關門口街,駛至德華樓對開行人過路處時,恒仔突然由行人路跑出,靈車收掣不及,將恒仔撞倒及捲入車底,恒仔重創昏迷。

母抱愛子奔百米送院

歐太得悉意外後情緒激動,立即衝前察看,並要求靈車倒駛把兒子救出,她立即抱起愛子飛奔近100米到仁濟醫院急症室高呼求救。救護人員見男童傷勢嚴重,立即施救,個多小時後再安排恒仔轉送瑪嘉烈醫院,惜最終不治。

肇事司機事後在場協助警方調查,通過[url=]酒精呼氣測試
[/url]。警方呼籲任何人如目睹意外發生,請致電3661 1300與調查人員聯絡。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

唔該呢個咁無鬼用既正苦,唔好隨便就話停課,好心為d要上班,為口奔馳既父母設想下!!!!!!!!!!!!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 haileymama 於 09-6-19 11:44 發表
【明報專訊】流感疫潮令幼稚園及小學停課,為家長增添了不少煩惱,早前有家長冒險把女兒獨留家中惹上官非,昨日又有家長帶着幼兒開工而追悔莫及。事緣一名3歲男童因幼稚園停課,跟隨母親送貨,其間母親疑未有看緊男童,他突然跑 ...

雖然係停課, 不過幼稚園係一樣要開放校園, 有老師當值代為照顧兒童, 讓有需要的家長使用.

至於佢點解唔用, 咁就要問返佢之得啦.

禁止發言

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

需然無咗個仔真係好慘,我都好同情佢哋,但學校仲開架喎,睇完E段新聞只係覺得佢哋揾嘢黎講

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係, 我仔幼稚園都仲有幾個小朋友返學, 雖然停課, 有需要的話都可以返幼稚園的
哎, 聽到呢d新聞真係傷心.........
原帖由 標.清 於 09-6-19 11:48 AM 發表
雖然係停課, 不過幼稚園係一樣要開放校園, 有老師當值代為照顧兒童, 讓有需要的家長使用.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 haileymama 於 09-6-19 11:44 發表
【明報專訊】流感疫潮令幼稚園及小學停課,為家長增添了不少煩惱,早前有家長冒險把女兒獨留家中惹上官非,昨日又有家長帶着幼兒開工而追悔莫及。事緣一名3歲男童因幼稚園停課,跟隨母親送貨,其間母親疑未有看緊男童,他突然跑 ...

難得當時人都明白道理話係「豬流感惹的禍!」, 點解反而其他人咩都賴正苦?

大宅

好媽媽勳章

佢死左個孫
係度講悔氣說話啫 ~~

好多野都係整定
節哀順變啦
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 標.清 於 09-6-19 11:48 發表

孫公係有話幼稚園同小學要開放,方便有需要的家長,但,實情係點呢?

帶個小朋友返學校俾人"黑面"對待,仲要話無人可保証學校比出面安全,留校期間,不停問個小朋友"你媽咪幾點黎".......下删幾十字

若然你間學校肯照顧你個小朋友,係你好彩。

大宅

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ivory0915 於 09-6-19 11:59 發表

孫公係有話幼稚園同小學要開放,方便有需要的家長,但,實情係點呢?

帶個小朋友返學校俾人"黑面"對待,仲要話無人可保証學校比出面安全,留校期間,不停問個小朋友"你媽咪幾點黎".......下删幾十字

若然你間學校肯照顧你個小 ...

人有好人壞人, 如停課, 我亦可以保證實有不負責任嘅家長容許有病嘅小朋友返學! 唔通你想見到小朋友入醫隔離? 老師同學校都係一樣道理, 有好有壞!

珍珠宮

原帖由 lyhv 於 09-6-19 12:04 發表

人有好人壞人, 如停課, 我亦可以保證實有不負責任嘅家長容許有病嘅小朋友返學! 唔通你想見到小朋友入醫隔離? 老師同學校都係一樣道理, 有好有壞! ...

係呀,真係唔該孫公留意下而家 d 老師的質素,check 清楚 d 先出黎講"學校會開放"。

水晶宮

畀面勳章

你學校就好啦! 我仔學校唔俾呀, 連返去攞功課都要隔住學校度門呀.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-19 11:55 發表
係, 我仔幼稚園都仲有幾個小朋友返學, 雖然停課, 有需要的話都可以返幼稚園的
哎, 聽到呢d新聞真係傷心.........

珍珠宮

原帖由 bowling2004 於 09-6-19 12:09 發表
你學校就好啦! 我仔學校唔俾呀, 連返去攞功課都要隔住學校度門呀.

都唔止一間,孫公講咩"學校開放"係廢架。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁呢間學校都有d問題, 我見朋友d幼稚園都ok, 係可能都有d會無校車, 或無正餐, 無咁方便, 但佢地都好樂意幫手照顧小朋友bor~

原帖由 ivory0915 於 09-6-19 11:59 發表

若然你間學校肯照顧你個小 ...
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ivory0915 於 09-6-19 12:12 發表

都唔止一間,孫公講咩"學校開放"係廢架。

係會開放,不過比唔比人入姐,我好彩d,自己係Fulltime mom,唔駛求學校.....
尋日新聞都有講啦,老師係返Shift架,即係出糧比佢地放大假啊

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁放果 d 係咪佢地 al 呀, 係就無話可說啦, 分分鐘都係迫住放咋. 唔係, 咁呢間幼稚園真係偉大, 白俾 $$ 老 c 咁 so.

原帖由 haileymama 於 09-6-19 12:15 發表

係會開放,不過比唔比人入姐,我好彩d,自己係Fulltime mom,唔駛求學校.....
尋日新聞都有講啦,老師係返Shift架,即係出糧比佢地放大假啊

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

父母帶小朋友出街,真係要有責任心睇實呀!
我見D父母自己有自己行,傾電話,SHOPPING,D仔女唔駛理,任佢地亂跑亂撞,

珍珠宮

原帖由 veroshea 於 09-6-19 12:14 發表
咁呢間學校都有d問題, 我見朋友d幼稚園都ok, 係可能都有d會無校車, 或無正餐, 無咁方便, 但佢地都好樂意幫手照顧小朋友bor~

我都相信係有好學校,但而家咁時勢,有一間衰學校都嫌太多,更何况衰學校唔止一間。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

珍珠宮

原帖由 w_y 於 09-6-19 12:18 發表
咁放果 d 係咪佢地 al 呀, 係就無話可說啦, 分分鐘都係迫住放咋. 唔係, 咁呢間幼稚園真係偉大, 白俾 $$ 老 c 咁 so.

邊處會有咁多 al 呀?

首頁

尾頁

跳至