自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

呢排頻頻發現的士司機找少左錢, 次次都係找少10蚊至20蚊.....大家有無類型經歷

禁止訪問

侯爵府

的士佬經常咁做,最常找少5毫一蚊咁,所以唔好理,即場點清數先好落車

原帖由 de_gwyneth 於 09-6-22 10:40 發表
呢排頻頻發現的士司機找少左錢, 次次都係找少10蚊至20蚊.....大家有無類型經歷

大宅

yes, 明明$14.5, 比$20佢找實找少$0.5, 如果尾數係$17.1, 佢就收足$17.5..... 死人的士佬, 老馮架咩

原帖由 rilley 於 09-6-22 10:51 發表
的士佬經常咁做,最常找少5毫一蚊咁,所以唔好理,即場點清數先好落車

大宅

係囉. 我都係唔明點解收足個零頭. 唔見佢收少個零頭. 如果係咁, 個錶唔好咁出價錢喇. 應該按錶收錢. 亳子唔係錢呀.
原帖由 waiwing 於 09-6-22 11:25 發表
yes, 明明$14.5, 比$20佢找實找少$0.5, 如果尾數係$17.1, 佢就收足$17.5..... 死人的士佬, 老馮架咩

侯爵府

我實會出聲問佢KA,如果我自願比就冇問題,你找少就唔得LOR,5毫子買到個膠袋KA!

原帖由 waiwing 於 09-6-22 11:25 發表

禁止訪問

男爵府

早幾日的士司機找多十蚊俾我,錯將廿蚊紙當十蚊紙,當時我都無數清楚,的士駛走後我先發覺。

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

所以我知自己會坐的士時,一定會袋定D5毫先搭~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自從調整咗之後就開始係咁嘞! 我搭咁多次冇一次會找返嗰$0.5.

男爵府

如果佢收我齊頭,我會同佢講...
我有毫子,麻煩你找一蚊比我

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

潮流興ROUND UP

水晶宮

妳地好勇呀~~

我真係怕米貴...等陣俾佢係背後炳足18代.....

俾錢佢賺都仲要睇佢地面色....

大宅

有時都會,家下多數都會睇下有無少到先落車

伯爵府

我果次坐的士番屋企比的士佬罵我無散子比佢,坐30几蚊的士比100蚊佢找,發我爛渣話个个都比100我邊有禁多散子找呀,但佢係錢包又攞到出離喎,揸車果時重講電話,又冇用handfree講,揸得又慢,坐的士坐到我禁樣都算節墜啦~

別墅

我以前成日搭的士, 沒遇過找少錢, 唔找零頭俾我的也有不少, 心想:"一程收多五毫, 一日30程, 加埋都唔夠$30, 真係無謂同佢計."

不過我都遇過的士司機唔收我零頭.

別墅

好少....通常佢地都計我齊頭..好少收幾毫子( 可能我有禮貌..會唔該前唔該後)...不過找錢真係要睇清楚d mouth:

公爵府

少左10幾20蚊又好似多左d喎~

民房

通常你發現佢找少左,佢地就話計錯數...有次我明明俾左$110佢, 的士佬死口話我只係俾左$100.....
...有朋友話呢排好似都有聽聞過呢d欺騙手法, 唉..唯有自己打醒十二分精神啦.............

原帖由 幸福黃太太 於 09-6-22 16:04 發表
少左10幾20蚊又好似多左d喎~

大宅

唔關有無禮貌事,我都係唔該前唔該後,個司機老馮唔找就唔找... 

原帖由 hughug222 於 09-6-22 15:41 發表
好少....通常佢地都計我齊頭..好少收幾毫子( 可能我有禮貌..會唔該前唔該後)...不過找錢真係要睇清楚d mouth:mouth:" />

首頁

尾頁

跳至